Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćaka
  • 16.03.2020. 18:00

Zaštita voćaka od divljači i glodavaca – ribljim uljem, svinjskom masti i ljudskom kosom?

Za zaštitu voćaka od zečeva i drugih divljih životinja su najbolje, a ujedno i najskuplje - ograde i mreže oko cijelog nasada. Tu je i primjena raznih repelenata i alternativa kojima pribjegavaju mnogi voćari kako bi se riješili napasnika.

Foto: JumpStory
  • 5.824
  • 70
  • 0

Bliži se kraj zimskog perioda i kreće vegetacija, a voćke i mlade sadnice još uvijek su u opasnosti od divljači i glodavaca koji mogu nanijeti velike štete stablima.

Napad glodavaca pratite brojem aktivnih rupa

Tijekom povoljnih klimatskih uvjeta, odnosno dugih perioda s visokim temperaturama i malim količinama padalina dolazi do razmnožavanja glodovaca, a najčešće se javljaju voluharice i miševi. Uslijed njihovog napada, stabla u proljeće obično prolistaju, ali imaju sitnije lišće i često se osuše. Ako se otkopa sloj tla oko biljke, može se vidjeti da je kora pri korijenu oguljena, a stablo se lako vadi iz tla.

Procjena štete od glodavaca se ocjenjuje na temelju aktivnih rupa i to u periodu od polovice veljače pa do polovice ožujka. Slabim napadom se smatra ako su na 100m2 prisutne jedna do dvije aktivne rupe, srednje jak napad je od dvije do pet rupa, dok se sve iznad toga smatra jakim napadom.

Koje biljke tjeraju miševe iz dvorišta i vrta, ali i kućanstva

Za zaštitu od glodavaca preporučuju se agrotehničke mjere poput oranja, navodnjavanja i kultivacije jer one ometaju njihovu aktivnost. Sredstva za suzbijanje glodavaca su rodenticidi, a prije njihovog korištenja ipak treba probati s mehaničkim ili preventivnim mjerama.

Divlji zečevi nanose štete mladim sadnicama

Divlji zečevi, pogotovo ako ih je veliki broj, mogu ugroziti voćarsku proizvodnju. Oni nanose štete mladim sadnicama, a njihov napad karakteriziraju glatka oštećenja. Štete nastale na mladim sadnicama mogu se opaziti s jedne strane stabla ili u obliku prstena, što je mnogo opasnije jer uzrokuje prekid transporta hranjivih tvari i vode, što u konačnici dovodi do sušenja. Ako dođe do odgrizanja dijela stabla ispod mjesta kalemljenja, biljke se ne mogu oporaviti. U slučaju da je oštećenje došlo iznad mjesta kalemljenja, ovisno o veličini oštećenja, treba pristupiti kalemljenju na most i sanirati ranu premazivanjem voćarskim voskom ili odsjecanjem stabla ispod mjesta oštećenja.

Kako uzeti i čuvati voćne plemke?

Zaštita od zečeva se uglavnom svodi na mehaničke mjere zaštite ili razne repelente. Zečevi napadaju mlade voćke do otprilike 4 godine starosti, a za zaštitu se mogu postaviti razne mreže i vreće koje su rastezljive i lako se postavljaju te se mogu koristiti i više godina.

Miris ribljeg ulja i kreč tjeraju zečeve

Miris ribljeg ulja također tjera zečeve, a i vapno ima gorak okus pa kora premazana njime predstavlja dobru zaštitu. Po voćnjaku se mogu razbacati i svježe orezane grane kako bi zec na njima odgrizao pupoljke, a na miru ostavio sadnice. Za zaštitu od zečeva i drugih divljih životinja su najbolje, a ujedno i najskuplje, ograde i zaštitne mreže oko cijelog nasada.

U prepoznavanju šteta važno je dobro pogledati oštećenja - ako su glatka, štetu je nanio zec, a ako su hrapava, onda su srne.

Prilikom postavljanja, treba ju ukopati na 30 cm dubine i postaviti jedan red bodljikave žice iznad i ispod pletenog dijela kako ju divljač ne bi preskakala, a zečevi se provlačili.

Za obranu od srne kosa se stavlja u čarape ili se koristi svinjska mast

Postoje i mnoge alternative kojima poljoprivrednici pribjegavaju kako bi zaštiitli svoje nasade. Neki životinjsku krv pomiješaju s ljepilom, okvašivačem za voće, čak i parfemima te ovom mješavinom prskaju voće. Takvi pripravci svojim mirisom odbijaju životinje, a ne štete biljkama jer se prskanje obavlja u fazi mirovanja. Također se mogu koristiti užegla svinjska mast ili zagrijani loj, dodati riblje brašno i tom smjesom premazati sadnice.

Prilikom obrane od srne u čarape se može staviti ljudska kosa i okačiti na voćke. Pomoći mogu i obješeni CD-ovi, plastične vrećice, boce, limenke i trake koji svojim bljeskanjem i šuškanjem mogu otjerati divljač. 

Eko koridori, odnosno mjesta za hranidbu divljih životinja također daju dobre rezultate.


Tagovi

Zaštita voćnjaka Zaštita od glodavaca Zaštita od divljači Miševi Voluharice Divlji zec Srne Kosa Parfem Eko koridori


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!