Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrobatat Suhopolje
  • 12.08.2017. 09:00

Uz batat i paulovniju - zasadio i kiwano!

Dobio narudžbu za proizvodnju Kiwana, pa uzgojio 200 sadnica uz pomoć sjemena iz Izraela.

Foto: Bojan Jurić arhiva
  • 4.524
  • 298
  • 0

Na površinama Bojana Jurića u okviru obrta Agrobatat Suhopolje, u sastavu Virovitičko-podravske županije, raste egzotično voće - kiwano, prava afrička vitaminska bomba.

Kada su susjedi ovog mladog, zanimljivog poljoprivrednika koji je u poljoprivredi od svoje desete godine prošao i naučio svašta, na njegovoj njivi osim nekoć duhana, danas paulovnije, batata i bazge, ugledali bodljikave plodove narančaste boje, njihovu čuđenju nije bilo kraja. Nije im bilo jasno odakle Bojanu tolika inspiracija i može li ovaj mladi poljoprivrednik s velikim iskustvom u agronomiji od tih specifičnih proizvoda živjeti. No, on je, baš poput pravog poljoprivrednog znalca, dokazao da i poljoprivreda Hrvatske ima svoju drugu stranu priče, onu uspješnu.

Baziranje na kvalitetu i broj plodova

Premda se kiwano još uvijek ne uzgaja u velikim razmjerima, ne smijemo ga zanemariti upravo stoga što plod kiwana ima specifičan izgled, pa podsjeća na malu dinju koja na sebi nosi rjeđe, ali jake kao trn razvijene bodlje. Tijekom zriobe boja mu se mijenja od zelene, preko žute u narančastu, unutrašnjost ploda je zelene boje, sočnog, blago aromatičnog osvježavajućeg okusa, koji podsjeća na mješavinu banane, ananasa i kivija. Odličan je sastojak u voćnim salatama, koktelima i dekoracijama. Da je tome tako, svjedoči i Bojan Jurić.

"Kako me kolega tražio da mu isporučim određenu količinu kivana za njegove potrebe u restoranu, tako sam, kao pravi entuzijast, zasadio 200 sadnica na kojima u ovo vrijeme imam oko 15 plodova po biljci. Iste sam uzgojio uz pomoć sjemena koje sam nabavio iz Izraela. Govorimo li o mogućoj količini plodova po biljci uz pomoć pravilne tehnologije uzgoja, tada govorimo o 66 kiwana.

Moram naglasiti da s kiwanom ne idemo na velike površine uzgoja, nego se baziramo na kvalitetu i prosjek plodova, odnosno, cilj nam je doseći približan broj plodova po biljci. Kao i sve ostalo, radije isprobavamo sami, pa ako bi se u budućnosti pojavila potražnja za većom količinom, imamo asa u rukavu. Govorimo li o cijenama u maloprodaji, tada govorimo o 7-10 kn po komadu", objašnjava Jurić.

Foto: Bojan Jurić arhiva


Fotoprilog


Tagovi

Bojan Jurić Kiwano Agrobatat Suhopolje Pozitivna strana poljoprivrede Mladi poljoprivrednik Uspješan poljoprivrednik


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024