Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maline
  • 23.03.2023. 13:30
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Zašto je važno uklanjanje izdanaka u malinjacima?

Jedan od važnijih poslova u malinjacima koji predstoji uzgajivačima je uklanjanja izdanaka, a ukoliko se na vreme ne obavi, može uticati na prinos.

Foto: Sanja Dovečer
  • 364
  • 63
  • 0

Sa dolaskom prvih lepih dana počinje i vegetacija u zasadima jednorodnih sorti maline. Intenzivniji rast rodnih grančica očekuje se tokom aprila, a to je vreme kada i kreću ovogodišnji izdanci iz zemljišta. Stručnjaci savetuju uklanjanje novih izdanaka i to je redovna mera pripreme malinjaka za predstojeću sezonu.

Izvodi se od početka vegetacije, pa sve do prvih dana maja meseca. Oni malinari koji imaju sistem navodnjavanja u svojim malinjacima, uklanjanje izdanaka mogu da rade sve do kraja maja.

"Prvi izdanaci se uglavnom razvijaju iz korena koji se nalazi u plićim slojevima zemljišta, zbog čega je takav korenov sistem nedovoljno razvijen, neotporan je na sušu, pa se može desiti da na kraju vegetacije ti izdanci budu debeli i bujni sa manjim brojem pupoljaka. Zbog toga može biti otežano izvođenje agrotehničkih mera, slabija je provetrenost u zasadu, podložniji su većim oštećenjima od uzročnika bolesti, a najveći problem je što koriste hranljive materije koje su neophodne za rast rodnih grančica, a potom za cvetanje i plod", kaže tručnjak za voćarstvo u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Valjevo Jovan Milinković

Prvi izdanaci se uglavnom razvijaju iz korena koji se nalazi u plićim slojevima zemljišta

"Zato je bitno da se koristi optimalno vreme za njihovo uklanjanje, jer će u kasnijem periodu, tokom leta, u junu i julu, kada je uglavnom manje padavina, u onim malinjacima koji se ne navodnjavaju, rodni izdanci ostati kraći, a to direktno utiče na prinose u narednoj godini", kaže savetodavac. 

Okopavanje i odsecanje izdanaka

U zavisnosti od nadmorske visine gde se nalazi malinjak, stručnjaci savetuju da se posao uklanjanja izdanaka završi u prvoj dekadi maja, a svi oni koji se kasnije jave i koji su najbujniji mogu se ukloniti okopavanjem ili hemijskim tretmanom. 

"Okopavanje i odsecanje izdanaka do zemlje je najbolji način jer se tako uklanjaju prve serije izdanaka, uklanja se korov, ali i razbija pokorica na površini zemljišta. Naravno, treba voditi računa da se ne oštete rodni izdanci", kaže stručnjak za voćarstvo i dodaje da je loša strana ovog posla što je potrebno dosta radne snage, a to je već postao ozbiljan problem za sve malinare kod nas, naročito ako se zna da iz godine u godinu raste interesovanje za podizanje novih zasada, ali i proširivanje postojećih.  

Hemijski preparati mogu oštetiti i rodne grančice

Uklanjanje novih izdanaka primenom hemijskih preparata se kombinuje sa suzbijanjem korovskih biljaka. Tada se koriste kontaktni neselektivni herbicidi koji osim korova mogu uništiti i mlade izdanke maline. Sa herbicidima treba pažljivo postupati da se ne oštete rodne grančice. U zasadima maline koji su posađeni ove godine novi izdanci se ne uklanjaju. 

Sručnjaci već godinama savetuju da se odmah nakon završetka berbe počne sa uređenjem malinjaka, ali zbog otkupne cene koja varira iz godine u godinu, kao i nedostatka radne snage, sve češća je pojava zapuštenih malina. Nakon prošlogodišnje visoke otkupne cene, poraslo je interesovanje za nabavku sadnica, podizanje novih i proširenje postojećih, a u valjevskom JP Agrorazvoj valjevske doline, odobravaju se i subvencije za ovu granu voćarstva. 

Brige oko otkupne cene

Ipak, već sada je izvesno da otkupna cena neće biti na nivou prošlogodišnje i da neće prelaziti dva evra. Mnogi hladnjačari još uvek imaju u svojim hladnjačama zalihe od prošle godine, jer nisu uspeli da nađu kupce, pa već ima najava, da neće vršiti otkup dok ne prodaju prošlogodišnju malinu.

Mnogi hladnjačari još uvek imaju u svojim hladnjačama zalihe od prošle godine

Niskom otkupnom cenom najviše mogu biti pogođeni oni koji imaju velike zasade jer su u riziku da zbog visokih troškova i lošije otkupne cene, neće moći da pokriju troškove proizvodnje. 

Maline: Vlada Srbije pomaže hladnjačarima u otplati kredita na godinu dana

Malinari, otkupljivači, hladnjačari i država, trebalo bi što pre da počnu pregovore oko otkupne cene jer je nova sezona na pragu, a prognoze za sada nisu nimalo dobre.


Foto prilog


Tagovi

Jedorodne sorte maline Uzgoj maline Jovan Milinković Navodnjavanje malinjaka Okopavanje Odsećanje izdanaka Rodne grančice Hemijski preparati Neselektivni herbicidi Otkupna cena


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.