Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 28.04.2014. 13:00
  • Krapinsko-zagorska

Zaštita kruške i jabuke!

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 78
  • 4
  • 0

Od posljednje preporuke za zaštitu nasada jabuke i kruške od infekcije uzročnikom mrljavosti lista i krastavosti ploda jabuke (Venturia inaequalis) i kruške (Venturia pyrina) prošlo je pet dana. U tom periodu ostvareni su uvjeti za četiri jake infekcije navedenom bolesti. Palo je od 9-15 mm kiše/m², ovisno o lokalitetu. To nije bilo dovoljno oborina da speru zaštitna sredstva sa biljnih organa. Za nastavak tjedna predviđaju nastavak nestabilnog vremena, sa povremenim oborinama, obilnijim tijekom utorka i srijede. Zbog toga, kad vremenske prilike dopuste, treba ponoviti zaštitu voćnjaka, kombinacijom nekih od pripravaka navedenih u preporuci od 23.04.

Navedeni sistemici suzbijaju i pepelnicu jabuke (Podosphaera leucotricha). Također, pratite brojnost lisnih ušiju. Nakon cvatnje kritični broj za zelenu jabučnu uš iznosi 8-10 kolonija/ 100 izbojaka, za pepeljastu uš: 1-2 kolonije/100 izboja, za uši šiškarice: 5 napadnutih listova/ 100 listova. Prednost pri odabiru insekticida treba dati specifičnim aficidima (Pirimor 50 WG ili Teppeki) koji ne štete prirodnim neprijateljima. Mogu se još koristiti Actara 25 WG, Calypso SC 480, Confidor SL 200, Boxer 200 SL, Rapid, Kohinor 200 SL, Dali, Kongo.

Na kruškama kontrolirati prisutnost ličinki kruškine buhe, na vrškovima najmlađih izboja i u pazušcima listova. Za njihovo suzbijanje možete koristiti Vertimec 018 EC, Kraft 18 EC, Actaru 25 WG, uz dodatak 0,25% Bijelog ulja.

Podsjećamo voćare u integriranoj proizvodnji da se drže ograničenja u vezi maksimalnog broja tretiranja pojedinim pripravcima, kao i ostalih ograničenja navedenih u Tehnološkim smjernicama za integriranu poljoprivrednu proizvodnju. Kako bi se spriječila pojava rezistentnosti, za svako tretiranje voćnjaka potrebno je primijeniti sistemik iz druge kemijske skupine, odnosno drugačijeg mehanizma djelovanja.

Pripravke koristite isključivo sukladno uputstvima i propisanim ograničenjima dobivenim uz sredstvo i sukladno Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS). Voditi evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja. Praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na zakonom propisani način- možete je predati u C.I.A.K. d.o.o. (Gubaševo 47 c) svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail: Sanja.Greguric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner