Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 12.06.2015. 14:00
  • Primorsko-goranska

Zaštita maslina od svrdlaša i moljaca

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 306
  • 23
  • 0

Visoke temperature, niska relativna vlaga zraka i suhi vjetar, nisu pogodovali oplodnji maslina. Na svim kontrolnim punktovima zabilježili smo let karpofagne generacije maslininog moljca (Prays oleae). Plodići masline su, ovisno o sorti, kondiciji nasada i lokalitetu, dosegli veličinu od 2 do 4 mm. Plodić je najatraktivniji za odlaganje jaja leptira kod kad dostigne veličinu između 4 i 5 mm. Maslinarima preporučujemo da tretiranje protiv karpofagne generacije maslininog moljca (Prays oleae) obave tijekom slijedećega tjedna. Posljedica njihova napada, očituje se u opadanju plodova tijekom kolovoza i početkom rujna, kada završava razvoj gusjenica u plodovima.

U maslinicima, u kojima se utvrdi prisustvo maslininog svrdlaša (Caenorhinus cribripennis), tretiranje treba obaviti što prije te dalje nastaviti s redovitim pregledima nasada na prisutnost ovoga štetnika i to vrlo pažljivim viuzalnim pregledima, otresanjem grana na bijelu podlogu i provjeravanjem ima li na plodićima uboda, a zbog mogućeg naleta iz okolnih nasada, u kojima se ne provode redovne mjere zaštite. Prema potrebi, odnosno intenzitetu pojave štetnika u pojedinom nasadu, tretiranje ponovite. Popis pripravaka ja naveden u obavijesti od 08. lipnja 2015. Primjenom raspoloživih agrotehničkih mjera odnosno navodnjavanjem, zalijevanjem, folijarnom prihranom, uklanjanjem vodopija ili primjenom biostimulatora, pospješite razvoj ploda kako bi što prije prošao ovu izuzetno osjetljivu fazu do okoštavanja.

Za dodatnu zaštitu pčela, insekticide primijenjujte u doba dana kada pčele više ne lete, a zatravljene maslinike prije aplikacije pokosite.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u Hrvatskoj vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS-u) dostupnom na web adresi. Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Sredstava za zaštitu bilja primjenjujte u skladu s rješenjem ili dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedena na etiketi i uputstvu za uporabu. Korisnici pripravaka dužni su voditi i čuvati evidenciju o njihovoj primjeni najmanje tri godine. Evidencija korištenja može se voditi u elektroničkom ili pisanom obliku i mora sadržavati najmanje slijedeće podatke: trgovački naziv sredstva, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količinu primijenjenog sredstva (doza, koncentracija), veličinu tretirane površine i kulturu. Ambalažu zbrinite na propisani način.

Karmen Karlić, dipl.inž.agr.
E-mail: karmen.karlic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Oplodnja maslina Karpofagna generacija Maslinin moljac Maslinin svrdlaš Otresanje grana Agrotehničke mjere FIS Karmen Karlić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]