Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Destilerija Bilušić
  • 21.12.2020. 10:30
  • Zagrebačka, Vrbovec

Vozač u Ministarstvu prometa šampion jakih alkoholnih pića

Dok sam na dužnosti ne pijem. Kad ne vozim u posebnim prigodama popijem čašicu likera. Najradije od aronije, kaže Luka Bilušić (33), šampion Međunarodnog ocjenjivanja voćnih rakija i likera.

Foto: Gospodarski list
  • 826
  • 357
  • 0

Biti najbolji u jakoj konkurenciji san je svakog proizvođača jakih alkoholnih pića, a Luka Bilušić (33) iz Zagreba u tome i uspijeva. Za njega, njegov OPG i Destileriju Bilušić, unatoč koroni, i ova godina na izmaku bila je uspješna. U svakom pa i u natjecateljskom pogledu.

"Krenulo me", kaže uz karakterističan osmijeh.

Na domaćim i međunarodnim manifestacijama osvojena su 3 šampionska zlata, zatim dva velika zlata i još 13 zlatnih odličja. A kao šećer na kraju došla je šampionska titula i veliko zlato sa  2. Međunarodnog ocijenjivanja voćnih rakija i likera  u Zagrebu.

Šampionski liker i veliko zlato za voćne likere

“Ova nagrada mi puno znači. Osvojena je u jakoj međunarodnoj konkurenciji, liker je kao najbolji ocijenjen od komisije sastavljene od znanstvenika i eminentnih stručnjaka za jaka alkoholna pića”, govori Luka ne krijući zadovoljstvo.

Konkurencija je bila stvarno jaka jer je na ovogodišnje natjecanje žestica u organizaciji Gospodarskog lista u suradnji s Agronomskim i Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu pristiglo više od 100 uzoraka kvalitetnih žestica iz Hrvatske i inozemstva - Slovenije, BiH i Srbije. Stručna komisija sa spomenutih fakulteta ocjenjivala je boju, bistroću, tipičnost, miris i okus pristiglih rakija, likera i ginova. Bilušićev šampionski Liker od aronije ocijenjen je s 18,52 od mogućih 20 bodova. Osvojio je i veliko zlato za Liker od nespole, zlato za liker od višnje te zlato za rakiju od kruške. Sva  ta i druga pića, a ima ih više od 20 su od voća iz vlastitih ekoloških nasada. Luka priznaje da mu je od svih ipak najdraža aronija. Zašto?

Zašto je aronija čudo prirode?

“Aronija je jedna od najzdravijih vrsta bobičastog voća. Rekao bih i maleno čudo prirode koja ima sadržaj antioksidansa više nego u bilo kojoj drugoj namirnici koja se koristi u ljudskoj prehrani”, kaže mladi Bilušić.

Otkrio nam je i kako je proizveden ovaj šampionski liker.

“Liker pripremam višemjesečnom maceracijom aronije iz ekološkog uzgoja i mješanjem vrhunskog destilata grožđa.  Zbog specifičnog okusa aronije, koji  je slatko-trpki, bilo je potrebno puno truda, istraživanja, strpljena, vremena, i ulaganja u probne serije kako bi se ostvarila ravnoteža okusa koji svaku kap, kako kažu konzumenti, čini pravom senzacijom”, govori Luka.

Profesionalni vozač, student, senzorski analitičar…

On je, inače, profesionalni vozač vozač u Ministarstvu, mora, prometa i infrastrukture, a budući je i proizvođač žestica čitatelje sigurno zanima pije li uopće. Stigne li kušati vlastite proizvode?

Destileriju su otvorili prije šest godina (Foto: obiteljska fotka)

“Profesionalni sam vozač dužnosnika u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture pa, logično, dok sam na dužnosti ne pijem. Na raspologanju sam, kao i ostali vozači, 24 sata dnevno. Osim kad, najčešće za vikend, dobijem slobodan dan. No, ni tada, kad se vozim privatno, ne pijem alhohol. Jedino u posebnim prigodama, kad ne vozim, obično prije jela, kao aperitiv popijem čašiću likera. Najradije od aronije”, odgovara Luka.  

Prije nego što se zaposlio kao vozač u ministarstvu završio je prediplomski sveučilišni studij prometa. Potom je upisao diplomski sveučilišni studij Održiva mobilnost i logistika, koji privodi kraju, a iz ljubavi prema proizvodnji rakija i likera završio je program osposobljavanja za Proizvođača rakija i drugih domaćih aromatiziranih alkoholnih pića. Nakon toga sam završio edukaciju i testiranje za senzorskog analitičara za jaka alkoholna pića koju je organizirala Gospodarska interesna udruga proizvođača pića Hrvatske (GIUPPH). 

Kajsijevača destilerije Pigmalion šampion 2. Međunarodnog ocjenjivanja rakije i likera

“Svakom proizvođaču jakih alkoholnih pića toplo preporučujem da završi programe izobrazbe, možete puno naučiti od vrhunskih stručnjaka i naučeno izravno primijeniti u unaprjeđivanju svojih proizvoda kako biste dobili onaj vrhunski”, kaže i dodaje da angažman u Destileriji ima cijela obitelj. "Svi predano radimo s voljom i ljubavlju, kada ima ljubavi i volje sve se stigne”, pojašnjava.  

Nastavlja stoljetnu obiteljsku tradiciju

Tradicija proizvodnje rakija i likera po autohtonim i jedinstvenim receptima održava se stotinama godina. Stariji naraštaji, pradjed Miran i djed Ivan su rakiju i likere radili iz hobija, za obiteljska druženja, svečanosti te razne prigode. Lukin otac Ante je prije 30 godina proizveo liker od njemu omiljene nešpole. “Uz oca sam počeo i zavolio proizvodnju voćnih rakija i likera. Prije 6 godina odlučili smo se profesionalnom pristupu te smo otvorili destileriju”, kaže Luka.

Od prvih koraka do otvorenja destilerije kontinuirano rade na tehnološkim razradama proizvoda i probnim proizvodnjama te su uspjeli dobiti rakiju i likere koji će odgovarati potrebama kupaca. Reakcije na probne serije bile su izvrsne pa su se odlučili uploviti u poduzetničke vode.

Najveći adut: prirodni proizvodi od ekološkog voća iz vlastitih nasada

“Kao najveći adut našeg poslovanja, a ujedno i posebnost je da su svi naši proizvodi potpuno prirodni te u proizvodnji ne koristimo umjetne arome, boje, sladila, poboljšivače okusa, te rafinirani etilni alkohol. Iz tog razloga bavimo se proizvodnjom ograničenih količina prirodnih rakija i likera kako bismo zadržali vrhunsku kvalitetu proizvoda, što su u konačnici prepoznali i brojni naši kupci”, govori Luka i otkriva da na različitim lokacijama imaju tri nasada voća, a planiraju i četvrti. U Vrbovečkoj Dubravi, gdje je i destilerija, obitelj ima nasad vinograda, šljiva, krušaka, oraha, aronije.  

U Privlaci kraj Zadra nasad višnje maraske, nešpole i smokava. Planiraju posaditi nove nasade smokve na naslijeđenoj djedovini u Promini, točnije u Ljubotiću kod Oklaja, čime bi imali ukupno 4 hektara nasada. Još jedan nasad u budućnosti planiraju u Sisačko-moslavačkoj županiji u gradu Novska.

Veliki preokret u poslovanju OPG-a Luka Bilušić i Destilerije Bilušić počeo je prije šest godina kada su povećali proizvodnju za 100 posto.

Rakija 24 K Gold Premium, destilat kruške sa listićima 24 karatnog zlata (Foto: N. Jusup)

Kad su nasadi došli u puni rod, započeli smo proizvodnju najprije u probnim serijama. Reakcije su bile izvrsne pa samo tako dizali količinu proizvodnje da zadovoljimo potrebe kupaca, a da pritom ne ugrozimo kvalitetu proizoda. Prvenstveno smo usmjereni na kakvoću, zbog čega proizvodimo ograničene količine”, kaže mladi Bilušić.

Što je teže proizvesti: rakiju ili liker?

Ističe da je  proizvodnja rakija i likera po izvornim i autohtonim receptima iznimno zahtjevan način proizvodnje. Bilo da se radi o rakiji ili likeru strogo se mora poštivati tehnološki proces prerade. Proizvodnja rakije se odvija u četiri koraka: priprema voća za fermentaciju, vrenje - alkoholna fermentacija komine, destilacija - pečenje, i odležavanje - sazrijevanje.

“Ključ uspjeha dobre rakije je voće najveće klase i kvalitete, te alkoholna fermentacija. U pripremi likera također mora biti voće najviše klase i kvalitete, te maceracija plodova u vrhunskoj bazi najveće kvalitete. Naša baza svih likera je kvalitetna rakija lozovača koja je dobivena destilacijom grožđa iz vlastitog eko uzgoja”, govori Luka.

Šampionske žestice obitelji Bilušić od voća iz nasada netretiranih pesticidima

Prema njegovim riječima na tržištu jakih alkoholnih pića u Hrvatskoj pojavljuje se sve više dobrih i educiranih proizvođača koji na tržište stavaljuju proizvode dobre kvalitete.

“Mislim da smo na dobrom tragu da pokažemo što Hrvatska ima od dobrih izvornih i autohtonih proizvoda. Vlastite proizvode njih 70% izvozili smo prije korone u susjedne zemlje. Izvozimo i dalje, ali u manjim količinama nego prije. Proizvode plasiramo i kroz turizam u sezoni na Jadranu, u Ninu u Ninu i Privlaci kraj Zadra gdje imamo nasade, ali i u Zagrebu “na kućnom pragu”, kaže i ne krije da im je  ove godine, kao i ostalim proizvođačima, prodaja pala više od 50 posto.

Mali proizvođači žestica bez pomoći države

Korona je mnoge “bacila na koljena”. Vinari su dobili pomoć od države. A proizvođači rakija i likera?

“Kao proizvođač jakih alkoholnih pića nismo dobili pomoć od države. Jako visoke trošarine i dalje guše konkurentnost malih proizvođača. To su doista veliki troškovi. Veliki rade drugačije. Oni uzmu rafinirani etilni alkohol, dodaju arome, pojačivače okusa, što je sve relativno jeftino, i izbace proizvod koji deklariraju kao domaću rakiju ili liker. Troškovi proizvodnje takvih proizvoda sigurno su četiri puta jeftiniji od našeg. Tu se stvara razlika”, pojašnjava Luka.

Voćnjak obitelji Bilušić (Foto: arhiva OPG-a)

Njegov brat Ivan ima svoj OPG i bavi se pčelastvom. Luka kaže da se i djed od njihove majke Blaženke bavio pčelarstvom tako da je brat odlučio ići njegovim stopama. Zajedničkim snagama planiraju lansirati na tržište rakiju od meda za koju, vjeruju, kako će postati premium proizvod u vrlo kratkom vremenu.

Hrvatski likeri bolji od konkurencije iz susjednih zemalja

Destilerija Bilušić u svojoj paleti trenutno ima 20-ak proizvoda od toga 5 rakija i 15 likera. Među njima je 24 K Gold Premium, destilat kruške sa listićima 24 karatnog zlata. Tu rakiju kupili su na njihovom štandu u Ninu, navijači njemačkog Bayerna s ciljem da je, kako su rekli Lukinom ocu Anti, daruju Robertu Lewandowskom, po izboru FIFA-e upravo proglašenom najboljem nogometašu  svijeta.

Na pitanje mogu li se hrvatski proizvođači jakih alkoholnih pića nositi s konkurencijom iz susjednih zemalja - Slovenije, BiH, Srbije, Makedonije..., Luka odgovara potvrdno:

“Osobno mislim da imamo kvalitetnije i bolje likere, dok u proizvodnji rakija hvatamo korak zbog sve boljih proizvođača koji se pojavljuju na tržištu”, kaže, a na pitanje kakvi su njegovi osobni planovi u proizvodnji žestica otkriva da će Destilerija Bilušić otvoriti kušaonicu u Privlaci kraj Zadra i time obogatiti turističku ponudu toga mjesta.  

“Paletu naših proizvoda upotpunit ćemo s dva nova likera. Koja? Neka to zasad ostane mala tajna. Koje i kakve otkrit ćemo kad ih proizvedemo, a to će, nadam se biti tijekom nadolazaće 2021. godine," poručio je šampion 2, Međunarodnog ocjenjivanja voćnih rakija i likera u Zagrebu.

Nagrade mu, kaže, znače veliku motivaciju za daljnji rad i napredovanje. One su potvrda da je uspio ostvariti velike pobjede kao mali poduzetnik i pritom zadržati visoku kvalitetu svojih proizvoda.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Luka Bilušić 2. Međunarodno ocijenjivanje voćnih rakija i likera Šampion Liker od aronije Destilerija Bilušić


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]