Postoje kombajni i tresači za mehanizovanu berbu ovog voća. Kombajni mogu biti samohodni ili vučeni, čiji je učinak preko dva hektara za jedan radni dan. Mašina je, kaže profesor novosadskog poljoprivrednog fakulteta, skupa, ali je investicija koja se isplati.
Sve voćne vrste za koje postoji namera zamrzavanja, osim maline, nemaju perspektivu, ako njihova berba nije mehanizovana, smatra profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dr Nenad Magazin. Na oglednom polju ovog fakulteta uzgaja se zasad višnje kalemljenje na magrivu, koji je namenski podignut za berbu kombajnom.
"Mi bismo u slučaju ručne berbe morali da imamo nekoliko autobusa berača i dovesti ih i odvesti, i obezbediti ima sve što im je potrebno. Da ne govorim o bezbednosti na radu - mnogo je to lakše izvesti za 10 ljudi nego za 150", procenjuje Magazin.
Postoje kombajni i tresači za mehanizovanu berbu ovog voća. Kombajni mogu biti samohodni ili vučeni, kakav je onaj na oglednom polju fakulteta, a čiji je učinak preko dva hektara za jedan radni dan.
"Kada ga uporedimo sa angažovanjem berača, dolazimo do značajne razlike. Naravno, mašina je skupa, ali je investicija koja se isplati."
Iskusni voćari u novoj tehnologiji berbe vide još jednu značajnu prednost: da bi doprli do udaljenih i jako visokih plodova, berači su privlačili sebi grane koje bi popuštale pod snažnim pritiskom i tako ih lomili.
"Međutim i tresač i kombajn prave određena oštećenja. Prema mom mišljenju, tresač više oštećuje stabla, ali su ona manja kada koristimo magrivu jer ne pokidamo korenov sistem. Pojedine grane se pokidaju i usled kombajna, ali to je minorna šteta u odnosu na efekat koji mi imamo. Neko će reći - prospe se mnogo plodova. Vi ispod stabla imate možda 50 grama ploda, što je opet manje, nego posle berača", kaže profesor sa poljoprivrednog fakulteta.
Detaljnije o mehanizovanoj berbi višnje, pogledajte u videu:
Foto prilog
Tagovi
Autor