Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti maslina
  • 24.09.2015. 11:15

Zadarskim maslinicima prijete paunovo oko i maslinina muha

Vremenski uvjeti pogoduju razvoju bolesti zvane paunovo oko, posebno u maslinicima u zapadnom dijelu Zadarske županije. Još je aktivna i maslinina muha.

Foto: flickr.com
  • 441
  • 23
  • 0

Nakon kiše koja je pala protekloga vikenda i znatno nižih temperatura u maslinicima Zadarske županije, stvoreni su, kažu agronomi, povoljni uvjeti za pojavu i širenje uzročnika bolesti paunovog oka (Spilocaea oleagina).

Stoga preporučuju provedbu zaštitnih mjera u svim rodnim maslinicima širom županije uporabom pripravka Neoram WG, karenca kojega je 15 dana dok se mladi, nerodni nasadi mogu se tretirati i jednim od sredstava duže karence kao što su Cuprablau-Z, Difcor, Nativo 75 WG, Nordox 75 WG ili Stroby WG.

Uzorkujte plodove!

"Maslinina muha (Bactrocera oleae) se na poziciji Petrčane lovi pojačanim intenzitetom. Na ostalim lokacijama širom županije lov je i dalje niskog intenziteta. Maslinarima sa zapadnog dijela županije odnosno mjesta Kožino, Petrčane, Zaton, Nin, Privlaka i Vrsi, savjetujemo da češće obilaze svoje maslinike, uzorkuju plodove, te po potrebi provedu kurativnu zaštitu pripravkom Decis 2,5, čija je karenca svega 7 dana.

Opravdano je provesti takvu zaštitu samo u slučaju ako se utvrdi više od 10 % uboda muhe. Do tada, kao i za sve ostale maslinare širom županije, vrijedi ranije dana preporuka vezana za organiziranu primjenu preventivne metode, uporabom zatrovanih mamaca i to Success Bait ili Insekticid, aktivne tvari Dimetoat + Buminal ili Eco Trap vrećice", ističe Ivan Šimičević.

Vodite evidencije o tretiranju, a praznu ambalažu propisno zbrinite.

Foto: flickr.com


Tagovi

Zadarska županija Paunovo oko Rodni maslinici Neoram WG Nerodni nasadi Kožino Petrčane Zaton Nin Privlaka Vrsi Maslinina muha Pojačani intenzitet Zatrovani mamci Ivan Šimičević


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.