Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabuke
  • 09.10.2021. 12:00

Vremenske neprilike prepolovile rod jabuke u Kaću

Kvalitet ploda ove godine smanjio je prolećni mraz, ali i suša preko leta, pa Branko Lakić iz Kaća objašnjava da je jabuka sitnija nego prošle godine.

Foto: Aleksandar Radetić
  • 651
  • 112
  • 0

Porodica Lakić iz Kaća ovih dana ubire prve plodove celogodišnjeg truda i rada u proizvodnji jabuka. U njihova dva voćnjaka, koja se prostiru na oko 1,1 hektara zemlje, berba različitih sorti počela je pre desetak dana. Prinosi su, procenjuju, lošiji nego prethodne godine. Očekuju da će obrati 25 tona jabuke, što je, kako kažu, pola i manje od polovine njihovog godišnjeg proseka.

Kvalitet ploda ove godine smanjio je prolećni mraz, ali i suša preko leta, pa naš Branko Lakić objašnjava da je jabuka sitnija nego prošle godine. Ipak, zasade nisu navodnjavali jer u voćnjaku zbog specifičnog sistema sadnje trenutno nemaju uslove za to. S druge strane, Lakići su svoj zasad opremili protivgradnom mrežom, koja je postavljena 2013. godine i spasila rod od leda nekoliko puta.

Protivgradu mrežu postavili su 2013. godine, saznajemo od Lakića

"Pre dve godine smo imali štetu od grada, na drugom voćnjaku nemamo protivgradnu mrežu, tamo smo imali štetu 30 odsto. Ovde, zahvaljujući ovoj protivgradnoj mreži, nije bilo štete na plodovima. Sačuvali smo plodove, imali smo veći procenat prve klase", ističe Lakić.

Problem sa radnom snagom

Jabuke beru ručno, a osim vremenskih uslova proces usporava i to što teško pronalaze radnike.

"Svake godine je sve teže. Mladi su nezainteresovani, a ova generacija koja sada bere će raditi dok može, a posle ćemo videti kako ćemo se snalaziti. Postoji neka vrsta mehanizacije koja su pomagala u samoj berbi. To su različite vrste platformi sa vozićima, boks paletama, a na ovoj površini mi nismo videli trenutno neku računicu da bi se to nama toliko isplatilo, tako da nismo ulazili u takve investicije."

Radnike sve teže pronalaze

Ova porodica bavi se voćarstvom od 1998. godine, a u samoj proizvodnji učestvuju svi članovi. Uzgajaju sorte ajdared, jonagold, grenismit, crveni i zlatni delišes i nešto malo gale. Jabuku plasiraju našim kupcima koji najviše vole i traže ajdared, a Lakić ističe da je to sorta veoma zahvalna za proizvodnju.

"Jabuka je do sad bila veoma isplativa pronalazili smo neku vrstu vanrednog prihoda u njoj. Sad, kako godine i godine odmiču, tržište jabuke se povećalo, povećala se ponuda na tržištu, tako da starih zarada koje su bile u jabuci više nema. Trenutno, cena nije na nivou koji smo mi očekivali. Trebalo je da bude mnogo viša, jer je cena svih imputa u proizvodnji otišla gore, a cena jabuke je ostala na nivou od pre dve, tri godine", zaključuje naš sagovornik.

Detaljnije pogledajte u prilogu Agrokluba:


Foto prilog


Tagovi

Berba jabuka Branko Lakić Cena jabuka Protivgradna zaštita Navodnjavanje voćnjaka


Autor

Aleksandar Radetić

Više [+]

Snimatelj i ljubitelj digitalnih medija.