Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dalmacija EKO
  • 29.01.2016. 15:25

Ujedinili se eko proizvođači Dalmacije!

"Želimo jesti zdravo i jačati ekonomiju", poručuju članovi udruge ekoloških proizvođača Dalmacija EKO iz Splita.

Foto: pixabay.com
  • 1.979
  • 233
  • 0

Na inicijativu ekoloških proizvođača, u Splitu je održana skupština Udruge ekoloških proizvođača Dalmacije Dalmacija EKO. Okupljeni oko zajedničkih ciljeva i potreba, članovi su razgovarali o potencijalima ekološke poljoprivrede u Dalmaciji, planu rada udruge te prvim aktivnostima.

Jelena Petrov je ispred Javne ustanove RERA SD održala prezentaciju mogućnosti za ekološke poljoprivrednike u kontekstu Programa ruralnog razvoja. Zajednički je zaključeno da je ovakva udruga potrebna, kako proizvođačima tako i krajnjim korisnicima njihovih proizvoda.

Naglasak je na eko proizvodnji autohtonih dalmatinskih proizvoda

Skupština Udruge Dalmacija EKO

Svi prisutni su se složili da prostora za daljnji razvoj ove važne gospodarske grane na dalmatinskom području svakako ima, zahvaljujući pogodnom podneblju s različitim mikroklimatima, očuvanoj prirodi i prirodnim resursima, a posebno s obzirom na raznolikost ponude proizvoda.

Tako su se ekološki proizvođači odlučili udružiti u ovu udrugu i pružiti Hrvatskoj i svijetu najbolje što Dalmacija može ponuditi, primjerice, autohtonu hranu poput raštike, agruma, smokava, grahorica, sira, vina, ulja i meda.

Proizvođačima savjeti, kupcima zdrava hrana

Na zadovoljstvo svih kojima je stalo do toga što jedu, u udrugu se uključuje sve više dalmatinskih ekoloških proizvođača, a krajnji korisnici njihovih proizvoda mogu biti sigurni da je hrana uzgajana u prirodnim uvjetima s ciljem očuvanja ljudskog zdravlja i okoliša.

Baza podataka eko proizvođača

"Logika je jasna! Jedeš zdravo, podupireš i jačaš ekonomiju i sudjeluješ u stvaranju prepoznatljivosti Dalmacije kao regije zdrave, certificirane, ekološke hrane. Članovima je ova udruga temelj za napredak kroz zajednička predstavljanja i plasman, organizaciju vlastitih promotivnih događanja, kao i suradnju pri prijavi projekata za financiranje iz sredstava Europske unije te ovim putem pozivamo sve dalmatinske ekološke OPG-ove, kao i one koji žele podržati njihov rad i razvoj, da se priključe nastajanju jedne snažne ekološke organizacije u Dalmaciji", poručuje Antonija Gomezelj, predsjednica Udruge Dalmacija EKO.

Tokom sljedećih mjeseci planiraju formirati bazu podataka ekoloških proizvođača Dalmacije te izraditu web stranicu putem koje će, ističu, zainteresirani moći dobiti informacije o ekološkom uzgoju te pratiti kako Dalmacija postaje centar zdrave hrane.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Split Ekološki proizvođači Dalmacija EKO Udruga Javna ustanova RERE SD Antonija Gomezelj Jelena Petrov


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.


Partner

Bioplan d.o.o.

Kralja Petra Krešimira bb, 21214 Kaštel Kambelovac, Hrvatska
tel: 021/584-397, e-mail: info@bioplan.hr web: http://www.bioplan.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić