Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj mandarina
  • 01.07.2021. 12:45
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen

Visoke temperature ugrozile i mandarine, plodovi masovno opadaju, a na listovima - palež

Svjedoci smo da se unatrag nekoliko godina događaju promjene na stablima. Treba se ozbiljnije pozabaviti i vidjeti što je uzrok, upozorava Željko Bjeliš, agronom i vlasnik istoimenog OPG-a na stanje u dolini Neretve.

Foto: Željko Bjeliš
  • 1.459
  • 315
  • 0

Iznimno visoke temperature i do 39°C, koje traju već 10-15 dana, nanose velike štete na mandarinama.

"Primjetno je masovno otpadanje plodova te palež listova, koji nakon nekoliko dana otpadaju", kaže nam mr.sc. Željko Bjeliš, agronom i vlasnik istoimenog OPG-a iz Opuzena.

Ekstremne i prerane vrućine za kulturu broj jedan koja nam dolazi iz doline Neretve dovele su do fizioloških poremećaja na stablima. Inače, priča nam, u ovome kraju i kad su temperature 37 stupnjeva popodne zapuše maestral, no takva su bila možda dva ili tri dana, a jugo koji traje ne odgovara nikome pa ni biljkama.

"Dio je stabala fiziološki normalno 'bacio', no klimatske promjene čine svoje, a nema kontinuiranog praćenja zdravstvenog stanja mandarina kojima bi se spriječile štete", upozorava podsjećajući da su lani još iz Udruge proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež", čiji je predsjednik, upozorili Dubrovačko-neretvansku županiju, ali i Ministarstvo poljoprivrede na potrebu uspostavljanja znanstveno-stručne institucije, koja bi se ozbiljno bavila ovom kulturom.

Mandarina treba stručnu podršku 

"Svjedoci smo da se unatrag nekoliko godina događaju promjene na mandarinama. Primjetno je žutilo, sušenje grana, napad gljivica koje su vjerojatno sekundarna pojava nekog drugog patogena. Treba se ozbiljnije pozabaviti i vidjeti što je uzrok. Proizvođači očekuju od stručnih institucija RH, da daju upute daljnjeg ponašanja te spriječe značajnije štete", napominje dodajući da je još u proljeće 2019. napravljeno uzorkovanje i analiza stabala na kojima je primijećeno puno suhih izbojaka.

Pokazala je da se radi o potencijalnoj zarazi gljivom iz roda Colletotrichum gleosporoides, a analizu i mišljenje dr.sc. Daria Ivića, stručnjaka Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), proslijedili su Ministarstvu sa zahtjevom za većim angažmanom i praćenjem bolesti i štetnika.

Na terenu, dodaje, postoje uredi HAPIH-a koji provode program suzbijanja Sredozemne voćne muhe Ceratitis capitata, što je, naglašava dobro, kao i Uprave za stručnu podršku odnosno nekadašnja savjetodavna služba. Međutim, to, drži, nije dovoljno.

"Imam svoj OPG, to mi je struka, ali pored njih - ljudi zovu mene što im je činiti?! Mandarina zaslužuje jaču podršku, nadzor, ozbiljniji pristup, analizu. Stabla će s godinama početi propadati i počne li se to događati masovno, bit će nam kasno za reakciju", strahuje proizvođač koji na svom OPG-u uzgaja i lubenice, ali i batat te tikve.

Prodaja lubenica ide dobro

Prodaja lubenica, kulture po kojemu je uz mandarine, dolina Neretve najpoznatija - ide, kaže, dobro. "Uvoza ima, ali bere se intenzivno, zasad nema zastoja otkupa", otkriva nam. Proizvođači su zadovoljni i otkupnom cijenom koja je 1,80 kn/kg.

"Baš sam čuo da je u jednom dućanu do mene već sad prodana tona lubenica. Znači, samo na tom jednom mjestu", kaže Bjeliš navodeći da su zasad zadovoljni potrošnjom. Berba ove kulture u dolini Neretve krenula je 24. lipnja, a na oko 300 hektara planira se ubrati 12.000 do 15.000 tona.


Fotoprilog


Tagovi

Uzgoj mandarina Štete Visoke temperature Željko Bjeliš Berba lubenica


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.