Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nega voćnjaka
  • 05.11.2021. 12:00

Vreme je da prvom dozom NPK đubriva prihranite voćke

Kada je reč o jesenjoj prihrani, pored stajnjaka koriste se i kompleksna mineralna NPK đubriva i to u formulaciji 7:20:30, 16:18:36, 5:20:30 ili nekoj drugoj, u zavisnosti šta se u tom momentu traži na tržištu.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 1.937
  • 343
  • 0

Nakon završetka berbe, a pre nego što opadne lišće, posao u zasadu još uvek nije završen. Voćke treba da budu u dobroj kondicji, a to će se postići tako što im se obezbede odgovarajuće količine vode, kako bi se normalno odvijali svi fiziološki procesi. 

Prema rečima Aleksandra Misite, iz PSSRS, voćnjak se pre zimskog mirovanja ne sme prihranjivati azotnim đubrivima kako ne bi došlo do produžavanja vegetacije. 

"To bi dodatno oslabilo usev i uvelo ga nespremnog u hladni zimski period. Usled niskih temperatura došlo bi do propadanja nedozrelih mladara, što bi znatno umanjilo prinose u narednom vegetacijskom ciklusu i nanelo samo štetu", smatra Misita, napominjući da se voćka prihranjuje kada lišće skoro potpuno opadne, a prosečne temperature budu ispod 10°C.

"Tada su voćke u stanju prisilnog mirovanja. U našim uslovima to se dešava uglavnom u drugoj polovini novembra meseca", navodi ovaj stručnjak.

Prihrana mineralnim hranivima u dve faze

Kada je reč o jesenjoj prihrani, pored stajnjaka koriste se i kompleksna mineralna NPK đubriva i to u formulaciji 7:20:30, 16:18:36, 5:20:30 ili nekoj drugoj, u zavisnosti šta se u tom momentu traži na tržištu. 

Ranija iskustva stručnjaka ukazuju da je za naše zemljište potrebno oko 400 kg/ha. Preporuka je da se prihrana mineralnim hranivima obavi u dve faze, s tim da se količine đubriva prepolove. 

Prvu dozu onih kompleksnih od 200 kg, napominje Misita, trebalo bi ubaciti u zemljište od prve polovine novembra dok se ona druga inkorporira u februaru mesecu.

Posle berbe, biljku možemo prihraniti i ureom preko lista, odnosno, folijarno. Na ovaj način skine se preostalo lišće koje ne dozvoljava voćki da uđe u fazu mirovanja, što je izazvano pojačanom prihranom azota u toku vegetacije. Takođe, ovakav tretman će obezbediti do 70 odsto azota usevu, koji će ga potom deponovati u koren.

Urea ide u drugoj polovini novembra

U našim krajevima potrebno je sačekati drugu polovinu novembra kako bi se obavio ovaj tip tretmana zato što je potrebno da zeljasti delovi biljke sazru i budu spremni za mirovanje. 

Preporuka agronoma je da doza uree po hektaru bude od 45 do 55 kg. Na taj način će se povećati zametanje plodova za narednu vegetaciju što će uticati i na povećanje prinosa. Pored toga, ima i ekonomičan efekat jer poljoprivrednici neće morati primenjivati standardne doze azotnog đubriva za majsku prihranu. 

Nakon završene berbe, vreme je da prihranite voćke

Pre nego što se pristupi ovom poslu, obavezno je suzbiti korove u voćnjaku. To se može odraditi običnim košenjem ili primenom herbicida. Glavni razlog za suzbijanje je smanjenje potencijala korovskih vrsta u idućem vegetacijskom ciklusu koje bi onemogućilo slobodan rast i razvoj voćke. Korov ima plići korenov sistem i uzima sebi hranu od đubriva koja su namenjena usevu.

U konvencionalnom sistemu uzgoja voća, za suzbijanje korova upotrebljavaju se različite vrste herbicida. Neki od njih su na bazi glifosata, koji ima translokaciono dejstvo i nije selektivan. 

"Uobičajna doza tog sredstva je četiri od šest litara po hektaru ukupne površine. S obzirom da se herbicid aplicira samo na rizosferu (zona zemljišta uz koren biljke) ispod voća, treba obratiti pažnju na njegovo doziranje", preporučuje ovaj savetodavac.

Ne zaboravite ni bakarne preparate

U praksi se jako dobro pokazao preparat u kombinaciji sa aktivnom materijom 2,4-diklorfenikosi i sirćetnom kiselinom 600 g/L. Preporučena doza za ovaj preparat je jedan litar na hektar. Treba pripaziti i pomenuti tretman izvesti pre opadanja lišća da bi se herbicid mogao što bolje aplicirati na korove. Može se dodati i okvašivač u ovaj rastvor, kako bi aplikacija sredstva bila potpuna. Okvašivač smanjuje površinski napon kapljica vode i na taj način poboljšava dejstvo preparata.

Nakon svih pomenutih radova preporučljivo je obaviti tretman na biljci bakarnim preparatima. Savetuje se mešanje bakra sa mineralnim uljem radi boljeg prijanjanja za stablo i njegovog izrazitog ovicidnog delovanja. U zavisnosti od ponude na tržištu mogu se koristiti bakarna sredstva različitih formulacija.

Do subote sa kišom - opalo lišće na voću, vreme za plavo prskanje

"Poželjno je da temperatura bude od 12°C pa naviše i po mogućnosti da je vedar dan. Jon bakra pri toj temperaturi je aktivan (oko dva sata) i ima svoje baktericidno i fungicidno delovanje", dodaje Misita.

Kada se završe sve ove radnje i dođe do opadanja lišća može da se krene u zimsku rezidbu.


Tagovi

Prihrana voća NPK Mineralna đubriva Folijarna prihrana Azotna đubriva Zimska rezidba Bakarni preparati


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D