Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 31.07.2015. 10:00
  • Zadarska

Zaštita maslina metodom zatrovanih mamaca

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 234
  • 7
  • 0

Maslinina muha (Bactrocera oleae) i dalje se lovi na svim pozicijama u niskom intenzitetu. Nakon kiše koja je pala i zbog snižavanja temperature zraka, očekuje se intenzivniji let spomenutog štetnika. Stoga podsjećamo na ranije danu preporuku vezanu za organiziranu primjenu tzv. preventivne metode, uporabom zatrovanih mamaca, primjerice, Success Bait ili Rogor + Buminal ili Eco Trap vrećice.

Isto tako upućujemo na pregled maslinika zbog štetnika svrdlaša (Rhynchites cribripennis). Dozvoljeno sredstvo je na osnovi dimetoata, Rogor 40.

Eventualne zaštitne mjere treba obavljati u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima. Maslinarima i dalje savjetujemo da prate naše obavijesti, kako bi na vrijeme bili upoznati sa svakom važnom promjenom, vezanoj uz masline.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u Republici Hrvatskoj vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na webu. Pridržavajte se uputa proizvođača sredstava za zaštitu bilja. Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste korištenih pripravaka te propisno zbrinjavanje prazne ambalaže.

Akcija sakupljanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja na području Zadarske županije održat će se 31. kolovoza 2015. u Nadinu, Nadinsko blato, od 08:00 do 10:00 sati. Detalje o potrebnoj dokumentaciji možete pročitati ovdje.

Ivan Šimičević, dipl.ing.agr.
E-mail: ivan.simicevic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Maslinina muha Zatrovani mamci Svrdlaš Rogor 40 FIS Evidencijske liste Zadarska županija Nadin Ivan Šimičević


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.