Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lešnik
  • 08.04.2020. 15:00

Ugrožene svetske zalihe lešnika - napadaju ih smrdljivi martini

Naučnici se bore sa zaustavljanjem širenja braon mramoraste stenice koja je već uništila zalihe lešnika u osam turskih gradova.

Foto: Depositphotos/stevenellingson
  • 829
  • 43
  • 0

Svetske zalihe lešnika ugrožene su zbog braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys), štetočine koja je napala zasade ovog voća u Turskoj. Reč je o proždrljivoj, invazivnoj i egzotičnoj vrsti smrdljivog martina.

Ova štetočina poreklom je iz Azije, a u svetu se proširila zahvaljujući transportu robe brodovima, ali i sve višim temperaturama, a na kraju i nedostatku prirodnih neprijatelja. 

Ugrožena petina svetske ponude 

Smrdljivi martin - novi naziv ova štetočina, jer prilikom odbrane ispušta materije neprijatnog mirisa. Vrsta koja napada lešnik, prvi je put zabeležena u Turskoj 2017. godine nakon što je opustošila susednu Gruziju. Od tada se ovaj insekt proširio na području najmanje osam turskih gradova smeštenih uglavnom u crnomorskoj regiji.

"Ako se ne suzbiju na vreme, oko 30 odsto lešnika će biti uništeno", upozorio je profesor zaštite bilja Đelal Tunđar sa Univerziteta Ondokuz Majis. Ova količina čini petinu svetske ponude, piše theguardian.

Biokontrola samurajskom osom

Upravo je zavisnost konditorske industrije od turskih lešnika podstaknula naučnike da što pre pronađu rešenje. U Istanbulu je ove godine održana konferencija o braon mramorastoj stenici i njenoj pretnji turskim i mediteranskim zemljama. Rasprave su fokusirane na borbu sa invazijom pomoću prirodnog neprijatelja, a reč je o azijskoj samuraskoj osi koja uništava jajašca stenica.

Jedan od potencijalnih problema ovog pristupa je taj što propisi zahtevaju opsežna istraživanja pre puštanja prirodnog neprijatelja, kako bi se uvidelo da on nije štetan za lokalni ekosistem.

Azijska samurajska osa - rešenje u borbi protiv smrdibube?

Na primer, u SAD-u su postupci biokontrole samurajskom osicom trajali toliko dugo da su se na kraju te vrste prirodno našle u ekosistemu.

Presudne temperature narednog perioda

Tunđar je takođe rekao da bi Turska trebalo da potraži načine da ubrza proces, oslanjajući se na postojeća istraživanja drugih zemalja, a u Evropi je već završena većina.

Ijas Edip Sevinč, ispred Udruženja izvoznika lešnika i njihovih prerađevina, rekao je: "Preostalo je malo vremena za temeljnu analizu rizika od samurajske osice, jer je braon mramorasta stenica već prisutna i predstavlja veliku pretnju."

Do sada su se tamošnji poljoprivrednici oslanjali na insekticide, ali to postaje sve teže jer se populacija ove štetočine povećava širom regije.

Temperature u narednim mesecima igraće presudnu ulogu u očuvanju roda lešnika. Prohladno vreme prošle godine odložilo je izlazak stenica iz hibernacije, što je omogućilo normalan razvoj ploda. Ove godine meteorolozi su upozorili na natprosečne temperature, što znači da bi zasadi mogli da budu ugroženi.

Bore se sa stenicom koja bi ovog leta mogla da uništi voće i povrće u Italiji

Podsećamo, i u Italiji ova štetočina pravi velike probleme na voću i povrću. Prošle godine je tamošnjim proizvođačima nanela štete u vrednosti od 500 miliona evra, pa opravdano strahuju od napada.


Tagovi

Turska Zalihe lešnika Lešnici Štetočina Smrdljivi martin Braon mramorasta stenica Halyomorpha halys


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.