Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja lješnjaka
  • 02.11.2022. 10:30

Vrijeme je za udruživanje proizvođača lješnjaka - osnivanje udruge ili trgovačkog društva?

U Đakovu je održana prva konvencija proizvođača lješnjaka, a svi zainteresirani sada su pozvani ispuniti anketu te između ostalog odgovoriti koji oblik funkcioniranja smatraju adekvatnim za nastavak zajedničke priče

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.170
  • 74
  • 0

Udruživanjem postati konkurentniji na tržištu, jedan je od ključnih ciljeva u Đakovu održane prve konvencije proizvođača lješnjaka. 

"Velika većina sudionika je zainteresirana za osnivanje zajedničkog poslovnog oblika, bilo udruga ili trgovačko društvo jer i jedno i drugo ima svoje prednosti", kaže inicijator konvencije Tomislav Haršanji otkrivajući da se, premda je dosta njih bilo spriječeno obvezama, na konvenciji okupio 91 proizvođač čija se proizvodnja ukupno odvija na više od 330 hektara, a ovogodišnji urod je 220 tona.

Zaključili su, dodaje, da će se najlakše udružiti oko najjednostavnijeg. Pritom se misli na zajedničku nabavu repromaterijala i mehanizacije te kreiranje kanala komunikacije koji bi služio za razmjenu informacija, znanja te alarmiranja tijekom sezone kako bi svi članovi pravovremeno obavili nužne agrotehničke zahvate.

"Načeli smo temu zajedničkog plasmana proizvoda za koji bismo definirali standarde kvalitete", napominje ovaj proizvođač pozivajući sve zainteresirane da ispune anketu te između ostalog odgovore koji oblik funkcioniranja smatraju adekvatnim za nastavak udružene priče. Među pitanjima je i žele li da se kreira finalni proizvod pod zajedničkim brendom kao i imaju li mogućnosti skladištenja suhog lješnjaka.

Anketni upitnik pronađite ovdje

Sljedeći sastanak, napominje, održat će se krajem studenog kada je planirano i održati osnivačku skupštinu. 

Podsjetimo, cijena po kojoj se lješnjak ove godine otkupljuje je daleko ispod očekivanja proizvođača, kojih je više od tri tisuće u Hrvatskoj.

Za 14 do 15 kuna za kilogram ovog ploda u ljusci, teško je, istaknuli su, održati proizvodnju. Kako su ocijenili, to je 25 posto manja cijena od prošlogodišnje te u uvjetima inflacije i rasta troškova repromaterijala mnogima znači poslovanje s minusom. 


Tagovi

Proizvodnja lješnjaka Uzgoj lijeske Konvencija Upitnik Anketa Udruživanje Tomislav Haršanji


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]