Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 13.05.2016. 14:30

Visoki plastenici za raniji plasman voća i povrća

Visoki plastenici imaju veću zapreminu (bolje čuvaju toplotu), štite od kiše (manje bolesti, manje zaštite, nema pucanja ploda), vetra i mraza, reguliše se mikroklima, što je preduslov za raniju berbu. Dugoročno posmatrano proizvodnja voća je sigurnija i isplativija.

Foto: pixabay.com
  • 3.175
  • 623
  • 0

Visoki plastenici pogodni su za proizvodnju voća koje ranije ili kasnije dospeva (i do 30 dana) na tržište uz više cene. Postiže se diverzifikacija proizvodnje uz gajenje na otvorenom polju. Često se koriste za uzgoj breskve, nektarine i trešnje, kao i bobičastog voća poput borovnice, jagode, kupine i maline.

Visoki plastenici imaju veću zapreminu (bolje čuvaju toplotu), štite od kiše (manje bolesti, manje zaštite, nema pucanja ploda), vetra i mraza, reguliše se mikroklima, što je preduslov za raniju berbu. Dugoročno posmatrano proizvodnja voća je sigurnija i isplativija.

Prednost visokih plastenika - ranija berba

Za primer ranijeg plodonošenja uzećemo breskvu, koja se gaji u gustom sistemu sadnje (1m x 2m), na podlogama slabije bujnosti, slabo bujne sorte velike rodnosti, malih zahteva za sumom inaktivnih tempertura i brzog razvoja ploda (50 dana).

Male dimenzije krošnje održavaju se i rezom korena i izazivanjem suše. Drugi smer je gajenje kasnih sorti visokokvalitetnog ploda za produženje sezone berbe kod kojih se čuva zimska hladnoća i odlažu vegetacija i cvetanje, pa se omogućava kasnije sazrevanje i plasman, odnosno bolja cena.

Stimuliše se proleće

Uzgojni oblik Y forme omogućava odličnu osvetljenost krošnje. Postavlja se armatura sa nekoliko žica za koju se vežu grančice. Sadnice se raspoređuju tako da u gustini sklopa bude oko 1.500 komada po hektaru.

Nakon što rane sorte nakupe potrebnu sumu inaktivnih temperatura (ispod 7°C) koristi se grejanje takvih plastenika ili jeftinije noćno prekrivanje plastenika debelim pokrivačima da bi se sačuvala nakupljena dnevna toplota. Tako se stimuliše početak nove faze razvoju biljke pa ona počinje vegetaciju znatno ranije nego u uslovima na otvorenom polju. Zapravo, stimuliše se proleće, koje počinje ranije nego što je slučaj u prirodi, odnosno ubrzava se ritam razvoja voćaka.

Stvaranje mikroklime i posebna agrotehnika

Osnovni uslov je da su sorte sa malim zahtevima za sumom inaktivnih temperatura. Takve sorte podvrgavaju se posebnom režimu odnosno mikroklimi i agrotehnici. Nakon berbe sledi oštar rez grančica koje su donele rod uz vrlo malo ostavljene lisne mase, obavlja se đubrenje i navodnjavanje, počinje rast novih grančica i lisne mase. Novoisterale mlade grančice se, kada dovoljno ojačaju povijaju pomoću žica koje su rastegnute u redovima, što uzrokuje bolje nakupljanje fotoasimilata i zametanje cvetnih pupoljaka. Da bi bila sprečena prevelika bujnost i rast u dužinu obavlja se i odstranjivanje vršnog pupa mladih grančica, a time se pospešuju debljanje grančica, bolje zametanje i razvoj cvetnih pupoljaka.

Uvođenje bumbara za oprašivanje

Plastenici imaju nekoliko PVC slojeva. Tako da se mogu provetravati i u njima regulisati mikroklima. S dolaskom jeseni i zime, padom temperature, voćke se izlažu uticaju hladnoće koja aktivira fiziološke procese u njima potrebne za dobro cvetanje i rađanje. Kad se proračuna da su voćke prošle kroz dovoljno dug period delovanja hladnoće (ispod 7°C) i nakupile dovoljnu sumu inaktivnih temperatura mikroklima se menja.

Toplota akumulirana preko dana zadržava se u tunelu prekrivanjem krova pokrivačem, dok se po danu on ponovo otvara za sunčeve zrake i upijanje toplote. Biljke ranije kreću u vegetaciju i cvetanje. Pošto u to vreme u prirodi nema oprašivača jer je još prehladno, u plastenike se unose gnezda bumbara koji oprašuju voćke i omogućavaju dobru oplodnju i rod. Sve to doprinosi dobrom i ranijem rodu, a time i boljem plasmanu proizvoda.

Bambus umesto metalne konstrukcije

U svemu tome treba istaći da kineski voćari na primer imaju snažnu podršku države. Stručnjaci agronomi uvežbavaju seljake u posebnim proizvodnim centrima gde se praktično prikazuje kako se radi i usvaja znanje. Ovakvo gajenje zahteva mnogo rada, ali je isplativo. Rast broja stanovnika srednje klase u Kini i jača kupovna moć potrošača omogućavaju da se breskva vrlo dobro prodaje. To voće je u Kini simbol sreće i blagostanja, pa ona predstavlja i poklon za posebne prilike. Većina kultivara u Kini je belog mesa.

Gradnja plastenika je takva da Kinezi koriste i bambus umesto metalne konstrukcije, ali tad rok njihovog trajanja nije kao kod metalnih. Orijentacija plastenika je istok-zapad. Severna strana plastenika je iznutra od nepečene cigle i džakova s peskom sa spoljašnje strane, debljine oko 1 m. Cigla upija višak vlage odnosno otpušta vlagu kad je zemljište presuvo, pa čuva akumuliranu toplotu preko dana, a zid sam po sebi zaustavlja severne vetrove. Često seljaci koriste samo organska đubriva, odnosno mešavinu pilećeg i stajskog đubriva uz vrlo malo mineralnog đubriva. Sve navedeno je vrlo interesantno i za gajenje povrća.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Visoki plastenici Povrćarstvo Voćarstvo Ranija berba Ranije plodonošenje Agrotehnika Mikroklima Noćno prekrivanje plastenika Bumbari


Autor

Andrija Draguzet

Više [+]

Usmeren na korišćenje otpada iz poljoprivrede i ponovne upotrebe u hranu kroz uzgoj gljiva, ovaj agronom vodi i malu internet grupu pod nazivom Mondo Gljiva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao