Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 29.07.2015. 10:00
  • Međimurska

Zaštita oraha od orahove muhe

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 1.120
  • 31
  • 0

Zbog vrlo ranog ovogodišnjeg početka leta orahove muhe (Rhagoletes completa), ove smo godine već prije 13 dana vlasnike plantažnih nasada i pojedinačnih stabala oraha upozoravali na početne mjere zaštite protiv ovog štetnog organizma, primjerice na postavljanje žutih ljepljivih ploča ili početak lokalne primjene mješavine insekticida + atraktanta.

Nakon 25. srpnja, ulovi orahove muhe u središnjem dijelu Međimurja, na žutim ljepljivim pločama i atraktantima, sve su brojniji i iznose desetak odraslih jedinki dnevno. Prema iskustvima iz prethodne tri sezone, orahova muha leti od sredine srpnja do sredine rujna, s maksimalnim ulovima jedinki tijekom kolovoza.

Prema iskustvima iz 2013 godine, kada je krajem ljeta bilo manje oborina, za uspješno suzbijanje orahove muhe bilo je dovoljno provesti samo tri usmjerene i lokalne aplikacije na donje grane s južne strane i to u kombinaciji insekticida i atraktanta. Naprotiv, tijekom kišne 2014., takav je pristup dao lošije rezultate, jer unatoč trima tretiranjima zaraza plodova bila je stopostotna.

Tablica 1. Količina oborina na nekim mjernim lokalitetima u Međimurju tijekom ovoga srpnja:

Lokalitet

Oborine 25./26. srpanj 2015.

Oborine 27. srpanj 2015.

Oborine 28. srpanj 2015.

Oborina ukupno srpanj 2015.*

Trnovčak

9,4 mm

36,3 mm

1,6 mm

79,8 mm

Orehovčak

18,5 mm

33,1 mm

?

85,8 mm

Belica

19,2 mm

24,0 mm

2,0 mm

66,8 mm

Novakovec

10,2 mm

20,2 mm

1,4 mm

57,0 mm**

Orehovica

13,0 mm

19,2 mm

2,6 mm

52,4 mm

D. Pustakovec

22,0 mm

19,2 mm

1,6 mm

47,4 mm

*oborine do 29. srpnja 2015 u 6.00 sati; **oborine + navodnjavanje kišenjem u nasadu jabuka

Stoga u razdobljima s učestalim oborinama, usmjerena tretiranja orahove muhe treba češće i više puta provoditi, a prema stranim iskustvima, uspjeh se u takvim uvjetima očekuje tek nakon 4 do 5 aplikacija, Kako je u danima od 25. do 28. srpnja, na svim praćenim lokalitetima u Međimurju, palo više od 30 mm kiše, a u zapadnom dijelu županije odnosno Gornjem Međimurju i više od 45 mm (vidi Tablicu 1.), u naredim će danima biti potrebno ponoviti usmjereno suzbijanje s niže navedenim preporukama.

Poznato je da štete na plodovima oraha od ovog nametnika mogu iznositi od 50 do 80 %, a prošle godine, na mnogim je lokalitetima zabilježena zaraza plodova i do 100 %. Iskustva u Međimurju, u protekle dvije sezone, dokazuju da je masa odnosno težina jezgre napadnutih plodova bila 20 % manja od nezaraženih, ali je pritom i kvaliteta bila značajno narušena zbog razvoja suhe truleži. Sve više vlasnika stabala oraha posljednjih sezona dojavljuje štete koje nalikuju napadu orahove muhe i traži preporuke za njezino suzbijanje. Stoga smatramo da je ova novija štetna vrsta voćne muhe, vrlo proširena.

Orahova muha ima samo jednu generaciju godišnje a pojavljuje se sredinom i krajem ljeta. Desetak dana nakon prve pojave muha, počinje odlaganje jaja. Ženke odlažu oko 15 jaja u zelenu lupinu iz kojih nakon 5 dana izlaze ličinke. Zelena lupina oraha postaje mekana, zbog tanina koji se oslobađa i s vremenom pocrni, te se zalijepi za ljusku oraha i teško se odvaja od nje. Napadnuti plodovi otpadaju ili ostaju cijelu zimu na drveću. Ranije napadnuti plodovi oraha od muhe, obično otpadaju sa stabla.

Utvrđivanje prisutnosti i praćenje populacije orahove muhe pomoću žutih ljepljivih ploča

VAŽNO: Veći broj postavljenih žutih ljepljivih ploča po stablu oraha, omogućuje veći ulov muha, pa se na taj način može smanjiti njihova štetnost.

Svim vlasnicima pojedinačnih stabala oraha, koji žele spriječiti štete od orahove muhe, preporučujemo da na na stabla vješaju žute ljepljive ploče. Orahova muha prezimi u zemljištu, pa je žute ljepljive ploče dovoljno vješati u donjem dijelu krošnje stabala oraha.

Mogućnosti i iskustva usmjerenog kemijskog suzbijanja orahove muhe

Sukladno Naputku o proširenju dozvola za primjenu kemijskih sredstva za zaštitu bilja na malim kulturama ili malim namjenama, dopuštenje od 2012. godine, za suzbijanje orahove muhe u našoj zemlji ima samo pripravak na osnovi tiakloprida Calypso 480 SC (0,25 lit./ha, maksimalno 2x godišnje, karenca 14 dana).

Također, u Hrvatskoj ima dopuštenje za primjenu u nasadima oraha i djelatna tvar spinosad u pripravku Laser KS (u količini 0,2-0,3 lit./ha, maksimalno 3x godišnje, karenca 3 dana), registriranom za suzbijanje jabučnog savijača (Cydia pomonella), ali djelotvornom i na orahovu muhu.

Kako je u Međimurju u vrijeme provođenja Operativnog programa i poticanja sadnje novih višegodišnjih nasada (2000.-2009. godine), posađeno ukupno 47,81 novih hektara nasada oraha, vlasnicima ove sezone preporučujemo već od sredine i kraja mjeseca srpnja, započeti provođenje usmjerene mjere zaštite plodova oraha od orahove muhe. Ovisno o količini i rasporedu oborina, te najvišim dnevnim temperaturama, tretiranja treba ponavljati u razmacima od 8 do 10 dana, te je ukupno na taj način potrebno provesti barem 4 do 5 usmjerenih aplikacija u kritičnom razdoblju i to od sredine ili kraja srpnja, pa sve do početka rujna. Tretiranje je moguće obaviti u večernjim satima, samo u nasadima s nižim stablima i manjeg volumena krošnje. Zbog potencijalne opasnosti insekticida na pčele medarice, u vrijeme provođenje kemijske mjere zaštite, ne smije biti cvatućeg podrasta.

Puno bolji učinak, uz manji utrošak škropiva i smanjenje ukupnog broja tretiranja, naročito na stablima veće visine i volumena, postiže se, ukoliko, djelatnim tvarima tiakloprid i spinosad dodamo biljni proteinski mamac Buminal ( 0,6 lit./100 litara vode). Pripravak nema propisane karence i nije u skupini otrova. Ako se dodaje insekticidima na osnovi tiakloprida ili spinosada, može se tretirati samo donji dio krošnje, a ukupni broj aplikacija može se umanjiti s prosječnim razmacima od 12 do 15 dana.

U kontroli voćnih muha (Trypetidae), poznata je i tehnologija prskanja pojedinog dijela nasada, otprilike 40 %, koji se nalazi na sunčanoj strani i to smjesom atraktanta i insekticida, u pripravku Success Bait KS, koji je u našoj zemlji registriran i koristi se protiv mediteranske i maslinove muhe.

Pokusom u Međimurju 2013. godine, ova je metoda također bila vrlo učinkovita i protiv orahove muhe. Pripravak Success Bait KS (primjena 2-4 %), osim insekticida spinosad, sadrži sredstvo koje privlači muhe (buminal), pa se tretira samo dio krošnje ili pojedine grane i na taj se način suzbijaju muhe prije nego odlože jaja. Aplikaciju treba obaviti nakon prvih ulova muha na žute ljepljive ploče. Na pojedinačnim i velikim stablima oraha, dovoljno je tretirati donje grane s južne strane, uz utrošak samo dvije litre 3 % škropiva po stablu. Broj naknadnih prskanja se ponavlja svakih 14 do 15 dana, počevši od sredine ili kraja srpnja, do početka mjeseca rujna. Ovakav način tretiranja samo jednog manjeg dijela krošnje, naročito je praktičan na pojedinačnim visokim stablima oraha, posađenim uz okućnice, za vlastite potrebe kućanstava.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Orahova muha Stabla oraha Žute ljepljive ploče Insekticidi Atraktanti Međimurje Donje grane Južna strana Plodovi oraha Jezgra plodova Suha trulež Voćna muha Zelena lupina Ličinke Tanin Calypso 480 SC


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]