Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 04.03.2014. 09:45
  • Varaždinska

Zaštitite koštićavo voće

Obavijest vlasnicima koštićavog voća u plantažnim i manjim rastresitim voćnjacima: zaštitite voćke!

  • 140
  • 9
  • 0

Popisom poljoprivrede Državni zavod za statistiku je na području naše najsjevernije hrvatske županije potvrdio da čak 89,52 % od ukupnog broja bresaka i nektarina evidentirano u manjim mješovitim voćnjacima uz okućnice ili vikendice. Slično je i sa ostalim koštićavim voćnim vrstama (npr. marelice, trešnje, višnje).

Dnevnim uputama Prognozne službe za zaštitu bilja od 26. veljače ove godine upozoravali smo na potrebu zimske rezidbe i provođenja tzv. plavog prskanja, odnosno primjenu bakarnih fungicida tijekom bubrenje pupova u koštićavim voćnim vrstama. To je naročito važno radi preventivne zaštite bresaka i nektarina protiv kovrčavosti lišća.

Zbog toplog vremena pupaju voćke

Protekli zimski mjeseci su bili iznadprosječno topli, npr. u okolici Čakovca na lokalitetu Belica prosječna mjesečna temperatura zraka u siječnju 2014. je iznosila +4.0°C (višegodišnji prosjek +0.1°C), a tijekom veljače 2014. je iznosila čak +4.7°C (višegodišnji prosjek +0.7°C). U zadnjem tjednu mjeseca veljače, odnosno protekli tjedan najviše su temperature zraka bile veće od +15°C, a početkom ožujka (odnosno proteklog vikenda) dosezale su vrijednost +13.5°C.

Zbog takvih uvjeta kod nekih koštićavih voćnih vrsta, npr. bresaka, nektarina i marelica, stadij bubrenja i otvaranja pupova traje već nekih 10-tak dana, pa su u uvjetima dugotrajnog zadržavanja vlage i uz niže temperature zraka moguće primarne zaraze nekim uzročnicima biljnih bolesti. Među njima posebno ističemo kovrčavost lišća bresaka i nektarina (Taphrina deformans) i monilijsku palež cvijeta i izdanaka marelica (Monilinia laxa).

Posebno zaštitite marelice

Na ranim sortama marelica na nekim je lokalitetima već nekoliko dana vidljiv stadij pojave roza vrhova cvjetnih pupova, odnosno na nekim stablima na zaštićenim mjestima uz okućnice započelo je otvaranje prvih cvjetova. Osim potencijalnih šteta od niskih jutarnjih temperatura, palež cvijeta i izdanaka je kod marelica mnogo opasnija nego kod drugih koštićavih vrsta. Ako se bolest javlja više godina uzastopno, postupno može zahvatiti veliki dio krošnje, pa se osuše cijela stabla. Infekcija cvjetova marelica može uz dovoljno vlage nastupiti i prije njihova otvaranja.

Ako su pupovi nabubrili, a još nisu otvoreni, moguće je na nekim koštićavim voćnim vrstama (npr. šljivama, trešnjama) još uvijek koristiti neki od dopuštenih bakarnih fungicida (prema uputi od 26. veljače ove godine). Meteorolozi tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana najavljuju oborine, što u rasponu temperatura od +4° do +10°C može pogodovati jačim primarnim zarazama uzročnicima spomenutih bolesti na nezaštićenim voćkama (Taphrina, Monilinia).

Preporučena sredstva za zaštitu

Na ranim sortama marelica, gdje se već iz zimskih cvjetnih pupova pojavljuju roza vrhovi preporučujemo u narednom razdoblju koristiti isključivo organske fungicide. U našoj zemlji dopuštenje za suzbijanje šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophilla) imaju pripravci na osnovi kaptana, a istovremeno umanjuju zarazu monilijom, npr. Captan 50 ili Merpan 50 ili Stoper WP (0,3 %). Moguće je početkom cvatnje na marelicama planirati specifične pripravke protiv paleži cvjetnih organa (Monilinia laxa), npr.: Chorus 50 WG (0,05 %) ili Nativo WG (0,02-0,03 %) ili Signum DF (0,075 %) ili Switch (0,06 %).

Pupoljci marelice u otvaranju i pojavi prvih latica podnose niske temperature -1.1° do -5.5°C, što ovisi o više čimbenika. Ukoliko će meteorolozi tijekom cvatnje voćaka najavljivati takve negativne vrijednosti, očekujemo štete od smrzavanja. Stoga valja planirati i zaštitu voćaka od niskih temperatura, pa se organskim fungicidima mogu dodavati i mineralna gnojiva sa naglašenim sadržajem cinka, fosfora i kalija, što uz aminokiseline može umanjiti negativan utjecaj niskih temperatura. Moguće je koristiti i biološke pripravke na osnovi bakterija (npr. Thiobacillus, Acidobacillus) i minerala, čime se postiže da biljke same proizvedu "antifrost" aminokiseline i proteine.


Povezana biljna vrsta

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se uzgaja za potrošnju u svježem stanju, manji broj uzgaja se samo radi prerađevina (kompoti, džemo­vi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se... Više [+]

Višnja

Višnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Sour cherry | Latinski naziv: Prunus cerasus L.

Višnja ima manju krošnju od trešnje te većinom rastu kao grmolika stabla, pa ih je lakše »ukomponirati« u vrt. U RH se višnja uzgaja u dva proizvodna područja: u sjever­nom... Više [+]

Breskva

Breskva

Sinonim: - | Engleski naziv: Peach | Latinski naziv: Prunus persica L.

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svijetu koja potječe iz Kine. Najveći obujam proizvodnje breskve je u Europi gdje su Italija, Grčka, Španjolska i Francuska... Više [+]

Marelica

Marelica

Sinonim: Kajsija | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Marelica (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) pot­ječe iz sjeveroistočne Kine, odakle se proširila dalje u svijet. Sta­bla marelice dospijevaju u rod nakon 3 - 4 godine... Više [+]

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Više [+]

Tagovi

Koštićavo voće Fungicidi Monilijska palež Kovrčavost lista Trešnja Višnja Breskva Marelica Šljiva


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner