Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lišće u voćnjaku
  • 27.10.2022. 07:30

Zašto, kako i kada (ne)ostaviti lišće ispod drveta?

Ostavljanje lišća ima svoje prenosti i mane. Kako ga najbolje iskoristiti, a kada ga treba ukloniti?

Foto: Depositphotos/Syndy01
  • 910
  • 54
  • 0

Gomila opalog lišća svake jeseni ostaje ispod drveća. To ima svoje prednosti i mane. Kako bi održali zdravlje stabala, voćnjaka i dvorišta potrebno je proceniti da li da ostavimo i uklonimo lisnu masu.

Radi se o jednostavnom, jeftinom i svima dostupnom materijalu koji pozitivno utiče na drveće, voćna stabla, bioraznolikost i zemljište. S druge strane, u njemu se krije opasnost. Sve zavisi od situacije na terenu koja se menja iz godine u godinu.

Prednosti ostavljanja malča

Mnogo je razloga da ostavite opalo lišće. Pre svega to je prirodan ciklus koji možete videti u šumi. Tako se recikliraju biljna hraniva, a istovremeno se štiti koren i podnožje stabla tokom hladnih zimskih dana.

Može li se kompostirati lišće oraha?

U procesu truljenja, biljna hraniva se oslobađaju i poboljšavaju karakteristike zemljišta ispod krošnje. To je jeftin način da ojačate imunitet drveća i smanjite upotrebu đubriva.

Ovakav malč je dom za mnoge životinje, prvenstveno insekte, od kojih su mnogi korisni. Osim toga, mnogi od njih prezimljavaju u plitkom površinskom sloju zemljišta, a malč im je dodatni sloj zaštite.

Hoćete li ga ostaviti, zavisi od situacije na terenu (Foto: Depositphotos/piotrek@wytrazek.pl)

Zašto ukloniti ostatke ispod drveća?

U nekim slučajevima potrebno je sve ispod drveća ukloniti, jer može naneti štetu. Opalo lišće jeste vredan biološki materijal, ali njegovo delovanje zavisi od trenutne situacije.

Pre svega biljni ostaci ne smeju da imaju znakove bolesti. Veoma često su izvor infekcije za sledeću godinu. Zaraženi listovi, opali i mumificirani plodovi se moraju ukloniti, odneti što dalje. U suprotnom, na proleće dolazi do razmnožavanja patogena koji se uz kišu i vetar širi na zdrava stabla.

Pored korisnih insekata, osica i matica bumbara, u malču prezimljavaju štetočine. Uklanjanjem možemo smanjiti brojnost mnogih štetnih insekata. Takođe, veći je napad glodara i puževa na malčiranom području.

Osim ispod krošnje, potrebno je tokom jeseni obaviti sanitarnu rezidbu. Uklanjaju se sve zaražene i slomljene grane i mumificirani plodovi. Grane od rezidbe izneti iz voćnjaka ili dvorišta, jer i one mogu postati izvor zaraze. Često ih naseljavaju lišajevi, gljivice, razni insekti zbog čega postanu pretnja zdravim stablima.


Tagovi

Opalo lišće Malč Mumificirani plodovi Lišće u voćnjaku Ostaci lišća


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.