Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 10.04.2017. 14:30

Za dobar urod provedite zaštitu masline na vrijeme

Pogledajte savjete kako zaštititi maslinu od najznačajnijih štetnika i bolesti koji se javljaju već početkom vegetacije. Preventivna zaštita je ključna za ostvarivanje najboljih rezultata!

Foto: felipecaparros/bigstockphoto.com
  • 1.161
  • 57
  • 0

Najznačajnija i najučestalija bolest masline u našim krajevima je paunovo oko (Spilocaea oleaginea). Prisutna je u svim područjima Hrvatske i Hercegovine gdje se uzgaja maslina. Riječ je o ekonomski najštetnijoj bolesti masline jer dovodi do djelomične ili potpune defolijacije stabala (otpadanja lišća).

Bolest najčešće napada lišće na donjim dijelovima krošnje. Zbog ubrzanog otpadanja lišća urod takvih maslinika vrlo je mali ili gotovo nikakav, a kao dugoročnu posljedicu imamo slabljenje kondicijskog stanja stabala maslina.

Simptomi bolesti paunovog oka su pojava tamnozelenih pjega s koncentričnim prstenovima različite boje na listovima. Zaraženi listovi zatim žute, a pjege poprimaju smeđu do crnu boju, takvi listovi naposlijetku otpadaju. Ukoliko se bolest iz godine u godinu ne suzbija, može uzrokovati propadanje pojedinih stabala u starijim maslinicima ili svih stabala u mladim maslinicima. Posebice je osjetljiva sorta Oblica (Levantinka, Drobnica) koja je i najzastupljenija u Hrvatskoj.

Preventivna zaštita daje najbolje rezultate

Za suzbijanje paunovog oka tvrtka Chromos Agro preporuča preparat Stroby WG. Stroby WG je visokoučinkovit fungicid s protektivnim, kurativnim i eradikativnim djelovanjem. Koristi se u zaštiti jezgričavog voća (jabuke i kruške), vinove loze, masline, rajčici, paprici, patlidžanu (na otvorenom i zaštićenom prostoru), tikvenjačama: dinjama, krastavcima, tikvicama, lubenicama na otvorenom i u zaštićenom prostoru te jagodama na otvorenom i zaštićenom prostoru.

Maslinin moljac

Najbolje rezultate ostvaruje ako se koristi preventivno (prije početka razvoja bolesti). Za zaštitu masline Stroby WG primijenite u koncentraciji od 0,02% (20 g na 100 litara vode).

Zaraza paunovim okom uspješno se suzbija s dva tretiranja preparatom Stroby WG. Prvo tretiranje se provodi u jesenskom razdoblju (rujan-listopad) a drugo u proljeće (ožujak, travanj).

Prednost primjene preparata Stroby WG je kratka karenca i postojanost na ispiranje kišom. Tretiranjem u proljeće suzbijaju se sekundarna infekcija i daljnje širenje bolesti.

Maslinin moljac javlja se početkom svibnja

Maslinin moljac (Prays oleae) je proširen po čitavom Sredozemlju, a napada maslinino lišće, cvjetove i plodove. U tijeku jedne godine ima tri generacije. Prva takozvana cvjetna generacija napada cvjetove, druga generacija napada plodove, a treća se razvija u i na lišću. Najveće štete čini prva i druga generacija maslininog moljca. Leptir cvjetne generacije javlja se u vrijeme razvoja cvjetnih resa, dakle početkom svibnja pa sve do početka lipnja. Ženke polažu jaja na čašicu primarnih pupova koji uglavnom nose plodne cvjetove. Nakon desetak dana javljaju se gusjenice boje lješnjaka i hrane se formiranim cvjetovima.

Pravovremenim suzbijanjem cvjetne generacije sprječava se jači napad maslininog moljca na plod.

Druga generacija javlja se u lipnju, odlaže jaja na plodove u koje se nakon nekog vremena ubuše gusjenice koje izgrizaju plod i samu sjemenku. Plodovi nakon nekog vremena otpadnu. U kolovozu i početkom rujna javlja se treća generacija koja odlaže jaja na listove.

Obaviti zaštitu zbog očuvanja plodnih cvjetova

Štete od maslinine muhe

Iako napad moljca varira iz godine u godinu, zaštitu je svakako potrebno provesti zbog očuvanja plodnih cvjetova, posebno kod krupnoplodnih sorti Oblica i Lastovka koje često imaju neredovitu rodnost uzrokovanu i drugim čimbenicima.

Chromos Agro za suzbijanje maslininog moljca preporuča Chromogor sistemični insekticid vrlo širokog spektra djelovanja koji u koncentraciji od 0,1-0,15% pokazuje odlično djelovanje na maslininog moljca.

Također se preporuča i Imidan 50 WG 1,5 kg/ha (150 g/1000 m²/ 100 l vode). Sredstvo se može primijeniti za suzbijanje prve cvjetne generacije maslinovog moljca u fazi kada su latice zeleno obojene i više su od čaške (BBCH 57), a za drugu generaciju u fazi kada su plodovi postigli 10% od svoje završne veličine (BBCH 71).

Najznačajniji štetnik masline

Maslinina muha (Dacus olea) je najznačajniji štetnik masline. Prva generacija javlja se koncem lipnja i u srpnju, druga generacija koncem kolovoza i kroz rujan a treća u jesen. Obično su druga i treća generacija isprepletenih razvojnih stadija.

Maslinina muha (lijevo) i štete od maslinine muhe (desno)

Mušica prezimi kao kukuljica u tlu a djelomično kao odrasli oblik na skrovitim mjestima. Ženka ulaže prosječno 50 jaja. Prvo ulaganje jaja odvija se u vremenu kad je plod masline veličine zrna graška i to u pravilu jedno jaje u jedan plod. Nakon 2-3 dana iz jaja se razvija ličinka koja se hrani mesom ploda. Razvoj ličinke u plodu traje 14 dana nakon čega se kukulji kroz period od 10 dana. Nakon kratke stanke ponavlja se razvoj druge generacije a u jesen i treće. Za razliku od ličinki prve generacije, ličinke druge i treće generacije kukulje se u tlu na dubini od 3 cm.

Napadnuti plodovi daju manju količinu ulja uslijed otpadanja prije branja a i ulje iz takvih plodova sadrži znatne količine slobodnih masnih kiselina što mu umanjuje kakvoću i tržišnu vrijednost.
Postoje različite metode za smanjenje populacije ovog štetnika (muholovke premazane atraktantom i ljepilom, muholovke s atraktantom i insekticidom, žute ploče).

Primijeniti zatrovane mamce

Chromos Agro za suzbijanje maslinine muhe preporuča primjenu zatrovanih mamaca, a sastoji se u pripremi hidroliziranog proteina (Buminal) i insekticida Chromogor i prskanja jačih grana ili ulijevanja u muholovke. Na 100 l vode otopi se 0,6-1l sredstva Buminal i 1 l sredstva Chromogor. Rotor Super u količini 500 ml /ha uz utrošak vode 100-1400 l/ha kod pojave štetnika.

Pripravak Imidan 50 WG primijeniti 1,5 kg/ha (150 g/1000 m²/ 100 l vode). Za suzbijanje maslinove muhe sredstvo se primjenjuje kad su plodovi postigli 50% svoje završne veličine (početak lignifikacije koštice) (BBCH 75) sukladno karenci. Može se primijeniti najviše dva puta tijekom vegetacije uz razmak između primjena 10 dana.

Za više informacija o zaštiti masline od bolesti i štetnika, obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.

Autor: Ante Grubišić, Foto: felipecaparros/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Tagovi

Chromos Agro Maslina Maslinina muha Maslinin moljac Paunovo oko Suzbijanje Štetnik Insekticid


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]