Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja
  • 21.02.2022. 18:00

Zašto je značajan korijenov vrat biljke?

Preduboka ili preplitka sadnja djelovat će negativno na uzgajane biljke. Zato je važno prepoznati korijenov vrat biljke

Foto: Depositphotos/baza178
  • 1.118
  • 162
  • 1

Na terenu se često susrećem s problemom da ljudi ne znaju što je korijenov vrat, koja je njegova svrha i zašto je značajan za biljke. Zbog nepoznavanja terminologije ljudima je nejasno uputstvo da se voćne sadnice, sadnice jagode ili drugih vrsta sade do razine korijenovog vrata.

Previše plitka ili preduboka sadnja

Često su sadnice posađene previše plitko ili preduboko. To ima posljedice na biljke u budućnosti.

Sadnje voćnih sadnica preduboko rezultirat će izostajanjem rodnosti, slabim razvojem i sušenjem. Kod jagode je to još izraženije, jer je poneki sade izuzetno duboko. Ostaju viriti najrazvijeniji listovi. Ovako posađene sadnice propadaju, uguše se.

Jagode ne sadite preduboko, ugušit ćete ih (Foto: Bigstockphoto/azgek)

Možemo reći da je korijenov vrat prijelaz između korijena i stabla, odnosno između podzemnog i nadzemnog dijela. Ova dva sustava se razlikuju, a na tom mjestu dolazi do povezivanja i prilagođavanja unutrašnje anatomije biljke. Vrlo je bitan za ujednačavanje temperature između krošnje i korijena. Osim toga, neke biljne vrste kroz korijenov vrat intenzivno dišu. To znači da njegovim zatrpavanjem sprječavamo termoregulaciju i disanje. S druge strane, plitkom sadnjom dolazi do njegovog isušivanja.

Kako ga prepoznati? 

Područje u ovoj zoni biljke je obično malo zadebljalo i ima posebnu obojenost u odnosu na korijen i stablo. Promjena boje ovisi od vrste i sorte. Može biti jače ili slabije izražena. Često je zaprljan zemljom i zbog toga se slabije uočava.

Prilikom sadnje on treba biti u razini površine zemlje. Ako ste posadili sadnicu preduboko potrebno je otkopati višak zemlje. Kod sobnih biljaka primjetit ćemo da se lakše zagrijavaju, listovi žute i opadaju, a na kraju dolazi do sušenja. U ovom slučaju ih je potrebno presaditi na odgovarajuću dubinu kako bi je spasili od uginuća.


Tagovi

Korijenov vrat Korijenova kapa Korijen Stablo Sadnice Sadnja voćnih sadnica Sadnja jagoda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.