Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voće zimi
  • 04.01.2020. 13:30

Vrijeme je zimske rezidbe voćaka

Orezivanje zimi obavlja se tijekom mirovanja vegetacije. Vrijeme rezidbe određuje stupanj osjetljivosti voća na smrzavanje.

Foto: Depositphotos/triocean2011
  • 21.858
  • 835
  • 3

Zimska rezidba voćaka obavlja se tijekom mirovanja vegetacije. Orezivanje jabučastog voća može početi od prosinca i trajati sve do početka listanja dok se početak rezidbe kostičavog voća pomiče prema početku proljeća. Razlog je velika osjetljivost na smrzavanje, koja se povećava ako se ranije primjenjuje ova agrotehnička mjera.

Osnovni tipovi rezidbe

Ovisno od starosti voćnih nasada postoji:

  • rezidba za formiranje uzgojnog oblika;
  • rezidba u rodu i
  • rezidba u cilju pomlađivanja voćnjaka.

U proizvodnji najčešće se sreću sljedeći oblici krune:

  • vaza;
  • vretenasti grm;
  • piramida;
  • vitko vreteno;
  • poboljšana piramida;
  • grm

Kako pravilno orezivati?

Vertikalni položaj grane potencira jak prirast, ogoljavanje osnove ljetorasta i odlaganje rađanja. Horizontalni položaj pak potencira aktiviranje i jači porast grančica iz pupoljaka s gornje strane i u osnovi grane. Najravnomjerniji porast grančica iz svih pupoljaka duž osnovne grane javlja se kada je ona savijena pod kutom od 45 stupnjeva prema horizontali.

"Pri prekraćivanju sadnice u prvoj godini po sadnji, potrebno je rez napraviti par milimetara iznad vršnog pupoljka, blago ukoso na suprotnu stranu od pupoljka. Kod skraćivanja grana na bočnu grančicu, treba se voditi računa da se ne ostavlja patrljak već da rez bude neposredno do grančice na koju se reže, s tim da ona obavezno bude s donje strane grane koja se orezuje kako bi imala što horizontalniji položaj i širila krunu u stranu", objašnjava diplomirana inženjerka voćarstva i vinogradarstva, Snežana Janjić.

Zakržljale voćke jače orezujte

U periodu formiranja krune, treba ići na što slabiju rezidbu, a na jače savijanje grana. Na ovaj način ubrzava se početak rađanja voća. Kržljavije voćke potrebno je jače rezati u cilju dobivanja jačeg vegetativnog prirasta. Savijanjem grane na dolje smanjuje se porast, a na gore porast se potencira.

Pri rezidbi treba ići na jači rez, odnosno kraće grane pri vrhu krune, da se izbjegne zasjenjivanje donjih dijelova krošnje. Kod bujnijih stabala preporučuje se što kasnija rezidba čime se smanjuje snaga rasta odstranjivanjem većeg dijela rezervnih tvari.

Značaj zimske rezidbe

Također, prilikom rezanja bočnih grana na obrastajućoj grani, treba voditi računa da uvijek budu duže grančice koje su pri osnovi, a sve kraće prema vrhu. S obzirom da su grane pri vrhu voćke dominantne u odnosu na bazalne, iz tog razloga potrebno je da kut savijanja za njih bude 60 - 70 stupnjeva, a bazalnih oko 45 stupnjeva. Sa starenjem voća, intenzitet rezidbe jača sve više, radi potenciranja vegetativnog prirasta koji s godinama opada.

Pravilna rezidba potiče kvalitetu

Rezidba voćaka samo je jedna od neophodnih mjera, pored obrade, gnojidbe, zaštite od bolesti i štetnika i navodnjavanja nasada, koja može omogućiti redovno rađanje, visoke prinose i dobru kvalitetu plodova, zaključuje ova stručnjakinja.


Tagovi

Zimska rezidba Orezivanje voća Starost nasada Oblici krune Formiranje krune Intenzitet rezidbe Agrotehnička mjera


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]