Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Entrada
  • 17.09.2020. 14:15

Zašto je tresač maslina najbolji izbor za brzu i sigurnu berbu?

Zbog sve veće brige za okoliš i zdravlje korisnika strojeva u maslinarstvu, a sve manje radne snage, na tržištu je u ponudi veliki izbor tresača s baterijskim pogonom. Osim što mogu obraditi od 100 do 150 kg maslina u jednom satu, koja je još njihova prednost?

Foto: Entrada
  • 6.049
  • 257
  • 0

Maslina je jedan od najstarijih tradicionalnijih plodova, a naše ulje je sve cjenjenije diljem Europe te stoga zahtijeva posebnu pažnju. Svaka sorta ima i svoju uporabnu vrijednost što naravno uvjetuje i uzgoj i berbu, zbog čega je važno znati odrediti optimalnu tehnološku zrelost. No, kakav god proizvod finalno oblikovali od svojih plodova, važno je imati kvalitetnu opremu.

Preduvjet očuvanju tradicionalne ekološke proizvodnje maslinovog ulja je sama ekološka berba. Naime, zbog sve veće brige za okoliš i zdravlje korisnika strojeva u maslinarstvu, a sve manje radne snage, na tržištu je u ponudi veliki izbor tresača maslina s baterijskim pogonom. Ovakva berba puno je lakša i brža nego ručna, a prednost je što ne oštećuje stablo, grane i plod što u konačnici doprinosi kvaliteti samog ulja. Grablje tresača napravljene su od posebne smjese plastike i kristala te su savitljive, ne pucaju, ne oštećuju se i dugo traju.

Ekološki tresač omogućuje berbu s tla

Prilikom odabira, potrebno je uzeti u obzir nekoliko važnih čimbenika. Prije svega, vrlo je bitno voditi računa o sigurnosti samog ploda kao i njezinih grana. Ekološki tresači omogućuju potpuno sigurnu berbu u kojoj, kako smo već spomenuli, neće doći do oštećenja plodova, tj. isti neće oksidirati. Grane također ostaju neoštećene i zaštićene od mogućih bolesti.

Lijevo - novi model zuba na ekološkom tresaču maslina, desno -  karbonske i aluminijske, duže (180/270) i kraće (150/220) šipke

Iz tvrtke Entrada naglašavaju kako udobnost u radu osigurava korištenje produžnih šipki koje omogućuju korisniku da berbu obavi s tla, bez uporabe ljestava ili skala. U ponudi ove tvrtke moguće je pronaći aluminijske i karbonske šipke od 150 do 270 cm koje će zadovoljiti različite potrebe svakog korisnika. Oni iz njihovog asortimana dolaze u kompletu s električnim kabelom izrađenim od polietilena koji omogućuje nesmetanu berbu oko krošnja bez vraćanja unatrag.

Pojednostavljeno sakupljanje plodova

Ako se odlučite za ekološki, važno je znati da se glava na njemu sastoji od dva češlja od kojih se jedan pomiče ulijevo, a drugi udesno. To omogućuje da plodovi padaju okomito na mrežu, odnosno ne rasipaju se. Nadalje, mekani prsti izrađeni od plastike i kristala osiguravaju lagane pokrete koji ne kidaju grane, kao ni lišće. Tako plodovi u mreži ostaju čisti i spremni za daljnju manipulaciju.

Iz Entrade napominju kako ova vrsta tresača dolaze s ugrađenim senzorom koji omogućuje automatski manji broj njihaja kada se ne nalazi između grana. Na taj se način štedi baterija te povećava autonomija rada.

vd
Novi model glave na tresaču Alice PREMIUM 58

Berba po principu ljudske ruke

Tvrtka Entrada, koja je službeni distributer i ovlašteni servisni zastupnik programa Campagnola, već tradicionalno nudi samo ekološke tresače maslina. Zašto ekološki? Zato što tresač maslina Premium bere plodove po principu ljudske ruke tj. obavlja češljanje/grabljanje malim grabljicama. Iz tog razloga nema razlike u kvaliteti berbe između ručnog i strojnog branja, a osim već nabrojanih, prednosti su sljedeće:

  • zubi tresača izrađeni od plastike i kristala ne oštećuju plod masline (nema oksidacije),
  • tresač Alice zamjenjuje šest ručnih berača,
  • s ovim tresačem može se ubrati oko 150 kg maslina na sat (kod srednjeg uroda),
  • tresači Alice su vrlo lagani te dolaze s teleskopskim produžecima od 150 do 270 cm i
  • potrošnja struje tresača Premium je 4 A/h.

Svoje zadovoljstvo iskazao je i mladi maslinar iz Drinovaca Branimir Skelin koji kaže kako će sama berba ove godine biti lakša i brža. Pomoći će mu u tome, kaže, novi ekološki tresač Campagnola ALICE TOP (PRO) kojega je kupio na prezentaciji u Brištanima, a koju je organizirala Entrada.

"Imam 250 stabala maslina zasađenih prije 20 godina. Od kada ih obrađujem, nikada nisu ovako dobro rodile. Do sada sam ih brao ručno. Zasadit ću još 250 novih i da bih sebi olakšao, pošto nema dovoljno radne snage, zainteresiran sam za tresače koji su ovdje prezentirani. Isprobao sam i sam jednog. Nije bilo teško. Malo vam treba da uhvatite ruku, da se malo uskladite. Meni odgovara onaj na bateriju. Vrlo je lagan za korištenje, imate i kabel, 20 do 30 metara dug, ovisno o tomu koliki vam je maslinik. Računam da ćemo dnevno ubrati 400 kilograma, malo ćemo se izmjenjivati. Dok jedan bere, drugi se može odmarati, zadovoljno će Skelin.

Prodajno-servisna mreža

Prije kupnje bilo kojeg proizvoda, vrlo je bitno istražiti koliko je dostupnih poslovnica koje nude traženi proizvod, dodatnu opremu i rezervne dijelove. Također, od iznimne važnosti je imati i dovoljan broj specijaliziranih servisa kako se ne bi ometalo poslovanje u slučaju potrebe za redovnim ili izvanrednim popravcima, stoga povedite i o tome računa.

U tvrtku Entrada stigla novost iz tvornice Campagnola: Alice PREMIUM 58 - nova, poboljšana inačica najprodavanijeg tresača maslina na tržištu Alice 58, a sada i uz trogodišnje jamstvo na glavu. Saznajte više klikom na LINK.

Za više informacija o tresačima maslina, obratite se tvrtki Entrada na jedan od niže navedenih kontakata.


Fotoprilog


Tagovi

Entrada Tresač maslina Alice PREMIUM 58 Ekološka berba maslina


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Entrada d.o.o.

Letaj 2, 52233 Šušnjevica, Hrvatska
tel: +385 (0)52 401 980, e-mail: info@entrada.hr web: http://www.entrada.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]