Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine leske
  • 14.07.2021. 10:00

Za suzbijanje braon mramoraste stenice u zasadima leske - piretroidi

Kako se radi o invazivnoj štetočini, a uslovi koji vladaju u proizvodnji su izuzetno povoljni za njen razvoj, proizvođačima se preporučuje obavezan pregled zasada na prisustvo braon mramoraste stenice.

Foto: PIS Srbija
  • 567
  • 433
  • 0

Na području Srbije, proizvodni zasadi leske se nalaze u različitim fazama razvoja ploda. Vizuelnim pregledom zasada registrovano je prisustvo svih razvojnih stadijuma braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys), navodi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Štete pričinjavaju larve i odrasle jedinke koje imaju usni aparat za bodenje i sisanje. Oštećena jezgra bivaju smežurana, plutasta i nepravilnog oblika sa jasno vidljivim ubodnim mestima oko kojih se šire nekrotične površine, što znatno smanjuje kvalitet i tržišnu vrednost ploda leske. Mesta ishrane predstavljaju ulazne otvore za razvoj različitih prouzrokovača truleži ploda, čime se štetnost dodatno uvećava.

Kako se radi o invazivnoj štetočini, a uslovi koji vladaju u proizvodnji su izuzetno povoljni za njen razvoj, proizvođačima se preporučuje obavezan pregled zasada na prisustvo braon mramoraste stenice.

Po potvrdi prisustva preporučuju se mere suzbijanja. U zasadima leske registrovani su sledeći insekticidi iz grupe piretroida koji se mogu koristiti u cilju suzbijanja braon mramoraste stenice:

  • lambda-cihalotrin u količini 0,2 l/ha i
  • deltametrin u koncentraciji 0,05%.

Za uzgoj leske najvažniji su kvalitet zemljišta i prihrana

Podsetimo, štetočina prolazi kroz tri faze razvoja, jaja-larva-odrastao insekt. Jaja polaže na naličju lista, crne boje, po obliku podseća na saće u košnici. Hrani se sokovima iz ksilema i floema, pa time štete koje nanosi ova jedinka mogu biti velikih razmera. Zbog njene sposobnosti da razgrađuje aktivne materije, sve je je teže suzbiti. 


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Braon mramorasta stenica Zasadi leske Štetočine leske Insekticidi


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...