Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stratifikacija
  • 12.11.2021. 16:00

Voće iz semena - najpre stratifikovanje pri niskim temperaturama

Za stratifikovanje najbolje je koristiti jednogodišnje seme.

Foto: Depositphotoss/racool_studio
  • 500
  • 14
  • 0

Voćno seme izvađeno iz plodova ne može da klija. Da bi moglo da klija, potrebno je da se uradi jarovizacija metodom stratifikovanja. To je u stvari naknadno dozrevanje semena u periodu tri do četiri meseca pri niskim temperaturama od nula do 10°C u prisustvu vazduha i umerene vlažnosti sredine. Najpovoljnija temperatura za odvijanje bioloških procesa je od nula do 5°C, a vlažnost se najbolje obezbeđuje ako se seme čuva u pesku, navodi stručnjak za voćarstvo Poljoprivredno stručne službe Kragujevac Danko Petrović.

Pre nego što se stratifikuje ili poseje direktno u zemljište, mora se dezinfikovati nekim od registrovanih fungicida. U takvom rastvoru stoji oko 24 časa. Za stratifikovanje najbolje je koristiti jednogodišnje seme. Može da se radi u sanducima gde se izmeša sa peskom ili se slaže red semena pa red peska. U poslednje vreme, pogotovo za breskvu, stratifikovanje se radi napolju u iskopanim jamama, najčešće u zaklonjenom prostoru ili ispod drveta gde se semenke mešaju sa peskom.

Stratifikacija odmah po berbi

Vreme ovog procesa za jabuku i krušku traje 90 dana, džanariku, trešnju i magrivu 100 dana, vinogradsku breskvu 80-110 dana, kajsiju 60-80 dana i orah i badem 60-70 dana. Preporučuje se da se seme trešnje stratifikuje odmah po berbi. U poslednje vreme neki rasadnici to isto rade i sa magrivom i džanarikom. Ovako je bolje klijavosti.

Kruška iz semena: Sakupljanje, čuvanje i priprema

Kako smo ranije pisali, priprema semena kruške za setvu zahteva da se isto izloži niskim temperaturama. Stavi se u najlon kesu ili još bolje u plastičnu posudu sa poklopcem. Na dno posude stavi se papir, zatim semena i prekrije se papirom. Rasprskivačem se papir navlaži, a posuda poklopi. Ovako pripremljena posuda se drži u frižideru četiri meseca. 

Najbolje ih je posejati u jesen ili u proleće. Obično se jabučaste voćne vrste seju u proleće posle stratifikovanja, a koštičave i jezgraste voćne vrste u jesen i to najbolje do kraja oktobra. Razmak između redova i u redu zavisi od voćne vrste i da li se seje direktno u rastilo ili u semenište. Ako se seje u semenište, razmak između redova treba da bude 40-50 cm, a u redu kod jabučastih treba da je dva do četiri centimetra, u koštičavih četiri do osam, a kod jezgrastih osam do 10 cm, ističe Petrović.

Ne zaboravite podsecanje sržnih žila

Dubina setve za jabučaste treba da iznosi dva do tri, za koštičave tri do šest, za lešnik pet do šest i za kesten i orah sedam do osam centimetra. Na težim zemljištima seme se seje pliće, a na lakšim dublje. Pored toga, prisutna je i setva u pantljike gde je rastojanje između pantljika oko 120 cm, a pantljike se sastoje od četiri do šest redova koji su udaljeni jedan od drugog 30 - 40 cm.

Seme nekih koštičavih voćnih vrsta se obično seje direktno u rastilo (breskva, kajsija, džanarika, magriva) s obzirom da sejanci ovih voćnih vrsta brzo rastu i postignu potrebnu debljinu za kalemljenje očenjem na spavajući pupoljak u avgustu. U ovakvom slučaju seje se u brazde na rastojanju oko 80-100 cm red od reda i u redu oko pet centimetra. Kada sejanci izniknu, oni se proređuju i ostavljaju na 15-20 cm. U ovakvim slučajevima potrebno je podsecanje sržnih žila ašovima na manjim površinama ili specijalnim plugovima za podsecanje centralne žile, podseća kragujevački stručnjak.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Stratifikovanje Seme Sadnja voća Danko Petrović


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić