Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 04.11.2022. 07:30

Voće lista i cveta u novembru - šta uraditi da ih sačuvamo?

Temperature iznad 10 ili 15ºC doprinele su ponovnom pokretanju vegetacije i pojavi novih listova i cvetova. Kako pomoći sadnicama i mladim stablima?

Foto: Depositphoto/vikabest88@gmail.com
  • 344
  • 62
  • 0

Visoke temperature u oktobru i novembru su doprinele listanju i cvetanju sadnica koje smo zasadili, ali i starijih stabala. Koštičave voćne vrste su najosetljivije. Često se dešava da se zbog izmrzavanja osuše sadnice i mlada stabla kajsije i breskve. Šljive i višnje bolje podnose ovakve vremenske prilike. Jabučaste vrste su nešto otpornije.

Nakon opadanja listova biljke su usvojile potrebne količine hranljivih materija koje su im neophodne da prezime. Međutim, nije došlo do pada temperature i hlađenja biljaka, odnosno zimskog sna. Temperature iznad 10 ili 15ºC doprinele su ponovnom pokretanju vegetacije i pojavi novih listova i cvetova.

Bitan izbor lokacije i sortimenta

Osim toplote, ovoj pojavi doprinose izloženost lokacije i sortiment. Voćnjaci na južnim padinama su češće pogođeni, jer se stabla zagrevaju zbog izloženosti sunčevim zracima. Neke voćne i ukrasne vrste imaju kratak period mirovanja i na to treba obratiti pažnju.

Dodatno će kod mladih sadnica problem zakomplikovati neadekvatno i dugotrajno čuvanje u prostoru gde je dovoljno svetlo, toplo i da koren ima dovoljno vlage. U takvim uslovima sadnica se aktivira i dolazi do preuranjenog buđenja pupoljaka.

Sadnice i mlada stabla koja olistaju i procvetaju će biti u velikoj opasnosti da izmrznu tokom zime.

Sadnice i mlada stabla su najugroženija (Foto: Depositphoto/enterlinedesign)

Kod starijih stabala dolazi do poremećenog ciklusa rodnosti i smanjenog prinosa, ali i pored štete mogu da prezime.

Kako pomoći sadnicama i mladim stablima?

Obim štete zavisi u kojoj meri je došlo do listanja, cvetanja i kolanja biljnih sokova u unutrašnjosti stabla. Što su ti procesi intenzivniji, to je veća opasnost od izmrzavanja.

Krečenje stabla može pomoći, jer će bela boja da odbije sučeve zrake i sporije će doći do zagrevanja.

Kada obaviti krečenje stabala voćki?

Malč koji dodate oko stabla će ublažiti delovanje negativne temperature. Najbolje je iskoristiti organske materije poput opalog lišća, seno, slamu, kompost, humus i slično. Postoji opasnost od napada glodara koji vole ovakva skrovišta. Pomaže folijarno tretiranje đubrivom bogatim kalijumom i fosforom.

U najgorem scenariju sadnice iskopati zajedno sa korenovom balom, zemljom oko korena, i posaditi u kantu ili veću posudu. Smestiti u podrum ili drugu prostoriju gde neće izmrznuti, ali gde su temperature niže, i čuvati do proleća. Povremeno proverite u kakvom je stanju sadnica, da nema štetočina, bolesti i po potrebi slabije zaliti.


Tagovi

Izmrzavanje voćaka Zaštita od izmrzavanja voća Listanje u novembru Procvetalo voće Ponovno cvetanje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]