Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 24.04.2018. 15:00

Visoke temperature pogoduju razvoju bolesti koštičavih voćaka - provedite zaštitu!

Dolaskom naglih visokih temperatura voćke počinju naglo kretati te ih je potrebno adekvatno zaštititi od najvažnijih bolesti. Pogledajte nekoliko savjeta Chromos Agro stručnjaka s terena!

Foto: Bigstockphoto/yuris010
  • 1.197
  • 83
  • 2

Nakon obavljenog plavog prskanja u mirovanju vegetacije i stadiju mišjih ušiju i dolaskom naglih visokih temperatura, voćke počinju naglo kretati te ih je potrebno adekvatno zaštititi od najvažnijih bolesti.

Znamo da se gotovo svake godine proizvođači i hobisti koštičavih voćaka, višnje, trešnje, marelice, šljive, bajama, nektarine i breskve suočavaju sa problemom intenzivnog napada bolesti koje značajno smanjuju urod. Zato ćemo vam dati nekoliko savjeta Chromos Agro stručnjaka s terena.

Sušenje rodnih grančica ili (Monilia spp.)

Najznačajnija je bolest višnje, trešnje i ostalih koštičavih voćaka. To je bolest koja uzrokuje sušenje rodnih grančica i trulež plodova. Simptomi zaraze najuočljiviji su u razdoblju cvatnje. Dakle, u cvatnji, nakon kiše, spore dospiju na njušku cvijeta i inficiraju ga. Cvijet posmeđi i suši se, a gljivica prodire u mladu grančicu u koju izlučuje toksine pa uzrokuje i njezino sušenje. Osušene grančice s cvjetovima ostaju u krošnji i izgledaju kao spaljene vatrom. Suzbijanje je najbolje provoditi preventivno i to rezidbom zaraženih grančica i grana te skidanjem zaraženih plodova koje je potrebno uništiti (spaliti ili dublje zakopati).

Nakon skidanja zaraženih grančica i grana treba provesti i kvalitetno kemijsko suzbijanje. Potrebna su dva prskanja i to pred cvatnju ili u samom početku cvatnje te pred kraj cvatnje (kad otpadne većina cvjetnih latica). Preporučamo primjenu fungicida SIGNUM na osnovi piraklostrobina i boskalida. Budući se radi o kombinaciji dviju aktivnih tvari koje se nadopunjuju sredstvo nije potrebno kombinirati. Obje aktivne tvari blokiraju stvaranje energije patogene gljive (svaka na drugom mjestu), blokiraju klijanje spora, rast micelija i sporulaciju.

Nakon skidanja zaraženih grančica i grana treba provesti i kvalitetno kemijsko suzbijanje. Potrebna su dva prskanja!

Prednost ovog pripravka je i u kratkoj karenci od sedam dana. Sredstvo se primjenjuje u koncentraciji od 0,056-0,075% tj. 56-75 g na 100 L vode. Također je važno provoditi redovitu zaštitu od štetnika koji mogu oštetiti tkivo ploda i uzrokovati prodor gljivice.

Šupljikavost lista koštičavih voćaka (Stigmina carpophila)

Napada list, plod i mladice. Simptomi se prvo prepoznaju na listu na kojem nastaju crvenkaste pjege tamnijih rubova koje nakon nekog vremena otpadaju pa list ostaje šupljikav. Plodovi zaraženi šupljikavošću poprimaju tamnije pjege, deformirani su i zaostaju u rastu. Za suzbijanje je izuzetno važno prvo zimsko tretiranje sredstvima na osnovi bakra.

Za suzbijanje je izuzetno važno prvo zimsko tretiranje sredstvima na osnovi bakra

Pripravak CUPRABLAU Z primjenjuje se u koncentraciji od 1% (1 kg na 100 l vode) neposredno pred kretanje vegetacije. Pri pojavi prvih znakova bolesti preporučamo primijeniti preventivni fungicid Merpan 80 WDG u koncentraciji 0,125-0,2% (125-200 g u 100 l vode).

Kozičavost lista koštičavih voćaka (Blumeria japii)

Napada gotovo sve koštičave voćke, osim breskve. Uzrokuje pojavu sitnih crvenkastih pjega na listu koje ne ispadaju. Kod jakog intenziteta zaraze povećava se broj pjega na listu, list postaje crvenkast i ranije otpada. Na peteljkama lista i ploda nastaju izdužene potamnjele pjege. Zaraza ometa dozrijevanje plodova. Za suzbijanje kozičavosti lista koristite pripravke CHROMODIN S-65 1-1,05 kg/ha, u razmaku od 7-10 dana, uz utrošak od 500-1.500 l vode/ha. Sredstvo se može primijeniti od perioda početka cvatnje do početka zrenja plodova. Dozvoljena su dva tretiranja tijekom vegetacije.

Kovrčavost lista breskve (Taphrina deformans) - najvažnija bolest breskve

Simptomi se javljaju u travnju i svibnju. Bolest se najprije opaža na mladim listovima na kojima se mogu uočiti deformacije plojke i mjehurava površina. Boja lista se mijenja u žutu, zatim rozu i na kraju nekrotizira u tamno smeđu. Napadnuti listovi se osuše i otpadaju. Ako ima dovoljno vode i hranjiva dolazi do retrovegetacije koja iscrpljuje voćke.

Kako breskva rađa na jednogodišnjim grančicama, svako proljeće mora se rezati radi obnavljanja grančica i formiranja etaža. Plavo prskanje pred bubrenje pupova obavezna je mjera koja se provodi pripravcima na bazi bakra kao što je CUPRABLAU Z u koncentraciji 0,8-1%. Prskanje treba temeljito provesti, tj. breskvu treba okupati sa svih strana od vrha do dna.

Plavo prskanje pred bubrenje pupova obavezna je mjera koja se provodi pripravcima na bazi bakra kao što je CUPRABLAU Z.

Sljedeće prskanje treba provesti s pripravkom CHROMODIN S-65 u količini 1,35-138 kg/ha, uz razmaku od 7-10 dana, uz utrošak vode od 500-1.500 l/ha. Sredstvo se primjenjuje od perioda otvaranja pupova do opadanja latica. Jako je dobre ljepljivosti, djeluje i kada je lišće vlažno tako da ga rosa i kiša teško ispiru. Posjeduje jedinstven način djelovanja. U manjoj koncentraciji koristi se za preventivnu, a u većoj za kurativnu zaštitu. Dostupan je u pakiranju od 0,1 kg i 1 kg ili Delan 700 WDG u koncentraciji 0,1% (100 g u 100 l vode). Delan 700 WDG najbolje rezultate postiže ako se koristi preventivno (prije početka razvoja bolesti.

Kao preventivni fungicid primjenjuje se u razmaku od 8-14 dana, zavisno od vremenskih uvjeta. Također je važno provoditi redovitu zaštitu od štetnika koji mogu oštetiti tkivo ploda i uzrokovati prodor gljivice.

Ovaj članak je savjetodavnog karaktera. Prije primjene pripravka pažljivo pročitajte uputu za uporabu priloženu uz proizvod, a za sve ostale informacije obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezane biljne vrste

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Breskva

Breskva

Sinonim: - | Engleski naziv: Peach | Latinski naziv: Prunus persica L.

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svijetu koja potječe iz Kine. Najveći obujam proizvodnje breskve je u Europi gdje su Italija, Grčka, Španjolska i Francuska... Više [+]

Tagovi

Chromos Agro Zaštita od bolesti Voćke Jabuka Breskva Šupljikavost lista Kovrčavost lista Kozičavost lista Sušenje Opadanje lišća


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]