Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj voćarstva
  • 28.10.2015. 08:25

Vlastite hladnjače i smanjenje poreza

Najstariju izložbu jabuka u Hrvatskoj otvorio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

  • 236
  • 21
  • 0

Zahvaljujući svojim hranjivim sastojcima, sočnosti i raznim okusima, jabuka s pravom nosi naziv kraljica voća. Najčešće se jede sirova, no mnogi je vole i prerađenu u sok, džem ili ocat. Najbolji ovogodišnji plodovi mogli su se kupiti protekli vikend u Požegi na Danima jabuka. Domaći proizvođači ponudili su posjetiteljima razne sorte ove najrasprostranjenije voćne vrste.

"Ljudi žele kupiti voće od poznatih proizvođača. Znamo da je danas na tržištu puno uvoznih proizvoda i prerađevina, no građani ovdje imaju mogućnost nabaviti domaće jabuke te sok, čips, ocat, pekmez i pite", rekla je Đurđica Kšenek, rukovoditeljica Savjetodavne službe Požeško-slavonske županije.

Novi kanali prodaje

Najstariju izložbu jabuka u Hrvatskoj otvorio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. "Svaka nova mogućnost, novi kanal prodaje, izravni doticaj s kupcima je odlična prilika da se plasiraju proizvodi vrhunske kvalitete koje naše selo i OPG-i imaju. Pozdravljam svaku manifestaciju gdje se na gradskim trgovima i novim prostorima nudi mogućnost prodaje proizvođačima", istaknuo je ministar Jakovina.

Na području Požeško-slavonske županije nalazi se oko 200 hektara nasada jabuka, no prema riječima mnogih proizvođača, taj broj bi se uskoro mogao smanjiti. "Više nisam zadovoljan s uzgojem jabuka. Problem je prodaja i naplata. Planiram se prestati baviti tim poslom jer je cijena pala gotovo 50% u odnosu na prije nekoliko godina. Jako teško se probijamo na tržištu", otkrio nam je Ivan Perak iz Požeških Sesveta.

Spašava ga samo vlastita hladnjača

Nakon 20 godina proizvodnje, ulaganja u kvalitetne podloge te navodnjavanje, od uzgoja odustaje i Damir Vinković iz Požege. "S proizvodnjom sam prezadovoljan jer uživam u tom poslu. Po struci sam agronom i sve slobodno vrijeme provodim radeći u voćnjaku. No, kad dođe vrijeme berbe i prodaje više ne znam bih li brao jabuke, tresao, bacao ih ili plakao", priznaje vlasnik OPG-a. Naš sugovornik ističe kako ga trenutačno spašava vlastita hladnjača kapaciteta 12 tona jer skladištenjem čeka bolju otkupnu cijenu.

Pomoći će im smanjivanje poreza

"Ova pljačka koju rade hladnjače dovela je do toga da u Požeštini imamo preko 20 hektara voćnjaka podizanih sredstvima države. Vlasnici su dobili i do 60 tisuća kuna bespovratne potpore po jednom hektaru nasada, a ti se voćnjaci više ne obrađuju, ne orezuju i propadaju. Moji prijatelji, ili ja to volim reći supatnici, prošle godine su prodali jabuku za dvije kune po kilogramu, dok im je u svibnju isplaćeno 75 lipa. Iznos su smanjili odbijanjem na kalo, drugu klasu, truljenje, industriju. Otkupljivači si uzmu koliko im treba, a tek ostatak isplate", istaknuo je Vinković.

Proizvođačima trenutačno ostaje nada kako će im pomoći najavljeno smanjenje poreza. "Pripremamo sniženje PDV-a na međustopu od 13%, ne samo na jabuku nego i druge poljoprivredne proizvode. Koliko god smo dobri proizvođači nemamo dovoljno skladišnih i preradbenih kapaciteta te hladnjača. Idemo ulagati kroz fondove Europske unije i Program ruralnog razvoja. Moramo podići taj dio logistike i tada će našim proizvođačima biti lakše plasirati jabuke po najboljim cijenama", zaključio je ministar Tihomir Jakovina.


Tagovi

Dani jabuka Požega Tihomir Jakovina Đurđica Kšenek Damir Vinković Ivan Perak Skladišni prostor Hladnjače OPG Nasad PDV


Autorica

Maja Đurić

Više [+]

Novinarstvom se bavi već nekoliko godina, a specijalizacija su joj poljoprivredne teme. Suradnica je mnogih medija vezanih za agrar.