Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Uroda
  • 24.10.2022. 13:00
  • Šibensko-kninska, Pirovac

Učenici međunarodne škole iz Zagreba brali masline u zaleđu Pirovca

Među potomcima stranih veleposlanika i djeca Gorana Ivaniševića, Boška Balabana, Severine Vučković… Kako se Krešimir Uroda iz Čakovca vratio u očev maslinik u Pirovac, povezao ga s turizmom, preporodio i za kvalitetu ulja osvojio nagradu u New Yorku?

Foto: Pirovac Tourist Board
  • 830
  • 78
  • 0

Što kao dijete doživiš cijeli život pamtiš. Tako će i učenici, njih 80-ak od petog do osmog razreda međunarodne Osnovne škole  Matija Gubec iz Zagreba, pamtiti svoj prvi susret s maslinama. U sklopu nastave u prirodi posjetili su OPG i maslinik Krešimira Urode (40) u zaleđu Pirovca, pitoreksnog gradića u Dalmaciji.

Sudjelovali su u branju maslina ručno, na starinski način, a potom u Uljari Sveti Ivan u Vodicama pozorno pratili kako iz plodova, koje su brali, nastaje tekuće  zlato.

"Izuzetna mi je čast da je za ovu prigodu izabran baš moj maslinik“, nije krio zadovoljstvo uspješni maslinar Uroda.

Djeca veleposlanika i naših sportaša

Riječ je o elitnoj školi koju, po međunarodnom programu, pohađaju djeca veleposlanika, diplomata, konzula i poslovnih ljudi iz inozemstva dok, zbog prirode svog posla, borave u glavnom gradu Hrvatske.

Škola se nalazi na zagrebačkoj Knežiji,. U toj međunarodnoj školi nastava se održava na engleskom jeziku. A, zanimljivo, pohađaju je i djeca naših uspješnih sportaša, estradnjaka…

"Da, među njima su primjerice i dvoje djece Gorana Ivaniševića, kćerka nekadašnjeg nogometnog internacionalca Boška Balabana i sin Severine Vučković“, otkrio nam je Uroda.

Za ocem iz Čakovca u Pirovac

Priča o njegovom masliniku također je zanimljiva. Prije 12 godina podigao ga je otac Ante Uroda, zvani Gare. Nakon što se iz Čakovca, gdje je zasnovao obitelj i proveo cijeli radni vijek, vratio na djedovinu.

"Nešto ga je stalno vuklo doli, u zavičaj“, sa sjetom govori Krešimir.

Krešimir Uroda vlasnik maslinika nije krio zadovoljstvo

Zajedno s ocem i majkom Danicom, inače rođenom Čakovčankom, on je također svako ljeto provodio u Pirovcu. "Zavolio sam ovaj kraj“, dodaje. Pomagao ocu pri sadnji i uzgoju maslina. No,  obiteljski i poslom je bio vezan za čakovečku Elektru, gdje je do prije pet godina radio kao informatičar.

Otac se u međuvremenu teško razbolio. "Sine, ja sam svoju dionicu odradio. Ti nastavi. Ili ćeš se vratiti, ili ću ja to prodati“, govorio mu je. Krešimir se dodatno potrudio da bi posao u Čakovcu zamjenio za isti u šibenskoj Elektri. "Uspio sam. No, nažalost, otac je shrvan teškom, neizlječivom bolešću umro u svojoj 68. godini“, s tugom u glasu podsjeća Krešimir.

Odličje iz New Yorka  za vrhunska ulja

Pamteći očeve rijeći nastavio je njegovim stopama. Ljubav i svo slobodno vrijeme posvetio maslinama da bi ubrzo počeo proizvoditi vrhunsko maslinovo ulje. Prvo priznanje dobiva na Danima mladih maslinovih ulja u Vodicama gdje, prije četiri godine, osvaja prvu i dvije godine poslije drugu zlatnu medalju. A lani priznanje stiže i iz New Yorka. Na najprestižnijem svjetskom natjecanju NYIOOC (New York International Olive Oil Competition World,) njegovo ulje također osvaja zlatno odličje.

O kvaliteti ulja govore i nagrade iz New Yorka 

Na pitanje učenika "kakav je bio osjećaj“ Krešimir im je odgovorio: "Nevjerojatan. To je poput pobjede u nogometnoj Ligi prvaka ili kao da se popnete na Mount Everest“.

U masliniku, ograđenom suhozidom, gdje upravo traje berba, na 354 stabala Oblice, Lastovke i Leccina ubrat će se oko 2 tone ploda i dobiti oko 450 -500 litara ulja, a pozornost privlači i robinzonska kućica Orkula.

Robinzonska kućica Orkula privlači turiste

"Sagradili smo je za sebe, za obitelj, a onda kad smo, prije dvije godine dobili potrebne suglasnosti ponudili smo je preko američke platforme Airbnb iz San Franciska i turistima. Odaziv izvan očekivanja“, dodaje mladi maslinar koji pokazuje kako je moguće spojiti maslinarstvo i turizam. Gosti oduševljeni. Privlači ih maslinik, blizina mora i nedirnuta priroda u pirovačkom zaleđu gdje provode vrijeme u šetnji sa svojim ljubimcima.

Već prvu godinu OPG Uroda je u svojoj Orkuli ostvario 75 noćenja i, po ocjeni gostiju, dobio prestižnu nagradu Superhost za super domaćina. Ove godine broj gostiju je udvostručen, a sezona još traje. Dok ovo pišemo javlja da upravo stiže i mladi par iz Njemačke. Žele sudjelovati i u berbi maslina.

"Osim boravka našim gostima omogućujemo kušanje i kupnju našeg ulja u pakovinama od 0,75 l po 20 eura, 0,5 l po 13 eura i 0,25 l po 7 eura. Još nijedan par gostiju, a dolaze uglavnom parovi, nisu otišli bez ulja“, kaže Krešimir. Ističe kako mu je u svemu oko maslina i kućice Orkula najviše pomogla zaručnica Đurđica Reljić. Od ove jeseni će, dodaje, njihova ulja početi ulaziti u restorane i hotele, otvaraju webshop… "Vjerujem da  će naš posao u maslinarstvu ići samo naprijed“, poručuje jer u Pirovac očekuje i povratak sina Roka kojemu je prenio ljubav prema maslinama i ulju

Oduševljenje u vodičkoj uljari Sveti Ivan

Riječ po riječ i berba u kojoj su, zajedno sa domaćim beračima sudjelovali učenici međunarodne škole primakla se kraju. Ručno su ubrali 350 kg maslina. "Brati nije teško kad je urod dobar“,   prokomentirala je jedna od učenica. Ubrane masline odmah su proslijeđene u Vodice, u tamošnju uljaru, gdje su učenici međunarodnog programa nastave OŠ Matija Gubec, pozorno pratili kako iz plodova koje su brali nastaje maslinovo ulje. 

Cijeli proces pojasnio im je Tomislav Duvnjak voditelj Centra maslinovog ulja Sv. Ivan u sklopu kojega je i spomenuta obiteljska uljara.

"Smatram da ljude treba educirati od malih nogu. Dolazili su nam i dosad učenici osnovnih škola, čak i iz vrtića iz Vodica i susjednih mjesta. Evo i prvi put iz Zagreba“ prokomentirao je Duvnjak ne krijući zadovoljstvo što za maslinarstvo sve veći interes pokazuju i najmlađi. On je, podsjetimo, i "glavni krivac" što su dalmatinski maslinari lani po prvi put organizirano nastupili na natjecanju u New Yorku i zajedno s istarskim, doprinijeli da hrvatska maslinova ulja, u konkurenciji najboljih svjetskih, osvoje četvrto mjesto. 

Proljetos su po istoj špranci hrvatska ulja u konkurenciji 1.244 uzorka iz 28 zemalja iz cijelog svijeta osvojila ukupno 96 odličja i treće mjesto na svijetu, odmah iza Italije i Španjolske.

S Tomislavom Duvnjakom u uljari Sveti Ivan

Sve ovo saznali su i učenici iz zagrebačke "američke škole“, a na kraju, od plodova maslina koje su brali, svatko od njih dobio je bočicu tek prerađenog ekstra djevičanskog ulja. Oduševljenju nije bilo kraja kad je Krešimir Uroda otkrio da će baš ovo ulje poslati na sljedeće natjecanje u New York. "Ako ovo ulje osvoji zlatnu medalju reći će da smo i mi, naša škola, pomogli“, oduševljeno su prokomentirali učenici iz Zagreba. 

A poznati zadarsko-novigradski liječnik i maslinar dr. Ivica Vlatković dodao: "Ovo je divan primjer kako graditi kulturu masline. Svima čestitke“!


Fotoprilog


Tagovi

OPG Uroda Pirovac Međunarodna OŠ Matija Gubec Uljara Sveti Ivan Vodice Tomislav Duvnjak


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.