Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Andrašević
  • 13.03.2019. 07:00
  • Sisačko-moslavačka, Voloder

Zagreb zamijenio selom i pokrenuo uspješan posao s bobičastim voćem

Matija Andrašević, 22-godišnji Zagrepčanin, zaljubio se u Slavoniju i Moslavinu te odlučio baviti poljoprivredom. U malom selu, nedaleko Popovače, pokrenuo je OPG te uzgaja aroniju, borovnicu, crveni i crni ribiz, ogrozd, malinu i kupinu. Vjetar u leđa bila su mu bespovratna sredstva koja je povukao zahvaljujući tipu operacije 6.3.1.

Foto: OPG Andrašević
  • 3.293
  • 506
  • 2

Iako je rođen u Zagrebu, 22-godišnji Matija Andrašević još se u djetinjstvu zaljubio u Slavoniju i Moslavinu. Plodne oranice, mir šume i zrak koji se diše punim plućima, sve je to bilo i više nego dovoljan motiv da se, iako je po zanimanju tehničar za računalstvo, odluči okrenuti poljoprivredi. Na imanju u Moslavini, u malom selu Voloder, nedaleko Popovače, otvorio je OPG te uzgaja aroniju, borovnicu, crveni i crni ribiz, ogrozd, malinu i kupinu. Dobar vjetar u leđa bila su mu bespovratna sredstva iz EU fondova - 15.000 eura koje je povukao zahvaljujući tipu operacije 6.3.1. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ iz Programa ruralnog razvoja.

"Moja brojna, šesteročlana obitelj, s oduševljenjem je prihvatila odluku da krenem u jednom, za mene, potpuno novom smjeru. Na obiteljskom smo sastanku složno odlučili da ćemo se, udruženim snagama, pokušati baviti uzgojem bobičastog voća. Kako smo krenuli od nule, naša je poljoprivredna avantura u početku bila na razini hobija u kojemu smo doista uživali, a s vremenom se, uz mnogo rada i odricanja čitave obitelji, hobi razvio u pravi posao od kojeg danas živim“, priča Matija.

Matija je svoje nasade podigao u selu Voloder

Iako su mu tek dvadeset i dvije, poljoprivreda, kako kaže, nije njegov prvi posao. Danas ponosni vlasnik OPG-a najprije se okušao u turističkom sektoru, radeći tri sezone u Rovinju, no, od rada na moru, više ga je privlačio rad na plodnoj zemlji.

Uzgaja aroniju, borovnicu, crveni i crni ribiz, ogrozd, malinu i kupinu 

"Mnogi mladi ljudi godinama ne znaju što u životu doista žele radili te lutaju tražeći sebe i posao koji bi ih ispunio. Ja sam, eto, imao sreću jer sam još 2015., čim sam napunio 18, čvrsto odlučio da se želim baviti poljoprivredom. I nisam se pokajao, jer sam upravo u tom poslu pronašao sebe. Uvidjevši, u samom početku, da me samo rad na zemlji čini istinski sretnim i zadovoljnim, dileme više nije bilo te sam 2016. otvorio i svoj OPG. Prvo voće koje sam počeo uzgajati bilo je aronija i kupina. S vremenom sam proširio imanje te sam zasadio ribiz, maline i borovnice. Nasadi se nalaze na brdovitom predjelu, stari su četiri godine te trenutno traže mnogo njege i pažnje, stoga čak 99 posto poslova na imanju obavljamo ručno“, kaže mladi poljoprivrednik, koji je s početnih pola hektara zemlje, svoje gospodarstvo, do danas, proširio na ukupno tri hektara obradivih površina.

Nada se da će, na svom idiličnom imanju u Moslavini, uskoro moći i zaposliti dodatnu radnu snagu.

Program ruralnog razvoja daje nam dobar vjetar u leđa

"Kao i svaki ozbiljan posao i poljoprivreda, uz mnogo odricanja i truda, zahtijeva i velika ulaganja. Uz to što su pri pokretanju posla bila potrebna znatna sredstva, trebalo je i dosta vremena da nam se ta vlastita uložena sredstva polako počnu vraćati. Svake godine dobivamo poticaj koji nije velik, no dovoljan je bar za kupnju jednog dijela gnojiva. No, od velike mi je pomoći bilo to što sam 2018. godine, zahvaljujući mjeri 6, tipu operacije 6.3.1. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava" iz Programa ruralnog razvoja, uspio ostvariti 15.000 eura bespovratnih sredstava iz EU fondova. Poučen ovim pozitivnim iskustvom i ubuduće planiram izlaziti na sve natječaje, jer oni doista, nama poljoprivrednicima, daju dobar vjetar u leđa“, kaže naš sugovornik.

Upravo ovdje, daleko od užurbanog krvotoka velikog grada, u zagrljaju prirode i sam sam počeo disati punim plućima, kaže 22-godišnji Zagrepčanin.

Iako prvobitno oduševljenje poljoprivredom, kao odabirom svog budućeg zanimanja, ni danas nije splasnulo, kroz ovih je nekoliko godina, kako kaže, postao svjestan i problema kao i onih negativnih strana tog posla. Mladi poljoprivrednik upozorava i kako je, upravo zbog velikog uvoza poljoprivrednih proizvoda, domaćim proizvođačima, sve teže pronaći sigurno tržište.  

"Nasreću, kroz ovih sam nekoliko godina već uspio formirati svoju mrežu stalnih kupaca, koji su prepoznali i cijene naš rad i trud koji ulažemo u ovaj posao. Istaknuo bih kako su, u širenju prodajnog lanca, od iznimne važnosti preporuke postojećih kupaca. Osim na kućnom pragu, svoje proizvode prodajem putem interneta i društvenih mreža, koje su vrlo efikasne za uspostavljanje kontakata s novim kupcima“, kaže naš sugovornik.

Uz aroniju, uzgaja i drugo bobičasto voće: ribiz, ogrozd, malinu, kupinu

"U skorijoj budućnost planiramo tržište proširiti i van granica Hrvatske, u prvom redu u Austriju i Njemačku. Iako ćemo nastaviti s uzgojem bobičastog voća u planu je daljnje širenje imanja, proširenje palete novim proizvodima te stvaranje vlastitog branda. Planiram također pokrenuti i pogon za preradu voća i proizvodnju sokova, a želja mi je da jednog dana svoju priču zaokružim i širenjem na seoski turizam. Bude li se sve odvijalo po planu, nadam se da ćemo, u skorijoj budućnosti, sa širenjem posla, i zapošljavati dodatnu radnu snagu“, kaže 22-godišnji vlasnik OPG-a.

Uvjeren je, kako kaže, da će poljoprivreda, unatoč trenutnim problemima, biti posao od kojeg će se u Hrvatskoj moći pristojno živjeti i stoga ne namjerava odustati od svojih zacrtanih ciljeva.

Da, mnogi odlaze, ali ima i nas koji ostajemo!

Mladog poljoprivrednika iz metropole najviše raduje to što se, unatoč trendu napuštanja ruralnih sredina i iseljavanja iz Hrvatske, jedan dio mladih obitelji ipak odlučuje ostati upravo na selu te se baviti poljoprivredom.

"Prema posljednjem popisu stanovništva, ovo divno malo selo, koje je postalo moj drugi dom, ima oko 1.900 stanovnika. Na žalost, kao i sva sela u Lijepoj našoj, i Voloder je pogođen odlaskom mladih u inozemstvo, no ipak ima i onih koji su se odlučili prihvatiti izazov života na selu. Kao dijete velegrada, iz vlastitog iskustva mogu potvrditi da život u maloj sredini ima višestruke prednosti. Za razliku od života u velikom gradu – ovdje se živi sporijim tempom, nema toliko stresa, rad u prirodi, na zemlji, uistinu opušta te i one teže fizički poslove radim s ljubavlju.

Svima koji imaju mogućnosti ponovno staviti u funkciju zemlju koju su možda naslijedili od svojih djedova i baka, najiskrenije poručujem - ne bojte se života na selu, jer upravo u ruralnim sredinama ima mnogo mogućnosti za mlade ljude koji žele pokrenuti vlastiti posao te ujedno omogućiti svojoj djeci da odrastaju u zdravom okruženju. Upravo ovdje, daleko od užurbanog krvotoka velikog grada, u zagrljaju prirode i sam sam počeo disati punim plućima“, kaže 22-godišnji Zagrepčanin, čiji je uspješan primjer bavljenja poljoprivredom pravi dokaz da ruralne sredine nisu, kako ih se često etiketira, zapostavljene sredine.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Andrašević Bobičasto voće Uzgoj aronije Moslavina Ruralni razvoj Matija Andrašević


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/