Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba mandarina
  • 02.10.2013. 08:00

Zahuktala berba mandarina u dolini Neretve

U plodnoj dolini Neretve zahuktala berba ranih sorti mandarina na 2.200.000 stabala.

  • 4.045
  • 381
  • 0

Ni ovogodišnja ranojesenska bura i osjetno zahlađenje, baš kao ni nedavna prvojesenska obilnija kiša, nije umanjila radni elan jematve, berbu ranih sorti mandarina u dolini Neretve, koja se odvija već desetak dana. Službeno je počela pretprošlog vikenda, i to je prva berba zlatno-žutog voća otkako je Hrvatska postala članica Europske unije, nastavljena svakog dana i trajat će dok se ne oberu i sve kasne sorte na plantažama i u obiteljskim vrtovima Neretvanske doline, a to bi moglo biti završetkom ovogodišnjeg prosinca, dakako ako ne bude elementarnih nepogoda. Tek na prvi pogled može se zaključiti kako urod mandarina nije tako izdašan kao proteklih godina, posebice ako se uspoređuje s ovogodišnjim urodom lubenica uz Neretvu i njezine rukavce koja je, ističu neretvanski poljodjelci, nadmašila gotovo sve minule sezone.

Kasna sorta mandarina

U dolini Neretve u tijeku zahuktala berba ranih sorti mandarina

Doima se, naime, kako su žitelji baš ovih dana u svim naseljima pitome i plodne Neretvanske doline na nogama. Žene i muškarci svih uzrasta, marljivi voćari, poput velike obitelji, i po cijele dane ubiru plodove nudeći viškove tržištu. Pune ruke posla imaju i vozači traktora, kamiona, dakako i gondolijeri lađa, izvozeći tone voća kopnenim uskim puteljcima uz kanale te rijekom Neretvom, kao i njezinim rukavcima, do prvih otkupnih središta. Neki mandarine odvoze i otpremaju i znatno dalje diljem Lijepe naše, pa i preko granica Hrvatske, sve prema potrebi. Ovih dana smo se također uvjerili kako se i projekt berbe i otkupa tržišnih viškova, što se ono kaže "od polja do stola", provodi organizirano i racionalno, ostvaruje ciljano kako bi se u cijelosti prikupili svi plodovi - prilagođen svekolikim okolnostima. Podsjetimo kako je ovogodišnja berba mandarina u Neretvi službeno počela 21. rujna, čiji se završetak može očekivati sredinom prosinca ove godine.

Berba mandarina

Ove godine očekujemo oko 40.000 tona uroda kvalitetnih mandarina od kojih će veći dio završiti u izvozu, gotovo oko 30 tisuća tona. Ostatak je namijenjen domaćem tržištu. U usporedbi s proteklom godinom, ovogodišnji prinos ranih i kasnih sorti mandarina u dolini Neretve bit će manji za oko 15-20 posto, što su znatne količine u odnosu na one 2012. Trenutni možebitni proizvodni kapaciteti tog agruma na plantažama u Neretvanskoj dolini su između 80 i 100.000 tona mandarina na oko dva milijuna i 200 tisuća zasađenih stabala toga voća na 2.150 hektara. Tako će ovogodišnji urod mandarina na ovom području biti tek oko 50 posto od mogućih postojećih kapaciteta. Glavni razlog uslijed čega imamo tako smanjen urod mandarina ove godine, kao i prethodne, su niske temperature i mraz tijekom ovogodišnjeg proljeća, kao i dugogodišnja ljetna suša ove godine“, ocjenjuje dipl. inž. agronomije Miodrag Kiridžija, predsjednik Udruge voćara Mandarina, sa sjedištem u Gradu Opuzenu, središtu Neretvanske doline.

Očekuje se urod od oko 40.000 tona mandarina na 2.200.000 stabala

Inače, prema neslužbenim podacima u Hrvatskoj ima oko 20.000 hektara zemljišta pod mandarinama, od čega samo na području Dalmacije oko deset tisuća, najviše u dolini Neretve. Stručnjaci ističu kako to nije dostatno, s obzirom na interes potrošača u zemlji i inozemstvu te predlažu još novih nasada. Hrvatska je mandarinu dodala na popis zaštićenih poljoprivrednih, agrumskih proizvoda, a vlasnici u Neretvi tvrde kako je urod toga voća 2013. znatno manji nego prijašnjih godina.

Turisti u berbi mandarina

Dodaju kako vrijeme nije išlo na ruku neretvanskoj mandarini - najprije niske temperature, ranoproljetni mraz, obilne kiše u cvatu, zatim dugotrajna ljetna suša u trajanju više od dva mjeseca, a uz to i velika tuča, pa im je urod gotovo prepolovljen. Ono što je ostalo svi žele što prije obrati, a u jematvi sudjeluju po cijele obitelji koje maksimalno koriste svaku sekundu lijepog vremena, iako ima i onih koji beru plodove i na kiši.

Kiridžija ističe kako ove godine u dolini Neretve trenutno radi 12 otkupno-distributivnih središta te da kapaciteti, kojima oni raspolažu, u cijelosti zadovoljavaju sve potrebe proizvođača mandarina. No što se pak tiče ovogodišnje otkupne cijene mandarina, a s obzirom na smanjeni urod te što je proizvodnja neretvanske mandarine, još uvijek je manja od njezine potražnje na tržištu, ove godine nije značajnije smanjena u odnosu na prethodne. Predsjednik Udruge voćara Mandarina kaže kako mu je teško govoriti po kojim cijenama se prodaje neretvanska mandarina na cijelom području Republike Hrvatske te u susjednim zemljama, jer to prvenstveno određuje tržište.

Anđelko Barišić i njegove mandarine

Napominje kako je u tom smislu stajalište udruge neretvanskih proizvođača zlatno-žutog voća da ovogodišnja otkupna tržišna cijena mandarine u Neretvanskoj dolini ne bi smjela biti niža od njezine minimalne proizvođačke cijene, dobivene na temelju stvarne kalkulacije troškova proizvodnje, a ona je 3 kune za kilogram. Dodaje kako su glavni kupci neretvanske mandarine zemlje u regiji te Ruska federacija kamo se zadnjih godina bilježi stalni pojačani izvoz što je posljedica i sve veće potrošnje toga voća u navedenim područjima. Osim spomenutih tržišta izvan Hrvatske, mandarina proizvedena u Neretvanskoj dolini, sve više je nazočna i na tržištima zemalja članica Europske unije, najviše Austrije, Češke, Slovačke, Velike Britanije. Mjerodavni ne samo u Udruzi voćara Mandarina očekuju kako će se tržište za njihov proizvod još više proširiti.

Izvlačenje plodova s plantaža

Tržišni viškovi organizirani na 12 otkupnih centara, cijena 3 kune za kilogram

Što se pak tiče sezonskog rada u poljoprivredi, to nije regulirano Zakonom o radu, nego Zakonom o poticaju zapošljavanja. Naime sezonski radnici, zatečeni u berbi mandarina u dolini Neretve, kod sebe moraju imati 'knjižicu', odnosno Ugovor o sezonskom radu u poljoprivredi, u kojoj poslodavac mora evidentirati svaki radni dan i dnevnu plaću, odnosno visinu dnevnice. Ta se knjižica ovjerava lijepljenjem vrijednosnog kupona. Uz to radnici u berbi mandarina, sukladno Zakonu o zaštiti na radu, kod sebe moraju imati i liječničko uvjerenje kojim se dokazuje njegova zdravstvena sposobnost za obavljanje navedenih poljoprivrednih poslova. Novčani iznos dnevnice dogovara se izravno s poslodavcem“, objašnjava Miodrag Kiriidžija.

Plantaže mandarina uz rukavce Neretve

Dodaje kako fiskalizacija, odnosno uvođenje reda na tržištu voća i povrća ide u prilog proizvođačima mandarina odnosno voća, te povrtlarima, u Neretvanskoj dolini tvrdeći kako se na taj način sprečava crno tržište koje u biti ruši cijenu poljoprivrednih proizvođača, odnosno proizvođačku cijenu. U tom smislu neretvanski proizvođači mandarina, ističe Kiridžija, razmišljaju o tome kako bi se sva neretvanska mandarina u budućnosti prodavala samo na jednom središnjem prodajnom mjestu u jedinstvenoj ambalaži i pod jedinstvenim trgovačkim nazivom - brendom.

Podsjeća kako je Udruga voćara Mandarina u Opuzenu utemeljena 1994. godine s ciljem promoviranja neretvanske mandarine, dakako i inih proizvoda doline Neretve. Trenutno sudjeluje u realizaciji projekata od vitalnog značaja za proizvođače agruma tog podneblja na jugu Hrvatske odnosno na području Dubrovačko-neretvanske županije, od kojih je jedan upravo završen. Riječ je o zaštiti neretvanske mandarine oznakom izvornosti. Drugi veliki projekt, također značajan za sve proizvođače agruma u neretvanskoj dolini, odnosi se na suzbijanje mediteranske voćne muhe - gospodarski najopasnijeg štetnika na mandarinama. Inače, spomenuta udruga danas ima više od 200 aktivnih članova na čijem je čelu, ističu Opuzenci i Neretvani, uistinu profesionalna stručna osoba.

Pogled na dolinu Neretve

Strategija razvoja plantažnog uzgoja mandarina u dolini Neretve

Strategija razvoja plantažnog uzgoja mandarina u dolini Neretve čvrsto je vezana za rješavanje pitanja državnog poljoprivrednog zemljišta, organiziranje poljoprivrednih proizvođača u proizvođačka udruženja kako bi imala snažniji utjecaj na plasman, odnosno kreiranje cijena, a uz to i za promidžbu i brendiranje tog našeg zlatnog voća. Usput želim tek spomenuti kako se neretvanska mandarina, u odnosu na isto voće drugih konkurentskih zemalja, ističe svojom prepoznatljivom zlatno-žutom bojom, visokim sadržajem soka u mesu ploda, skladnim odnosom šećera i kiselina, kao i tankom glatkom korom koja se lagano guli. Sve osobine ploda neretvanske mandarine prvenstveno su rezultat klimatskih i hidroloških karakteristika podneblja Neretvanske doline“, naglašava dipl. inž. agronomije Miodrag Kiridžija.


Tagovi

Mandarine Otkup Neretvanska dolina Plantaža Fiskalizacija Otkupna cijena Urod Berba