Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 24.07.2015. 12:00
  • Primorsko-goranska

Zaštita maslina od muhe i svrdlaša

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 1.590
  • 6
  • 0

Prema ovotjednim očitanjima na kontrolnim punktovima, bilježimo let maslinove muhe (Bactrocera oleae), no još uvijek u vrlo niskom intenzitetu. Kako su za vikend i slijedeći tjedan najavljene češće lokalne oborine, očekujemo mogućnost intenziviranja leta ovoga štetnika. Ukoliko u posljednja dva tjedna u nasadu nije primjenjivan insekticid za suzbijanje maslininog svrdlaša, niti nema svježe vidljivih simptoma napada, preporučamo protiv maslinine muhe (Bactrocera oleae) započeti s preventivnim tretiranjima, primjenom pripravka na osnovi spinosada s atraktantom, trgovačkog naziva Success bait.

Naglašavamo i važnost pravovremenog početka primjene metode mamaca, kojom suzbijamo odrasli oblik muhe, prije odlaganja jaja u plod. Upućujemo maslinare da u nasade postave obične žute ljepljive ploče te da u slijedećem razdoblju redovno pregledavaju i prate kretanje zaraze na plodu (pregled 100 plodova). Prag štetnosti za tretiranje metodom mamaca je ulov od dvije muhe tjedno na običnoj žutoj ploči ili 5 % napadnutih plodova (jaje+ ličinka).

Kurativno tretiranje (tretiranje širom), opravdano je kod 10-15% napadnutih plodova (jaje+ličinka), primjenom pripravaka na osnovi dimetoata ili deltametrina.

Nastavno na obavijesti od 05. i 12. lipnja te 01. i 10. srpnja i dalje, upozoravamo na napad maslininog svdlaša (Caenorhinus cribripennis). U ekstenzivnim i tradicionalnim maslinicima, u kojima do sada nisu provedene mjere zaštite, vidljive su štete u vrlo visokom postotku. Maslinin svrdlaš u ovom razdoblju odlaže jaja u plodove, nakon čega možemo očekivati još jedan val ishrane na plodovima prije povlačenja. Intenzitet pojave svrdlaša je različit, pa tako i u narednom razdoblju može varirati ovisno o lokalitetu i do tada provedenim mjerama zaštite u prethodnim sezonama. Sada, u vrijeme početka okoštavnja, napad ovog štetnika je vrlo prepoznatljiv i lako uočljiv, pa zaštitu provodite samo ukoliko je to potrebno, a što se vidi po većem broju crnih plodića i svježim ubodima (male crne okrugle točkice). I dalje upućujemo na redovite preglede nasada na prisutnost i aktivnost ovog štetnika, a pogotovo onih nasada koji se nalaze u blizini neodržavanih i zapuštenih maslinika, zbog mogućeg naleta štetnika s takvih površina. Prema potrebi, a ovisno o do sada obavljenim mjerama zaštite, intenzitetu te vremenu pojave štetnika u pojedinom nasadu, treitranje ponovite.

Popis pripravaka naveden je u obavijesti od 08. lipnja 2015. godine, a možete ih se prisjetiti ovdje. Primjenom raspoloživih agrotehničkih mjera pospješite razvoj ploda. Za dodatnu zaštitu pčela, insekticide primijenjujte u doba dana kada pčele više ne lete, a zatravljene maslinike prije aplikacije pokosite.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na na ovoj web adresi. Ne smiju se posjedovati, skladištiti ili primijenjivati sredstva koja nisu registrirana u RH.

Sredstava za zaštitu bilja primjenjujte u skladu s rješenjem ili dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja. Vodite evidenciju o prskanjima i čuvajte je tri godine. Evidencija se može voditi u elektroničkom ili pisanom obliku i mora sadržavati najmanje slijedeće podatke: trgovački naziv sredstva, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količinu primijenjenog sredstva (doza, koncentracija) te veličinu tretirane površine i kulturu. Ambalažu zbrinite na propisani način.

Karmen Karlić, dipl.inž.agr.
E-mail: karmen.karlic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Maslinova muha Maslinin svrdlaš Success bait Mamci Žute ljepljive ploče Plodovi Prag štetnosti Zapušteni maslinici Agrotehničke mjere FIS Evidencija Karmen Karlić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]