Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita jabuka
  • 07.05.2017. 13:30

Zaštita jabuke od bolesti i štetnika u svibnju

U uvjetima promjenjivog vremena kakvo najavljuju meteorolozi, s povremenom kišom, potrebno je zaštititi nasade kombinacijom pripravaka sistemičnog djelovanja i pripravaka s površinskim djelovanjem.

Foto: HappyAlex/bigstockphoto.com
  • 3.297
  • 135
  • 0

Uvjeti za jaku infekciju uzročnikom krastavosti ploda i mrljavosti lista jabuke (Venturia inaeualis) ostvareni su 28.04. ove godine, ali su nasadi tretirani prema preporuci od 26.04. bili zaštićeni.

U uvjetima promjenjivog vremena kakvo najavljuju meteorolozi, s povremenom kišom, potrebno je zaštititi nasade kombinacijom pripravaka sistemičnog djelovanja i pripravaka s površinskim djelovanjem (preventivnim).

Sistemični pripravci (Score 250 EC, Agro EC, Difcor EC, Difenzone, Indar EW) pružit će pouzdaniju zaštitu s obzirom na to da ih kiša ne može isprati s biljnih organa. Radi produžetka broja dana zaštite, kao i radi bolje zaštite plodića, sistemične pripravke treba kombinirati s jednim od pripravaka s površinskim djelovanjem (Dithane M-45, Dithane DG NeoTec, Mankozeb M-45, Pinozeb M-45, Star 80 WP, Penkozeb 75 DG, Delan 700 WDG, Delan PRO). Navedeni pripravci sistemičnog djelovanja suzbijaju i pepelnicu jabuke (Podosphaera leucotricha).

Pratiti let leptira jabučnog savijača

U voćnjacima koji su u sustavu integrirane proizvodnje djelatne tvari iz skupine ditiokarbamata (mankozeb, metiram, propineb i ciram) smiju se koristiti najviše tri puta godišnje, ali ne uzastopno, savjetuje agronom Sanja Gregurić iz Savjetodavne službe.

Feromonskim mamcima prati se let leptira jabučnog savijača (Cydia pomonella) i minera kružnih mina (Leucoptera malifoliella). Brojnost leptira minera kružnih mina je tijekom travnja bila velika te se preporuča primjena jednog od insekticida: Runner 240 SC, Insegar 25 WP ili Dimilin SC 48.

Brojnost leptira jabučnog savijača još uvijek ne prelazi kritični broj.

Pripravke koristite isključivo sukladno uputstvima i propisanim ograničenjima dobivenim uz sredstvo i sukladno Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS). Voditi evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja. Praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na zakonom propisani način.

Foto: HappyAlex/bigstockphoto.com


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Jabuke Zaštita Krastavost Mrljavost lista Pepelnica Jabučni savijač Insekticid Fungicid


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce