Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj borovnice
  • 01.09.2019. 13:30
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bihać

Zahvaljujući savjetima hrvatskih kolega Sušić postao najveći uzgajivač borovnice u USK

U trećoj godini uzgoja, Nusret Sušić očekivao je 5, a "skinuo" je 7 tona borovnice. Ove je godine postavio protugradnu mrežu i zaokružio kompletnu proizvodnju kako bi bio što konkurentniji na tržištu.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.392
  • 59
  • 0

Nusret Sušić iz Bihaća obišao je gotovo čitavu Europu za dobrim primjerima uzgoja borovnice, prije nego se odlučio zasaditi plantažu koja je danas najveća plantaža borovnica u Unsko-sanskom kantonu (susjedna BiH). Dvije su godine trajale njegove pripreme da bi 2016. godine posadio borovnice u kontejnerskom uzgoju na 2,5 hektara

"U Hrvatskoj imam dosta prijatelja koji su mi puno pomogli sa savjetima koji su bili izuzetno kvalitetni i pokazali se kao najtočniji", priča ovaj voćar koji je svoje proizvode od borovnice predstavio i na ovogodišnjem Sajmu šljiva u Gradačcu.

Zaokružio čitavu proizvodnju

Sušić kaže kako je ove godine krenuo u intenzivniju preradu. Kupili su nove strojeve, a kako je borovnica zahtjevna kultura, morali su zaokružiti proizvodnju, kako bi bili konkurentni na tržištu. 

"Sadni materijal sam nabavio u Poljskoj, a jedan dio u rasadniku Darka Drijena, u Lučkom, u Hrvatskoj. Treset smo nabavili u Litvaniji. Kada je riječ o sorti, posadili smo Duke i Bluecrop. Ove smo ju godine uspjeli kompletno pokriti protugradnom mrežom, instalirali smo hladnjače - sve smo objedinili", priča Nusret dodavši kako se radi o obiteljskom poslu u kojega su uključeni svi članovi. 

Nusret Sušić očekivao 5, a "skinuo" 7 tona 

Ozbiljniji rod borovnice čeka se u trećoj godini. No, nakon što su sve u mjesec dana, od 15. lipnja do 15. srpnja pobrali i izvagali, Sušić je ostao nemalo iznenađen. "Prošle godine smo skinuli 2,5 tone pa sam ove godine očekivao pet tona. No, ubrali smo 7 tona borovnice. Bome sam se i ja iznenadio", sa smiješkom nam priča Nusret otkrivši kako je planirani proizvodni kapacitet 12 tona, a njega očekuju iduće godine. 

"Sadnice su u dobroj kondiciji, ali ih i njegujemo kao djecu. Životni vijek eksploatacije takvog nasada je 30 do 40 godina, tako da nam neće biti dosadno. Od početka nastojimo da sve bude na nivou, europski standard i kvaliteta. Trudimo se i oko dizajna same ambalaže", priča Sušić dodavši kako se uzgojem ovoga voća u njegovu kantonu bavi još jedan mlađi agronom koji je posadio 1.500 sadnica. On je početnik, a većih drugih nasada nema. 

Do kraja godine mora naći otkupljivača

A kakva je situacija na tržištu koje je do prije par godina bilo usmjereno na malinarstvo? Sušić kaže kako stvari u BiH nisu riješene kako treba. 

"Plasman svježe borovnice nije zastupljen. Borovnica je malo poskupa. Kilogram borovnice košta 10 KM na kućnom pragu. Zato većinu prerađujemo. U Bihaću se naši proizvodi mogu naći u tri, četiri trgovine. Ondje smo prodavali i svježu borovnicu. Osim toga, naši će se proizvodi naći i na benzinskim stanicama Čajkunović. U svakom slučaju, kompletna proizvodnja će biti otkupljena što znači da ćemo pokriti čitav kanton našim proizvodima", kaže Sušić otkrivši da već do kraja godine mora pronaći otkupljivača za iduću godinu. 

"Moramo napraviti konkretan dogovor jer je sve to za sada", s nelagodom izgovara Sušić, "maltene ucjenjivački. Zato sam i zaokružio proizvodnju da me nitko ne može ucjenjivati.

Rakiju poklonio Stipi Mesiću 

Na sajmu u Gradačcu Sušić je posjetiteljima na degustaciju ponudio svoje proizvode, a oni su mogli kupiti sok od borovnice, džem bez ili sa šećerom, mali juice sok, liker od borovnice. 

"Prošle godine sam pravio i rakiju od borovnice. Ostale su mi dvije boce i jednu sam ponio na sajam, ako naiđe čovjek koji mi je drag, čovjek od srca. I, naišao je Stipe Mesić. Zaustavio sam predsjednika pred svojim štandom i uručio mu rakiju. Stvarno sam imao želju dati je tako nekom, i onda se potrefio on. Počašćen sam što sam imao kontakt s njim, iako smo se već ranije sreli u Bihaću", prepričava Sušić otkrivši cijene, ali i kanale kako doći do njegovih proizvoda. 

"Džem košta 2,5 eura , sok od 0,75l je 7,5 eura, liker je 17, a mali juice 1 euro. Naši se proizvodi mogu naručiti preko Facebook stranice Borovnica Sušić, ali kupci mogu doći i na plantažu, da ju vide, obiđu, dobiju savjet. Tko god želi krenuti u uzgoj borovnice, voljan sam pomoći, kao što su meni pomogli prijatelji u Hrvatskoj kojima se i na ovaj način puno zahvaljujem", zaključio je Nusret Sušić. 


Tagovi

Uzgoj borovnice Nusret Sušić Prerada Zaokružena proizvodnja Kontejnerski uzgoj


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]