Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Milenko Zagorac
  • 03.06.2017. 07:30

Zagorac u eko maslinarskoj avanturi

Milenko Zagorac se više od jednog desetljeća bavi uzgojem masline. Prinosi teški 17 tona daju mu 2.750 litara vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

  • 2.124
  • 231
  • 0

Majkom i hraniteljicom, trajnom inspiracijom pjesnika, slikara i umjetnika svih vrsta, maslinom, Milenko Zagorac se bavi više od jednog desetljeća, a na uzgoj masline odlučio se zahvaljujući bogatoj, plodnoj zemlji jedne od najvećih razvijenih seoskih sredina ravno-kotarskog područja, Polače.

Zahvaljujući tome, danas se može pohvaliti s 1.150 stabala maslina pod 5 ha u eko uzgoju, a čija su kruna prinosi od 17 tona, kao i 2.750 litara vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Prinosi masline od 17 tona daju 2.750 litara vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Ovaj entuzijast, osim što je zavidno zakoračio u isplativu avanturu, osvaja sve više i više nagrada, a najviše se ponosi titulom vicešampiona ovogodišnjeg Noćnjaka u Jelsi koja mu je, tvrdi on, ključ za mnoge brave.

Tri zlatne medalje!

"Ove sam godine, u zanosu treme i radosti, osvojio tri zlatne medalje, kao i plaketu za vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje. Tajna mog uspjeha ogleda se u ekološkoj proizvodnji, dostupnom kontrolnom tijelu, ručnoj berbi (pri kojoj se pazi na suzbijanje oštećenja ploda), te što bržoj preradi", priča Milenko koji, govoreći o sortama, osobito izdvaja oblicu, pendolino i frantoio.

Oblica, kao sorta dvojake namjene, može se, tvrdi on, prerađivati u ulje, a istovremeno zbog veličine ploda može se koristiti za konzerviranje, a osim dobre otpornosti na niske zimske temperature, karakterizira ju otpornost na napad raka masline te na sušu dok je, isto tako, srednje otporna na napad maslinine muhe i maslininog moljca.

Ručnom berbom do izbjegavanja oštećenja ploda

"Kada govorimo o pažljivoj ručnoj berbi, ista se ogleda u tome što svaka godina nosi svoje, te upravo stoga, istu vršimo s nakanom izbjegavanja oštećenja ploda. Da bi se postigli vrhunski rezultati, neophodno je pratiti zriobu ploda, te odmah preraditi masline u kapljicu božjeg zlata", dodaje Zagorac, na čije bi se riječi mogli nadovezati frazom koja kazuje: "što je brža prerada, to je kvalitetnije ulje."

Oksidacija ulja Zagorcu nepoznanica

Srećom, Zagorac se do sada nije susreo s oksidacijom ulja koja je tijekom procesiranja i skladištenja hrane jedan od osnovnih procesa koji izaziva užeglost i kvarenje prehrambenih proizvoda, te tako iste pretvara u neprihvatljive potrošačima.

Govoreći o skladištenju, stavio je naglasak na inox bačve s kapacitetima od 3.000 litara te temperaturu od 15-20 stupnjeva.

Uljare PZ masline i vino, Vrsaljko Nadin i Laća iz Skradinskog polja odigrale svoju ulogu

"Ulaganja su bila relativno visoka, ali isplativa s obzirom na to da u okviru obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Miljenko Zagorac nemamo problama s prodajom, plasmanom i naplatom. Promoviramo se putem sajmova, manifestacija, a kada govorimo o istima, posebice bi istaknuo glavne poput Maslina - Split, Maslina - Zadar i Noćnjaka", objašnjava korisnik poticaja čije hladno prešano ulje broji 80 kn/l, a za čiji uspjeh veliku zaslugu imaju uljare PZ masline i vino, Vrsaljko Nadin i Laća iz Skradinskog polja u kojima prerađuje plodove.


Tagovi

OPG Milenko Zagorac Eko proizvodnja Maslinarstvo Maslinovo ulje Dalmacija


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]