Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz voća
  • 24.07.2019. 14:00

Voćari se suočavaju sa izazovnim uslovima, što utiče na izvoz

Među različitim voćnim vrstama, na novosadskim pijacama, najviše ima breskvi koje se uglavnom prodaju po količini od dva kilograma. Retkost je da se ovo voće može videti u prodaji po jednom kilogramu i u tom slučaju cena iznosi 80 do 90 dinara dok je cena za dva kilograma, kako se i prodaje, 150 dinara.

Foto: Depositphoto/vverve
  • 292
  • 66
  • 0

Rod breskvi ove godine je dobar i po veličini ploda i po kvalitetu, navodi direktor Zemljoradničke zadruge Voćar u Slankamenu Nikola Kotarac ističući da su boja i ukus visokog kvaliteta.

Zakon otežava izvoz voća

Međutim, prema rečima Nikole Kotarca, voćari nemaju najbolje uslove kada je u pitanju izvoz svežeg voća.

"Voćari se suočavaju sa oštrim uslovima koje je propisala Vlada Srbije uredbom po kojoj sveže voće mogu izvoziti preduzetnici u čije hladnjače može da stane 500 tona voća. Na području Slankamena i okoline, breskve se beru, ponuda na domaćem tržištu pokriva potražnju, ali izvoz još nije krenuo i neće za još bar mesec dana. Osim što je malo izvoznika koji imaju hladnjače od 500 tona da bi se voće plasiralo na strana tržišta, uredba propisuje izvoznicima i druge obaveze. Neophodno je da se uzorci voća sa svake parcele nose na analizu i da se za to poseduje fitosanitarni sertifikat i deklaracija o bezbednoj proizvodnji", objašnjava Kotarac.

On dodaje da ta zadruga u saradnji sa ostalim zadrugama i voćarskim savezima, radi na tome da ukaže nadležnim institucijama da takve zakonske mere nisu dobre za voćare i da se ta uredba mora ukinuti jer je njom, kako navodi, otežan izvoz voća.

Kilogram breskvi u Sremu, trenutno se kreće od 15 do 20 dinara, a u hladnjači Voćar, u Slankamenu trenutno se nalazi oko 400 tona breskvi, navodi Kotarac.

Ovogodišnji rod breskvi - između 65 i 70 hiljada tona

Kada je u pitanju rod breskvi, ove godine očekuje se između 65 i 70 hiljada tona, navodi profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, doktor Zoran Keserović. On takođe navodi da pomenuta uredba nije dobra za voćare ističući da je rigorozna.

"Zbog ove uredbe, gubimo male izvoznike. Pošto nema mnogo onih koji mogu izvoziti sveže voće, izvoz ide sporo, a to šteti i proizvođačima i kupcima, ali i državi. Zato uredbu što pre treba ukinuti ili izmeniti jer se ona odnosi na izvoz sveg svežeg voća, a posle breskvi, sledi sezona šljiva, čije se rane sorte već beru pa onda jabuka", navodi Keserović.

Kajsija 200, breskva i nektarina 60-100 dinara

Keserović dodaje da voćari mogu da očekuju dobar prinos jabuka ukoliko su, kako navodi, primenili svu potrebnu agrotehniku. Ipak, navodeći da su neki zasadi jabuka stradali u martu, očekuje da će umesto 400 hiljada tona jabuka, koliko je bilo ranije, ovogodišnji rod biti malo manji u tim područjima koja je zadesio mraz.

Govoreći o rodu kajsija, Keserović ocenjuje da će ovogodišnji rod ove voćarske vrsta biti oko 35 hilljada tona, prenosi novosadski Dnevnik.


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Cene breskvi Voće Izvoz voća Nikola Kotarac Zoran Keserović


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.