Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival Zlata oljčna vejica
  • 17.05.2018. 15:00

Uspjeh zadarskih maslinara: Oblicom osvojili slovensku Istru!

"Priželjkivali jesmo, ali očekivali nismo, tako da nas je titula ugodno iznenadila", govore Mladen i Mate Dušević iz Ljupča. Ulje od Oblice proizvode i s dodatkom cvijeta morske soli što je svojevrsna atrakcija

Foto: Arif Sitnica
  • 662
  • 103
  • 0

Titula šampiona, pet zlatnih medalja i zapaženo predavanje u stručnom dijelu manifestacije najkraći je skor postignuća maslinara s područja Zadarske županije na međunarodnom Festivalu Zlata oljčna vejica (Zlatna maslinarska grančica)) u slovenskom Ankaranu kod Kopra. "Zadrani su i ovaj put ugodno iznenadili", rekao je Danilo Markočič predsjednik Društva oljkarjev slovenske Istre (Društva maslinara slovenske Istre).

Atrakcija iz Ljupča

Najviše razloga za zadovoljstvo imaju otac i sin Mladen i Mate Dušević koji su za svoje monosortno ulje od Oblice osvojili titulu šampiona Zlate oljčne vejice (Zlatne maslinove grančice).

"Priželjkivali jesmo, ali očekivali nismo, tako da nas je titula ugodno iznenadila", govore Mladen i Mate. Otac je prepustio kormilo sinu tako da se sva gospodarska aktivnost odvija pod nazivom OPG Mate Dušević.

U Ljupču  kod Zadra posjeduju 350 maslina s više od 20-ak različitih sorti, a proizvode pet monosortnih ulja od Oblice, Drobnice, Levantinke, Leccina i Coratina te blend odnosno kombinaciju svih spomenutih sorata po vlastitoj recepturi pod nazivom Selekcija. "To je ulje prihvatljivo za sva jela koja se spravljaju u kućanstvima. Dok je, primjerice, Coratina izrazito gorka i pikantna i nikad je ne bih preporučio uz ribu, ali je gotovo idealan začin za slanutak, bob, leću i uopće za leguminoze", pojašnjava Mate.

Duševići proizvode ulje Oblice i s dodatkom cvijeta morke soli, što je, kažu, prava atrakciju. Na natjecanje u Sloveniju poslali su čistu Oblicu, i to jedan uzorak u dvije boce od pola litre, bez ikakvih dodataka i - pobijedili.

Malo pakiranje povećava troškove

Na kriju zadovoljstvo, ali tituli u slovenskom Ankaranu, od početka ove godine prethodio je sedam osvojenih zlatnih medalja na natjecanjima u Nadinu, Vodicama, Omišu, Maslini Split i na Danima masline u Zadru. Otkad idu na natjecanja dosad su osvojili ukupno više od 100 zlatnih medalja, više puta se plasirali u Top-5 i Top-10 najboljih, a prije 4 godine u Italiji na manifestaciji Ulja dvaju mora OPG Mate Dušević je u jakoj konkurenciji osvojio visoko treće mjesto.

Oblica ocijenjena šampionskom u Sloveniji iscijeđena je iz zdravih plodova. "Ljeto je bilo sušno, brali smo 20. listopada u optimalnom vrimenu kad je trećina plodova bila zrila, trećina prošarana i trećina u početku zriobe", kaže Mladen. Masline su isti dan preradili u ljubačkoj uljari Kap po kap vlasnika Tonća Duševića. Ukupne količine brali su i preradili u 17 tura. Počeli bi brati u 9 ujutro i što su ubrali već u 19 sati je bilo u mlinu. Ulje su pravilno uskladištili, na vrime pretočili i potom punili u pakovine i to od 1 dcl, 0,25, 0,50, 0,75 i 1 litru. Litru ulja original pakiranu u staklenoj ambalaži prodaju po 110 kuna, a onu od 1 dcl po 22 kune. Jednostavna računica kazuje da je malo pakiranje isplativije, ali Mladen i Mate to ne potvrđuju.

"Kod malog pakiranja veći su troškovi. Mala boca primjerice stoji 7 kuna, a ona od litre 5 kuna. Kad se tome dodaju čepovi, etikete i drugi troškovi ispada da je pakiranje od litre proizvođaču najisplativije", pojašnjavaju Duševići.

Očekuju 200 litara ulja

Srećom, oni nemaju problema s prodajom svog ulja. Žele zadržati kupce koje imaju, prodaju sve, a mogli bi i više - kad bi imali. Od 350 u punom rodu im je oko 300 maslina. Lani su na 250 ubrali 10.000 kilograma ploda. Ove godine se nadaju boljemu. "Sve su masline dobro resale, posebno Orkule, koje su posljednjih pet, šest godina podbacile. Bude li oplodnja dobra i ako nebi bilo drugih nedaća (bolesti i štetenika) očekujemo oko 15.000 kg što, uz prosječan radman, donosi 200 litara ulja", zaključuju Mladen i Mate Dušević, šampioni u kategoriji ulja od Oblice na Festivalu Zlata oljčna vejica u Sloveniji.

Uz njih zlatne medalje za ekstradjevičanska ulja od utohtone dalmatinske sorte Oblica osvojili su poznati maslinari i uljari Ante Vulin, Miodrag Deša, Josip Kulaš i Eugen Novaković, a u stručnom djelu trodnevne manifestacije u Ankaranu zapaženo predavanje o mediteranskohj prehrani održala je Petra Brok, dipl. ing. iz zadarskog Zavoda za javno zdravstvo.


Fotoprilog


Tagovi

Zlata oljčna vejica Mladen Mate Dušević Zadar Maslinovo ulje


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."