Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici jabuke
  • 16.12.2017. 15:00

Zaštita jabuke od savijača i crvenog pauka

Iskustva iz talijanske regije Emilia Romagna predstavljena su voćarima.

Foto: Tatjana Veselinović
  • 1.028
  • 130
  • 0

Talijanska regija Emilia-Romagna poznata je po uzgoju jabuka. Njihovi stručnjaci trude se pronaći najbolja rješenja za zaštitu od štetnika, a svoja iskustva prenijeli su i voćarima okupljenim u Novom Sadu, na Savjetovanju o suvremenoj proizvodnji voća.

Gost Farina Maurizio govorio je o jabukovu savijaču i crvenom pauku.

Jabukov savijač (Cydia pomonella)

Ovaj štetnik se ubušuje u plod jabuke, a dođe li do sjemenke - pojede je i plod otpada. Moguće su i gljivične bolesti na mjestima ubušivanja. Jabuka se ne može čuvati, niti skladištiti, a štete mogu biti totalne, ne suzbije li se jabukov savijač.

Jabukov savijač (Donald Hobern / Flickr)

Iskustva iz Italije predlažu dvije faze borbe protiv ovog štetnika: instaliranje feromonskih klopki i upotrebu insekticida. Tamo gdje je veliki problem, potrebna je kombinacija.

Feromonske klopke

Radi se o seksualnim zbunjivačima. U pitanju su rezervoari, koji emitiraju supstance, koje zbunjuju mužjake i ženke prilikom razmnožavanja. Primjenjuju se prije nego što jedinke počnu s letom, kada je prisutan ružičasti balon, a voće je u punom cvijetu.

U Emilia Romagni koriste Check Mate (300 komada/ha) i Isomate CTT (500 komada/ha).

Klopke se pozicioniraju na što višem dijelu biljke, homogeno, po cijeloj površini. Potom se obavlja monitoring početkom leta jedinki, u periodu od 25. travnja, pa do prvih dana svibnja.

Feromonska klopka (Foto: Tatjana Veselinović)

Insekticidi

Prilikom korištenja insekticida, Maurizio savjetuje da se koriste različite aktivne tvari, jer u suprotnom može doći do navikavanja.

Maurizio predstavlja iskustva iz Italije

"Kada se primijete jedinke, radi se prvi tretman sa 150 g/ha Rynaxypyr sredstva, nakon 10 do 12 dana Thiacloprid u istom odnosu, a poslije 10 do 20 dana Calypso 375 g/ha. S drugim navedenim sredstvom treba biti oprezan, jer je štetan za prirodne neprijatelje jabukovog savijača", objasnio je Farina Maurizio.

Alternativa trećem sredstvu može biti Fosmet 750 g/ha, s otopinom koja povećava kiselost.

Za drugu generaciju jabukovog savijača krajem lipnja i početkom srpnja potrebno je tretirati osam do 10 dana. Za treću generaciju koristi se Spinosad (200 g/ha) ili pred berbu Emamectina benzab (400 g/ha).

Crveni pauk (Tetranychus urticae)

Ova vrtna grinja čini štetu prvenstveno na listu, koji se mijenja, dok se na kraju ne osuši. Ako je napad jači, napadnuti dijelovi se deformiraju, a biljka zaostaje u rastu. Može izazvati velike štete, koje se mogu odraziti i na prinos u sljedećoj godini.

"Crvenog pauka nije moguće potpuno iskorijeniti, odnosno, mora postojati minimalna tolerancija, kako bi se s njim borili njegovi prirodni neprijatelji. Zato moramo voditi računa o tome koja sredstva koristimo, da im ne bismo naštetili", rekao je Murizio.

Crveni pauk (Gilles San Martin / Flickr)

Znak da treba započeti s tretmanom su tri ili četiri jedinke na listu. Radi se navečer, a potrebno je da teren bude dobro nakvašen. Stručnjak iz Italije rekao je da se u Emilia Romagnii koriste: Abamectina (25 g / ha), Piridaben (200 g / ha) i Acequinocyl (280 g / ha), koji se koristi uz otopinu koja će ga dodatno zakiseliti.

Foto: Apple and Pear Australia Ltd / Pixabay, Aleksandra Kekić


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.