Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba voća
  • 19.10.2019. 08:00

Uzgojni oblik za trešnje i šljive - poboljšana piramida

Poboljšana piramida osigurava čvrst kostur i dobro osvetljenje krošnje. Pročitajte na šta treba obratiti pažnju tokom prve tri godine.

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 2.424
  • 124
  • 0

Poboljšana piramida osigurava čvrst kostur i dobro osvetljenje krošnje. Visina je debla 80 do 90 cm. Centralna vođica se završava uspravnom produžnicom. Na centralnoj vođici se formira 4 do 8 bočnih skeletnih grana u spiralnom rasporedu, međusobno po visini razmaknutih 20 do 40 cm. Na visini uzgoja centralna provodnica se odstranjuje te voćka završava zadnjom bočnom granom.

U prvoj godini se suviše bujne mladice savijaju od polovine jula 

U prvoj godini sadnicu je potrebno prekratiti za 30 cm više nego što je predviđena visina debla. Ako je rast u prvoj godini izrazit, biraju se dve ili tri primarne grane dužine 60 - 70 cm. Tokom juna svijaju se pod uglom od 45 stepeni, a ostale se ne diraju. Čim započne rast mladica, na 5 do 10 cm pinciraju se sve mladice koje su ispod prve etaže. Takođe se pinciraju i sve mladice pri vrhu vođice. Pinciranje vođice radi dobijanja mladica za formiranje ostalih etaža može se obavljati ako je rast jako bujan i to do početka juna. Suviše bujne mladice, koje bi mogle postati konkurenti osnovnim granama, savijaju se od polovine jula u luk, naročito u gornjem delu krošnje, gde se nalaze mladice odabrane za osnovne grane.

Pripremite se za jesenju rezidbu voća

Tokom druge godine u februaru obaviti rezidbu, a u trećoj je oblikovan uzgojni oblik 

Tokom druge godine u februaru, pre početka kretanja vegetacije, obavlja se osnovna rezidba i oblikuju se etaže. Vođica se reže 40 cm od gornje osnovne grane. Ako prethodne godine nisu svijene konkurentne grane, one se odrežu do osnove. U vegetaciji, sve do početka juna, treba pincirati mladice (rez u zeleno) u blizini vrha, da bi vođice osnovnih grana što brže rasle. Od izraslih mladica na etažama biramo najpovoljnije bočne grane, a ostale odstranjujemo do osnove, pojašnjava Mihajlo Žikić diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva, savetnik u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Srbije. 

U trećoj godini nastavlja se odabir osnovnih etažnih grana, a na drugim osnovnim granama biraju se i uzgajaju sekundarne grane, koje su smeštene bliže vođici. Vođica se skraćuje na visinu zadnje etaže. U ovoj godini oblikovan je uzgojni oblik.

Više koristiti rezidbu na zeleno 

Preporučuje se da se u idućim godinama, nakon oblikovanja uzgojnog oblika, više koristi rezidba na zeleno (pinciranje - za proređivanje i čišćenje krošnje), a manje osnovna rezidba. Ona izaziva pojavu vodopija što se nepovoljno odražava na rodnost voćke.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Poboljšana piramida Sadnice Rezidba Piniciranje vođice Mladice

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]