Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trulež voća
  • 24.07.2016. 09:00

Vlaga i sparina - spasite plodove od truleži!

Iz Savjetodavne službe upozoravaju na razvoj truleži plodova te savjetuju voćare da redovito provode preventivnu zaštitu uz poštivanje karence odabranog preparata!

Foto: zastitasljive.blogspot.hr
  • 2.464
  • 304
  • 0

Vlažno i sparno vrijeme u fazi dozrijevanja bresaka, nektarina i šljiva pogoduje razvoju truleži plodova, osobito ako su plodovi oštećeni npr. uzročnicima "crvljivosti ploda". Voćarima se preporuča da redovito provode preventivnu zaštitu uz obavezno poštivanje karence odabranog preparata.

Stručnjak iz Savjetodavne službe mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan upozorava kako zaštitu ne treba provoditi na sortama koje se beru i nije moguće ispoštovati karencu (najkraće vremensko razdoblje koje mora proteći od primjene sredstva do berbe plodova)!

Za zaštitu od truleži plodova na breskvama se mogu koristiti pripravci Luna Expirience, Indar 5 EW i Teldor (karenca 3 dana) te Nativo 75 WG, Signum DF, Switch, Chorus 50 WG (karenca 7 dana). Pripravci Nativo 75 WG, Signum DF, Switch i Chorus 50 WG mogu se primijeniti i na nektarinama.

Obavezno poštivanje karence preparata!

Na šljivama su za zaštitu od truleži plodova dozvoljeni Indar 5 EW i Teldor (karenca 3 dana) te Switch, Chorus 50 WG (karenca 7 dana). Na kasniji sortama šljiva za preventivnu zaštitu od hrđe šljive može se koristiti Futura 50 WP (karenca 21 dan).

Uspjeh zaštite vaših voćnjaka uvelike ovisi o kvaliteti aplikacije pa vas podsjećamo i na zakonsku obvezu pregleda prskalica i atomizera najkasnije do 26. studenoga ove godine.

Za suzbijanje breskvinog savijača i breskvinog moljca, uzročnika "crvljivosti" plodova, mogu se koristiti insekticidi Runner SC, Affirm (karenca 7 dana) i Coragen 20 SC (karenca 14 dana) dok se na šljivama za zaštitu od šljivinog savijača (Cydia funebrana) može koristiti Coragen 20 SC (karenca 14 dana).

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom, a primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida!

Foto: zastitasljive.blogspot.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Koštičavo voće Zaštita Trulež plodova Pripravak


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]