Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj voća
  • 06.09.2020. 10:30

Voće se može uzgajati i na vlažnom tlu - jabuka najotpornija

Vlažno zemljište može biti prepreka za sadnju voća, ali dobrim odabirom vrste, podloge i sorte možemo izbjeći štete koje nastaju zbog propadanja korijena. Suvišna zemljišna vlaga guši korijen, koji zatim truli i propada.

Foto: Depositphotos/perminoffa
  • 3.004
  • 43
  • 1

Mnoge voćne vrste ne podnose previše vlažna i zabarena zemljišta. Prekomjerna vlaga dovodi do propadanja korijena jer istiskuje zrak iz tla. Zbog toga on ne može disati i tijekom vremena dolazi do odumiranja i truljenja, a samim tim i do propadanja stabla. No, ako je velika zemljišna vlaga, pažljivim odabirom vrste, možete spriječiti štete koje bi nastale sadnjom neotpornih voćaka.

Birajte sorte u skladu sa zemljišnim uvjetima

Kada je velika vlaga u tlu, najbolje rješenje bilo bi da se obavi odvodnjavanje ili posadi stablo čije korijenje ima veliku moć upijanja, kao što je vrba. U seoskim sredinama možemo vidjeti da vlasnici na dijelu parcele, gdje se slijeva voda, imaju posađene vrbe koje su prirodan rezervoar vlage i crpe višak iz zemljišta. To je jeftin način reguliranja pojave velike vlažnosti. Najteže je kada se javi situacija čestog plavljenja i pojava ustajale vode, tada bez odvodnje nema rješenja za sadnju voćaka.

Prirodni načini zaštite voća od bolesti

Drugi način je prilagođavanje višku zemljišne vlage i u skladu s tim, izbor odgovarajuće vrste i sorte, koje će moći podnijeti dane zemljišne uvjete. Prilikom odabira sadnica, poželjno je izbjegavati patuljaste sorte, cijepljenje na kržljave podloge. U oba slučaja, javlja se drveće s osjetljivim i neotpornim korijenom koji je podložan truljenju i pojavi raznih oboljenja.

Neke voćne vrste su otpornije na suvišnu vlagu u tlu. U tu grupu ubraja se: jabuka, japanska jabuka, kruška, borovnica. Koštičavo voće ne podnosi veliku vlažnost, a najosjetljivije su breskva i trešnja. Šljiva može podnijeti samo kratkotrajni suvišak.

Bujan korijen može tolerirati veliku vlagu

Jabuka se smatra najotpornijom, ali i tu postoje razlike među sortama i podlogama. Problem je što zahtijeva određen broj dana izloženosti niskim temperaturama. Kada taj period prođe i stablo se počne buditi iz zimskog sna, prekomjerna vlaga može dovesti do propadanja korijena. Za sadnice treba birati sorte cijepljene na bujnije podloge ili na divlju jabuku. Smatra se da je podloga M 111 tolerantna na navedenu pojavu, ali i na siromašno i suho tlo. Podloga MM 106 razvija dovoljno bujan korijen da može tolerirati veliku vlažnost. Nisu ni sve sorte jednako otporne. Prije kupovine raspitajte se o njihovim karakteristikama.

Kod kruške potrebno je odabrati dobru podlogu koja je tolerantna na vlagu u tlu. Pyrus betulifolia je pravi izbor za ovo voće.

Želimo li posaditi šljive, breskve, marelice i nektarine najbolje je odabrati podlogu nastalu križanjem Prunus salicina x Prunus persica. Ona odlično podnosi vlažno tlo, ali ne podnosi suho. U sušnom periodu zahtijeva zalijevanje. 

Aronija, američka brusnica, borovnica, sorte vinove loze nastale iz američke loze, japanska jabuka, japanska kruška i druge voćne vrste posjeduju tolerantnost na vlagu u zemljištu, ali su osjetljive na vodu koja stagnira oko korijena stabala.


Tagovi

Zabarena zemljišta Suvišak vlage Zemljišna vlaga Odvodnjavanje Otporne voćne vrste Bujan korijen Dobra podloga Sušni period Tolerantnost na vlagu


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić