Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krečenje voća
  • 17.12.2022. 13:30

Zašto je krečenje stabla u velikim voćnjacima retko?

Nije lako okrečiti deblo ili oprskati celo stablo zbog čega je u velikim voćnjacima ova mera vrlo retka.

Foto: Bojan Kecman
  • 2.530
  • 177
  • 0

Velike površine pod voćnjacima nisu lake za održavanje. Počev od rezidbe, prskanja, pa do zaštite stabala. U zimskom periodu, ukoliko se ne želi obaviti tretman stabala krečom, mogu da se koriste i neka druga sredstva.

Ipak, krečenje voćki predstavlja jednu od najvažnijih mera koja bi trebalo da se uradi nakon završetka vegetacije, a pre dolaska niskih temperatura.

Koristiti prskalice sa pištoljima

Ova važna je za zaštitu voćaka od jačeg napada štetočina, odnosno insekata i bolesti, u proleće naredne godine. Da svima bude jasno, nije lako okrečiti deblo ili oprskati celo stablo zbog čega je u velikim voćnjacima ova mera vrlo retka.

Važna mera za zaštitu voćaka od jačeg napada štetočina

Često dolazi do začepljenja dizni jer se kreč, ako nije dobro proceđen taloži na dnu atomizera, iako mešači non-stop rade. Da bi se pokrila cela voćka potrebno je ići sa jačom dozom kreča, najčešće 25-30 kilograma na 440 do 500 litara vode.

Najbolje je koristiti ratarske prskalice za kukuruz sa pištoljima jer se tako postiže bolja pokrivenost stabla. Iako je ovaj posao naporan, naročito u velikim voćnjacima, prednost je što je kreč jeftiniji u odnosu na na primer bordovsku čorbu, koja je u tečnom stanju i u sebi ima kombinaciju bakra i kreča. Međutim, njena cena svake godine se menja i uglavnom ide ka gore.

Kalibracija prskalica ključna za smanjenje doze pesticida

Ako se kreč koristi uz dodatak kuhinjske soli, zbog boljeg prianjanja i sumpora, opet mu je cena niža u odnosu na tečna sredstva, a osim bordovske čorbe koriste se i ostali fungicidi na bazi bakra.

Posao od novembra do februara

Kako bi jeftinije prošli voćari ova sredstva poslednjih godina mahom koriste u proleće, a u jesen ili ranu zimu, nakon prihrane voćaka, idu sa tretmanom insekticidima i fungicidima kako bi smanjili potencijal štetočina za narednu godinu.

Osim bordovske čorbe koriste se i ostali fungicidi na bazi bakra

Jedan od voćara koji imaju veće površine, a ipak radi krečenje je Darko Milošević iz Tutnjevca kod Ugljevika (BiH) koji svoje voćke, odnosno, kompletna stabla, tretira krečom. Kaže nam, kako to najčešće radi u februaru jer koštičave voćke tada kreću u vegetaciju. Tretman se može odraditi i u novembru ili decembru, ali bi u slučaju jačih padavina, došlo do slabijeg ili jačeg spiranja kreča sa površine stabala i bilo bi poželjno ponoviti tretman ponovo u februaru.

Seljaci uglavnom kreče u aprilu

Definitivno je da krečenje u jesen ili zimu daje rezultate jer se smanjuje populacija štetnih insekata, na primer, kruškine buve. Najgore je da se radi u aprilu kada je vegetacija uveliko počela, konkretno, bubrenje pupoljaka. Tada, zaista, ono nema nikakav efekat jer je korenov sistem uveliko aktivan i transportuje hranjljive materije u nadzemni deo stabla.

Ipak, ogroman broj voćara koji imaju manje stabala, naročito u seoskim područjima, voćke kreči u proleće i nikako se ne mogu nagovoriti da to ne rade. Često dolazi i do paleži pupoljaka jer je sloj kreča na pupoljku predebeo i ne može da dođe do njegovog razvića.

Deblo je najbolje krečiti u novembru ili decembru

U slučaju da se ne želi uraditi prskanje kompletnih stabala može se uraditi i krečenje samo debla, sve do prvih ramenih grana. Deblo je najbolje krečiti u novembru ili decembru i, po potrebi, u februaru ako se u velikoj meri kreč ispere sa kore.

Smesa je poznata - pet kilograma gašenog kreča, 250 grama sumpora i soli. I na ovaj način doći će do kasnijeg kretanja vegetacije što može da bude ključno u slučaju pojave kasnih prolećnih mrazeva. U ovoj godini upravo su ti mrazevi oštetili šljivu, najviše požegaču, zatim pojedine sorte jabuka i krušaka u nizijama.


Tagovi

Krečenje voća Bodovska čorba Palež pupoljaka Darko Milošević Sumpor Kuhinjska so Prolećni mrazevi


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.