Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Vesna Bašić
  • 28.11.2021. 09:00
  • Osječko-baranjska, Čeminac

Zahvaljujući hladnjači kupljenoj EU sredstvima obitelj Bašić ostvaruje bolju cijenu jabuke

Najveći njezin benefit je što se roba isti dan kada se bere skladišti. Druga stvar isto bitna, ne mora se odmah prodati jabuka i po cijeni koja ne odgovora, ističe poznati voćar. 

Foto: Vedran Stapić
  • 771
  • 225
  • 2

Obitelj Bašić u općini Čeminac jabuke i kruške uzgaja na ukupno 32 hektara. Sorte poput Pink lady i Fuji ne drže pa im berba završava nešto ranije nego što je uobičajno, a u dobrim sezonama znaju imati i do 900 tona prinosa.

Ono s čime su posebno zadovoljni je činjenica da su iz svoga poslovanja uspjeli izbaciti posrednike. 

Kako im je ovaj pothvat pošao za rukom, Ivan Bašić otkrio je Osječkoj televiziji koja ga je posjetila zajedno s informacijskih centrom Europe Direct Osijek, Europskim dokumentacijskim centrom - Katedrom za ustavno i europsko pravo osječkog Pravnog fakulteta te LAG-om Baranja. 

Naime, ovaj OPG jedan je korisnika europskih sredstava uz pomoć kojih su kupili hladnjaču. Ukupna investicija bila je 14 milijuna kuna.

"To je bila operacije 4.1.1. Sagradili smo hladnjaču, rekonstruirali jedan dio voćnjaka i nabavili određenu mehanizaciju", objašnjava sugovornik za što su potrošili novac. Također, dodaje, uspjeli su isfinancirati solarne panele, imaju elektranu od 120 kW.

Bašić: Otkupne cijene mizerne

Kaže, ima sreću što mu se kćer razumije u prijavljivanje projekata, tako da je ona sve papire rješavala. Prije toga su koristili i sredstva iz IPARD programa kojim su podigli šest hektara kruške te također nabavili potrebnu mehanizaciju. "Malo je komplicirano, ali se isplati", ističe Bašić.

Jabuke se beru i isti dan spremaju u hladnjaču (foto: Vedran Stapić)

A upravo im hladnjača u dvorištu voćnjaka omogućava da na tržište "izbace" proizvod vrhunske kvalitete za koji se postiže bolja cijena. 

"Sortiment je tako složen da prva berba kreće oko polovice srpnja. Nemamo kasnijih sorti pa nam berba ranije završava. Kapacitet hladnjače je oko 700 tona, a imamo još jednu običnu za 200 t. Kada je dobar rod malo nam je, ali hladnjača je koncipirana tako da planiramo i drugu fazu. No, ako planirana u Nemetinu bude gotova onda nam neće trebati", objašnjava. 

Najveći njezin benefit, naglašava ovaj voćar, je ta što se roba isti dan kada se bere stavlja u nju. "Druga stvar isto bitna, ne mora se odmah prodati i po cijeni koja ne odgovora tako da sigurno ostvarujemo 70-80 posto veću cijenu", ističe. 

Osvrnuo se i na ovogodišnji otkup koji je, smatra, mizeran. "Krenulo je s lošom otkupnom cijenom. Ona nije bila veća od 2,50 kune i to za 75 i 85 kalibar jabuke što je jadno u odnosu na inpute, porast cijena gnojiva, zaštitnih sredstava i svega ostalog. Ja sam svoju robu brao, jedan dio prodajem, a ostalo je uskladišteno", kaže za kraj. 

Više o temi možete pogledati u videu:

 


Tagovi

OPG Vesna Bašić Ivan Bašić Voćnjak jabuka Hladnjača Tip operacije 4.1.1 Berba


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]