Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj malina
  • 11.04.2020. 16:00
  • Pčinjski okrug, Stubal

Zašto je važna obrada zemljišta u malinjaku?

Struka poručuje malinarima da zemljište treba da obrađuju mašinama plitko i često. Brižljiva obrada je najefikasnije sredstvo da se sačuva vlaga u zemljištu jer ona utiče na krupnoću ploda, pa prema tome i na prinos.

Foto: Gordana Nastić
  • 9.409
  • 809
  • 0

Uzorni proizvođač voća Novica Stevanović iz sela Stubal, kod Vladičinog Hana i ovog proleća ambiciozno je ušao u novu proizvodnu godinu. Na vreme je okrojio svoje sorte jabuke, šljive i višnje zasađene na jedan hektar. Obavio je i takozvano zimsko prskanje. Međutim, kada je sa sinom počeo da obavlja vezivanje lastara na malinama sorte vilamet uveden je policijski čas i on je morao da, sa navršenih 75 godina, ostane u kućnoj samoizolaciji.

Međutim, i sa te pozicije uspeva da prati radove koji se sprovode na njegovom imanju i rado podeli neki savet, ako to od njega zatraži neko iz njegove porodice.

Mere suzbijanja širenja korone: Starijima od 65. godine zabranjen izlazak na ulice

"Kada je čoveku čitava glava na ramenima i ima dobro zdravlje, onda je sve lako. U životu sam imao priliku da se nekoliko puta selim i kućim. Prvo nas je iz obližnjeg sela Jovac oteralo klizište, a onda nas je zadesilo bombardovanje i posle svega smo utočište našli u Stublu. Mojoj porodici je trebalo mnogo truda i rada da podignemo naše domaćinstvo. Nadam se, prebrodićemo i koronu i opet će se svako od nas okrenuti svojim poslovima", priča Novica.

Radovi u malinjaku na čekanju

Veliki posao na ogromnom imanju, površine preko 13 hektara, njega čeka već tokom ovog meseca jer valja zemlju pripremiti i za setvu kukurza. On se, međutim, već sada pita kako će sve to stići da uradi kada je zbog pandemije virusa ograničeno kretanje. Otuda savetuje svim građanima da ostanu kod kuće kako bi pandemiji što pre došao kraj i ljudi mogli normalno da se kreću i obavljaju svoje poslove.

Maline za sada dobro napreduju, ali treba obaviti još posla

"Mene čeka njiva. Ona ne zna za koronu i policijski čas. Ona traži da se obradi na vreme kako bi dala najbolje prinose. U protivnom nema ništa od berićeta. Mnogo posla imam i u voćnjaku. Ako sve bude kako treba sa vremenom očekujem da od ovog voća ispečem oko 250 kazana rakije, jer se moje voće nalazi u punoj rodnosti. Dobar rod očekujem i od malina koje imam na 40 ari. One su dobro napredovale. Obavili smo i vezivanje lastara i sledi prskanje. U malinjaku nas čeka i obrada zemljišta između redova", kaže naš sagovornik i dodaje da im je stručnjak za voćarstvo iz vranjske Poljoprivredne službe, Suzana Jerkić da to urade kada se zemlja prosuši. 

Vlaga u malinama utiče na krupnoću plodova

Stručnjak za voćarstvo u vranjskoj Poljoprivredno službi poručuje malinarima da zemljište treba da obrađuju mašinama plitko i često. To treba prvenstveno da čine traktorom između redova, a ručno u redu kako bi se sprečio razvoj korova i širenje pokorice. Brižljiva obrada je najefikasnije sredstvo da se sačuva vlaga u zemljištu jer ona utiče na krupnoću ploda, pa prema tome i na prinos.

Kako obaviti rezidbu maline u zavisnosti od faze uzgoja?

"Malina ima plitak koren i zato prilikom obrade treba voditi računa da obrada bude plitka najviše do 10 centimetara kako se ne bi oštetio korenov sistem. U našim uslovima se preporučuje da se malijnjak obradi pet puta. Prvi put to treba uraditi u martu kada se sneg otopi, drugi put sredinom aprila, treći početkom maja pre početka cvetanja, četvrti početkom juna pre početka berbe i peti u drugoj polovini jula ili početkom avgusta posle završetka berbe", kaže Jerkićeva. 

U malinjaku - facelija ili lupina?

Obrada malinjaka se može kombinovati i sa gajenjem kultura za zelenišno đubrenje kao što su facelija i lupina. Ove biljke se seju u međurednom prostoru u septembu, a u junu naredne godine, u cvetu plitko zaoru na dubini od 10 centimetra ili tanjiranjem unesu u zemljište.

Zelenišno đubrivo dobro za nadoknadu organske materije u zemljištu

Ako se u malinjaku ne primenjuje zelenišno đubrenje onda posle đubrenja stajnjakom ili mineralnim đubrivima (period mirovanja vegetacije) treba zemljište poorati. Na parcelama gde je nagib terena veći preporučuje se da međuredni prostor bude zatravnjen, a prostor sa jedne i druge strane reda u širini od 60 centimetra bude stalno u obrađenom stanju.


Foto prilog


Tagovi

Malinjak Uzgoj maline Novica Stevanović Obrada zemljišta Radovi u malinjaku Vlaga u zemljištu Zelenišno đubrivo Suzana Jerkić


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.