Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 29.06.2015. 09:00
  • Međimurska

Zaštita nasada jabuka i krušaka

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 263
  • 2
  • 0

Od posljednje preporučene zaštite nasada jabuka i krušaka proteklo je 14 dana. Nakon što smo u danima od 1. do 15. lipnja, imali vrlo vruće vrijeme bez oborina, u razdoblju od 15. do 28. ovoga mjeseca, najviše su dnevne temperature bile u rasponu od 17° do 26°C. Izmjerene su značajne oborine (vidi Tablicu 1.), a bilo je i vrlo sparno. Tako prosječna vlažnost zraka za lipanj u središnjem dijelu Međimurske županije iznosi 85,1 %, a uz riječne lokalitete čak 88,3 %, npr. kod Orehovice. Na pojedinim područjima je u popodnevnim satima 20. lipnja, bilo tuče različitog intenziteta.

Tablica 1. Količina oborina na nekim mjernim lokalitetima u Međimurju u drugoj polovici ovoga mjeseca:

Lokalitet

Količina oborina po danima (mm)

Ukupno

(mm)*

15.6.

16.6.

19.6.

20.6.

23.6.

27./28.6.

Trnovčak

5,8

11,0

5,4

10,2

31,8

7,6

81,4

Novakovec

3,0

8,8

5,0

17,8

27,2

1,8

68,0

Belica

15,4

3,0

5,8

27,0

31,2

4,2

87,8

Orehovica

6,0

1,4

6,8

9,4

28,0

2,4

60,0

D.Pustakovec

31,8

0,6

5,8

40,6

26,0

1,4

110,0

*Ukupne oborine registrirane mjernim uređajima iMetos od 1.do 29. lipnja 2015. u 06:00 sati.

U takvim smo uvjetima bilježili vrlo povoljne uvjete za razvoj bolesti jabuka i krušaka, naročito u nasadima u kojima se već pojavljuju znakovi bolesti.

Primjerice, u makro-pokusu Savjetodavne službe iz Čakovca, u središnjem dijelu Međimurske županije, na netretiranim je stablima jabuke, uzgajanim na slabo bujnim podlogama M9 kod sorata Zlatni delišes, Idared, Jonaglod i Braeburn, 24. lipnja, zaraza plodova krastavošću (Venturia) iznosila je gotovo 100 %. U istom pokusu kod sorte Zlatni delišes, započela je defolijacija lišća zbog apsolutne zaraze uzročnikom krastavosti.

Pronašli smo i prve znakove sive plijesni (Botrytis cinerea) na plodovima jabuke sorte idared, na dan 19. lipnja, a na crvljivim i tučom oštećenim plodovima, posljednih se sedam dana razvija i smeđa trulež (Monilinia).

Povremeni ljetni grmljavinski pljuskovi, vrućina i sparina i dalje će pogodovati sekundarnom razvoju najvažnijih bolesti jabuka, pogotovo ako u nasadima postoje simptomi krastavosti (Venturia) i pepelnice (Podosphaera), te lokalno karantenske, bakterijske paleži (Erwinia). Stoga vlasnicima plantažnih nasada jabuka i krušaka preporučujemo redovite preglede zdravstvenog stanja voćaka, te u ljetnom razdoblju provodbu preventivnih mjera zaštite, s razmacima tretiranja prilagođenim zabilježenim oborinama.

U ljetnim zaštitama birajte sredstva koja na kasnim sortama jabuka kao što su Idared, Jonagold, Jonagored, Zlatni i Crveni delišes, Braeburn i Fuji, namijenjenim za skladištenje u hladnjačama, preventivno suzbijaju smeđu trulež (Monilinia) i gorku trulež plodova jabuke (Colletotrichum syn. Gleosporium). U izbor dolaze fungicidi Chorus WG (K=35 dana), Folpan 80 WDG (K=21 dan), Dodine ili Chromodin WP (K=21 dan), Polyram DF (K=28 dana), Nativo WG (K=14 dana), Stroby DF (K=35 dana), Luna Experience SC (K=14 dana) i Bellis DF (K=7 ili 14 dana*). Od ove godine, dopuštenje za suzbijanje truleži plodova jabuka uzrokovane patogenim vrstama Neofabrea spp., koje se javljaju kao problem u nekim nasadima sorte Zlatni delišes, a moguće su štete i na sortama Jonagold i Cripps Pink, ima pripravak Topsin 500 SC (K=14 dana).

*karenca za boskalid (kombinacija sa piraklostrobinom u pripravku Bellis DF) u jabukama za hladnjaču iznosi 7 dana, a u jabukama za tržište 14 dana.

Izbor fungicida tijekom ljetnog razdoblja određuje spektar djelotvornosti na najvažnije bolesti jabuke, jačinu bolesti u nasadima, najveći broj dopuštenih primjena tijekom jedne sezone i propisana karenca. U nasadima oštećenim tučom, u program zaštite jabuka uključite djelatnu tvar kaptan, npr. u kombiniranom fungicidu Zato Plus WG (1,5 kg/ha).

U ljetnom razdoblju ponovno upozoravamo i na moguće zaraze uzročnikom gorke truleži plodova jabuke (Colletotrichum spp.). Najveća je vjerojatnost zaraze uzročnikom ove bolesti sredinom i krajem ljeta. Postotak infekcija je najveći ljeti, kada pri optimalnoj temperaturi od 26°C, zadržavanje vlage na biljnim organima traje bez prekida 60 sati. Plodovi jabuke su osjetljivi na zaraze tijekom svih razvojnih stadija, a posebno krajem sezone odnosno u vrijeme početka dozrijevanja. Pjege se na zaraženim plodovima najbrže razvijaju pri temperaturama od 30°C, pa je prije pronalaska učinkovitih fungicida od ove bolesti, u svega nekoliko tjedana vrućeg i vlažnog ljetnog vremena, stradavao najveći dio uroda jabuka.

Od zadnje usmjerene zaštite nasada jabuka protiv jabučnog savijača (Cydia pomonella) proteklo je također 14 dana. Prve crvljive plodove jabuke, na netretiranim smo stablima jabuka, u središnjem dijelu županije, pronašli sredinom prvoga tjedna ovoga mjeseca, a masovnije je otpadanje zaraženih plodova zabilježeno u razdoblju od 15.do 25. lipnja, kada je i na ranim i nezaštićenim sortama jabuke Bjeličnik i Stark earliest zabilježena crvljivost plodova veća od 50 %.

U danima od 17. do 24. lipnja, zabilježili smo nešto slabiji let leptira jabučnog savijača, ali se nakon 25. lipnja ponovno pojačao njihov ulov na ferotrapove. Nastavljeno je i otpadanje crvljivih plodova na netretiranim stablima vrlo ranih, ljetnih sorti jabuka.

U zadnjoj dekadi lipnja, pojavljuje se druga generacija leptira moljaca kružnih mina (Leucoptera malifoliella), ali je njihova brojnost ispod kritičnog praga.

Također, zdravstvenim pregledima vršnog dijela krošnje jabuka sorte Idared, koja je inače osjetljiva na napad moljaca kružnih mina, 19. lipnja smo u središnjem dijelu županije, zabilježili tek nekoliko razvijenih mina kao posljedica razvoja prve ili prezimljujuće populacije ovog štetnika,, što je također ispod praga štetnosti. Na većini lokaliteta u Međimurju, nakon 2013. godine nastavlja se trend nagle retrogradacije moljaca kružnih mina, pa niti ove sezone ne očekujemo njihovu ekonomsku štetnost.

Od ostalih tehnoloških nametnika plodova jabuke, javljaju se leptiri breskvina savijača (Cydia molesta) i savijača kožice plodova (Archips podana). Prve plodove jabuke oštećene gusjenicama savijača kožice plodova jabuke (Archips), u slabije zaštićenom vršnom dijelu krošnje na sorti Idared pronašli smo 19. lipnja.

U nekim se nasadima pojavljuje na vršnom lišću i jabučna zelena uš (Aphis pomi), naročito zbog vrlo visokih temperatura zraka zabilježenih u prvom dijelu lipnja te povišene vlažnosti zraka.

Sredinom lipnja zabilježena je i masovnija pojava ličinki prvoga stadija prve generacije lokalno raširene i karantenske kalifornijske štitaste uši (Quadrispidiotus perniciosus)! Nakon 15. lipnja pojavljuju se simptomi napada ove vrste na plodovima osjetljivih sorata jabuka, kao što je Braeburn. Sukladno europskoj direkti 2006/91/EC za kontrolu kalifornijske štitaste uši, u našoj je zemlji još 27. siječnja 2009. stupio na snagu Pravilnik o mjerama za sprječavanje širenja i suzbijanja kalifornijske štitaste uši - Quadraspidiotus perniciosus Comst, kojim je propisano da je posjednik bilja ili bilo koja druga osoba koja uoči simptome ili posumnja na pojavu kalifornijske štitaste uši, obavezna o tome odmah izvijestiti fitosanitarnog ili šumarskoj inspektora, koji izvješćuje nadležnu upravu Ministarstva poljoprivrede. Nadležni inspektor uzima uzorak, šalje ga na determinaciju u Zavod za zaštitu bilja koji djeluje pri Hrvatskom centru za poljoprivredu, hranu i selo, pa ukoliko se potvrdi zaraza, inspektor određuje granice zaraženog i sigurnosnog područja. U tim su područjima posjednici bilja obvezni provoditi odgovarajuće mjere radi suzbijanja kalifornijske štitaste uši.

Prema iskustvima iz ranijih sezona, intenzivan let različitih uzročnika crvljivosti plodova očekujemo sve do početka rujna. Stoga je potrebna redovita zaštita plodova jabuka i krušaka u slijedećem razdoblju protiv najvažnijih tehnoloških nametnika. U integriranoj su proizvodnji u Republici Hrvatskoj za tu namjenu dopušteni pripravci Calypso 480 SC (2x, K = 14 dana), Match EC (2x, K = 28 dana), Mimic SC (2x, K = 21 dan), Runner SC (3x, K = 14 dana), Insegar WP (2x, K = 35 dana, Pyrinex 250 ME (2x, K = 28 dana), Mospilan SP (2x, K = 14 dana), Affirm WG (2x, K = 7 dana) i Coragen SC (2x, K = 14 dana).

Na hrvatskom tržištu od 2012. godine imamo dostupan i biološki insekticid na osnovi granulovirusa, Madex SC (6x, K = nije primjenljivo). Granulovirus primjenjujte u večernjim satima, uz dodatak 0,5 % šećera, radi poticanja gusjenica na konzumiranje.

Sredstva koristite sukladno njihovim uputama i ograničenjima, a izbor insekticida prilagodite pozitivnim sekundarnim učincima na druge štetnike koji se tijekom ljeta pojavljuju u nasadima jabuka i krušaka, te maksimalnom broju njihove aplikacije u sezoni i propisanoj karenci.

Redovito kontrolirajte populaciju crvenog voćnog pauka (Panonychus ulmi), naročito na osjetljivim sortama jabuka kao što su Elstar, Gala, Fuji, Braeburni Zlatni delišes, u nasadima u kojima ove sezone još nisu korišteni specifični akaricidi. Moguće visoke dnevne temperature i sparina u narednom će razdoblju pogodovati prekomjernom množenju ljetne populacije ovog značajnog fiziološkog nametnika jabuke. Od akaricida su u našoj zemlji u integriranoj proizvodnji, uz određena ograničenja dopušteni pripravci Apollo SC, Demitan SC, Vertimec EC, Kraft EC, Envidor SC, Masai WP i Zoom SC. Lokalno se razvija i hrđasta grinja jabuke (Aculus), pogotovo na sorti Idared.

Zbog primjene insekticida u narednom razdoblju i njihove moguće opasnosti i otrovnosti na korisne organizme kao što su pčele medarice, tretiranja obavljajte u doba dana kada pčele ne lete, a cvjetni podrast s bijelom djetelinom u višegodišnjim nasadima voćnjaka i vinograda, prije primjene insekticida mora biti pokošen.

Sve podatke o dopuštenim sredstvima za zaštitu bilja u RH možete pronaći u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS), dosupnom ovdje.

Sredstva koristite u skladu s uputama, vodite evidencije o tretiranjima, a praznu ambalažu propisno zbrinite. Akcije sakupljanja ambalažnog otpada u Međimurskoj županiji održat će se tokom studenoga ove godine, prema slijedećem rasporedu:

03.11.2015. Poljoprivredna zadruga Čakovec, Kolodvorska 74, Donji Kraljevec od 8.00 - 12.00 sati, 10.11.2015. Poljoprivredna zadruga Čakovec, Sajmišna bb, Kotoriba od 8.00 - 11.00 sati, 12.11.2015. kod tvrtke Kocen Agro d.o.o. Štrigova 76, Štrigova od 8.00 - 11.00 sati, 16.11.2015. kod tvrtke Agromartin d.o.o., Čakovečka bb, Sv. Martin na Muri od 8.00 -1 0.00 sati, 19.11.2015. kod tvrtkeAgrofructus d.o.o., Lipovke 6, Belica i 24.11.2015. kod tvrtke Poljoposavec d.o.o., Matije Gupca 5a, Dunjkovec, od 8.00 - 10.00 sati.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Jabuke Kruške Međimurska županija Orehovica Tuča Uređaj iMetos Čakovec Krastavost plodova Defolijacija lišća Siva plijesan Smeđa trulež Pepelnica Gorka Trulež Bellis DF Jabučni savijač Moljac kružnih


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.