Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 30.07.2015. 15:00
  • Brodsko-posavska

Zaštita nasada jezgričavoga voća

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 80
  • 3
  • 0

U nasadima jezgričavog voća, primjerice, jabuka i krušaka, zbog povremenih pljuskova preporučujemo ponoviti zaštitu od bolesti krastavosti jabuke (Venturia inaequalis) i pepelnice (Podosphaera leucotricha). Pri tome birajte sredstva kraće karence, pazite na najveći broj dopuštenih primjena u toku vegetacije te vodite brigu o vremenu dozrijevanja plodova. Za suzbijanje krastavosti mogu se koristiti pripravci Polyram DF, Captan 80 WG ili Dithane Neotec. Možete primijeniti i pripravke koji djeluju na obje bolesti odnosno i krastavost i pepelnicu, a to su Stroby DF i Zato 50 WG te kombinirani pripravci Nativo 75 WG ili Luna Experience.

U završnoj ljetnoj zaštiti odnosno preventivnom suzbijanju bolesti smeđe truleži i gorke truleži, posebno obratite pozornost na kasne sorte namijenjene skladištenju i koristite pripravak Bellis.

Redovito suzbijajte jabučnog savijača (Cydia pomonella) i to insekticidima kraće karence kao što su Affirm, Coragen 20 SC, Runner 240 SC ili Mospilan 20 SP. Toplo vrijeme pogoduje i razvoju crvenog voćnog pauka (Panonichus ulmi) i hrđaste grinje na jabukama (Aculus schlechtendalii), pa po potrebi primijenite neki od dozvoljenih akaricida kao što su Envidor, Masai, Vertimec 018 EC ili Kraft 18 EC.

Pripravke koristite prema preporuci proizvođača, evidentirajte prskanje, a praznu ambalažu propisno zbrinite. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u RH, vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na ovoj web adresi.

Mara Maglić dipl. ing. agr.
E-mail mara.maglic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Jezgričavo voće Jabuke Kruške Krastavost Pepelnica Karenca Smeđa trulež Gorka trulež Jabučni savijač Hrđasta grinja Evidentiranje Mara Maglić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]