Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orasi u Rumunjskoj
  • 29.04.2019. 07:30

Uzgoj oraha u Rumunjskoj munjevito raste - Hrvatska među glavnim uvoznicima

Iako domaća proizvodnja uglavnom zadovoljava lokalnu potražnju za orasima, rumunjski potrošači se oslanjaju na uvoz badema i pistacija

Foto: Pixabay/Bru-nO
  • 1.373
  • 111
  • 0

Proizvodnja oraha u Rumunjskoj jača posljednjih godina zbog povoljnih vremenskih uvjeta i novih nasada. Rastuća potražnja, profitabilnost i subvencije Europske unije potiču interes među uzgajivačima. Iako domaća proizvodnja uglavnom zadovoljava lokalnu potražnju za orasima, rumunjski potrošači se oslanjaju na uvoz badema i pistacija.

Izvoz američkih stabala u Rumunjsku porastao je za 75 posto u posljednjih pet godina, pri čemu bademi čine više od polovice američkog izvoza.

Sve veći interes velikih proizvođača za uzgoj oraha

U 2017. godini, Rumunjska je bila najveći proizvođač oraha u EU i među deset vodećih svjetskih proizvođača. Nasadi oraha povećavaju se u cijeloj Rumunjskoj, iako su glavna uzgojna područja u Karpatima, kao i u sjeverozapadnim, sjeveroistočnim i južnim regijama. Stabla oraha dobro uspijevaju na različitim temperaturama, iako produljeno vruće i suho vrijeme može negativno utjecati na njihov uzgoj. Vremenski uvjeti u 2017. i 2018. godini bili su posebno povoljni, što je rezultiralo većim prinosima, objavljeno je u izvješću USDA GAIN.

Iako mali poljoprivrednici drže većinu rumunjskih nasada, postoji sve veći komercijalni interes među većim i intenzivnijim proizvođačima, od kojih mnogi žele iskoristiti subvencije EU, a proizvodnja oraha nudi mogućnosti onima koji su voljni dugoročno ulagati. Unatoč dugim vremenskim okvirima koji su potrebni za sazrijevanje stabala, proizvodnja oraha zahtijeva manje ručnog rada od ostalih nasada. Osim primarne proizvodnje, moguće je povećati dodanu vrijednost, uključujući preradu i pakiranje oraha.

Malčiranje mladog nasada oraha s malčerom ispred traktora

Procjenjuje se da se broj stabala oraha neznatno povećao u 2018. godini u odnosu na 2017., proizvodeći oko 44.000 t oraha, nešto niže nego godinu prije.

Unatoč visokoj proizvodnji, Rumunjska ima nekoliko slabosti

Iako je najveći proizvođač oraha u EU, Rumunjska nije glavni igrač na europskom tržištu. To se može pripisati nekoliko slabosti, kao što su nedosljednost u kvaliteti, kratak rok trajanja, loše pakiranje i opći nedostatak u marketingu. Izvoz oraha u 2018. godini pao je za 15 posto nakon povećanja od 11 posto u 2017. Glavna izvozna tržišta su Nizozemska, Francuska, Njemačka, Hrvatska, Slovenija i BiH. Osim oraha, Rumunjska izvozi i lješnjake, uglavnom u Italiju.

Što se badema tiče, rumunjske površine su male i koncentrirane su u jugozapadnom dijelu zemlje, gdje mediteranska klima nudi dobre uvjete za razvoj nasada. Potražnja se gotovo u potpunosti zadovoljava uvozom.

Prema GfK Research Company, u 2017. godini orasi su činili gotovo 60 posto tržišta, a slijede ih kikiriki s jednom trećinom te pistacije i bademi sa po tri i četiri posto.

Zdravi recepti uključuju sve više orašastih plodova

Ulje oraha postaje sve popularnije zbog svojih zdravstvenih prednosti. Potražnja za orasima povezana je s pozitivnom dinamikom tržišta žitarica, pomiješanih s žitaricama ili drugim sušenim voćem. Očekuje se da će se potražnja nastaviti širiti jer recepti za zdrava jela uključuju više orašastih plodova i potrošači usvajaju zdravije prehrambene navike.


Povezana biljna vrsta

Orah

Orah

Sinonim: Oras | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah (oras) se može saditi u jesen ili u proljeće, no za većinu naših agroklimatskih područja preporuča se jesenska sadnja jer se tako bolje primaju sadnice te je bolji rast u... Više [+]

Tagovi

Rumunjska Orah Izvoz Proizvodnja oraha Bademi Pistacije Orašasti plodovi


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.