Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 21. Noćnjak
  • 06.03.2019. 15:00
  • Splitsko-dalmatinska, Split

Uzgojem maslina bavi se 45 tisuća OPG-a, a koji su najveći problemi?

Uoči ovogodišnjeg Noćnjaka - 21. Međunarodne manifestacije maslinara i uljara, održan je Gospodarski forum o maslinarstvu i uljarstvu u Splitu u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije. 

Foto: Depositphotos/dominiquelandau
  • 1.089
  • 35
  • 0

Uoči ovogodišnjeg Noćnjaka - 21. Međunarodne manifestacije maslinara i uljara koja će se održati u Neumu od 21. do 24. ožujka, održan je Gospodarski forum o maslinarstvu i uljarstvu u Splitu u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije. 

"U Hrvatskoj imamo šest milijuna stabala maslina na 30 tisuća hektara površine, a uzgojem maslina bavi se 45 tisuća OPG-a koji proizvedu 25 do 35 tisuća tona maslina i 4,5 do 5,5 tisuća tona maslinovog ulja. Nedostaje nam oko 20% maslinovog ulja za naše potrebe, a rafinirano ulje bitno utječe na cijenu", rekao je Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije osvrnuvši se na stanje maslinarstva u Hrvatskoj.

Patvoreno ulje - nelojalna konkurencija

Maslinari su se požalili na prisutnost patvorenog ulja na tržištu koje im predstavlja nelojalnu konkurenciju, a nije dobro niti za potrošače. Prof.dr.sc. Tea Bilušić sa Sveučilišta u Splitu upozorila je da je patvorenje maslinovog ulja drugi po redu biznis na svijetu te je predstavila projekt "Aristoil" koji provodi tri godine i koji je pokazao da su hrvatska maslinova ulja izuzetne kvalitete i da su ljekovita zbog visokog udjela fenola.

Noćnjak 2019. 

Eurozastupnica Marijana Petir pod čijim će se pokroviteljstvom održati Noćnjak, rekla je da u Hrvatskoj imamo akreditirane laboratorije koji mogu provesti analize i utvrditi kakvo se ulje prodaje u supermarketima te je pozvala Vladu Republike Hrvatske da provede takvu analizu i sukladno Zakonu o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom ukloni s tržišta ulje koje ne dogovara standardima te kazni prekršitelje. Takva analiza bi bila značajna da se potakne i Europska komisija na provedbu sveobuhvatnog istraživanja na EU razini kako bi se utvrdilo odgovara li maslinovo ulje koje se stavlja na tržište diljem Europe propisanim standardima i certifikatima.

Niska potrošnja maslinovog ulja 

"Naša maslinova ulja su šampioni na ocjenjivanjima diljem svijeta, a i stručnjaci su kroz svoja istraživanja potvrdili visoku kvalitetu naših ulja. Stoga me žalosti da je potrošnja maslinovog ulja u Hrvatskoj niska i po članu domaćinstva iznosi svega 2 litre dok je, za usporedbu, u Grčkoj 20 litara, Španjolskoj i Italiji 11 litara, a Portugalu 8,2 litara", rekla je Petir.

Naglasila je i važnost edukacije o nutritivnoj vrijednosti maslinovog ulja te izrazila zadovoljstvo činjenicom da i EU to podupire kroz shemu zdravih obroka u školama. Također je istaknula da će se zalagati da se maslinovo ulje nađe na jelovnicima školske djece.

Inače, šampion Noćnjaka za nagradu će dobiti putovanje u Bruxelles gdje će imati mogućnost predstaviti svoja ulja i susresti se s donositeljima odluka, u trenutku kada EU raspravlja o reformi Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP). 


Tagovi

Marijana Petir Noćnjak Maslinari Uljari Maslinovo ulje


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.