Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenske nepogode
  • 24.06.2019. 10:00
  • Šumadijski okrug, Topola

U Topoli stradali voćnjaci zbog grada

Voćnjaci u dva sela u opštini Topola u Šumadiji stradali su zbog grada. U nekim voćnjacima su plodovi uništeni do te mere da ne mogu da se iskoristi ni za preradu.

Foto: Bigstock/soupstock
  • 365
  • 48
  • 0

Iako su bile ispaljene sve raspoložive rakete, to nije uspelo da voćarima u okolini Topole umanji štetu od ove elementarne nepogode. U toj opštini u protekla dva meseca ispaljeno je 160 protivgradnih raketa.

Voće u nekim voćnjacima je uništeno do te mere da ne može da se iskoristi ni za preradu. Takva je situacija u voćnjaku Ivana Damjanovića iz sela Mitrovčić blizu Topole. Višnje, šljive i jabuke koje gaji na dva hektara zemljišta, ne može više da upotrebi ni u prerađivačkoj proizvodnji.

“U poslednje četiri godine imao sam četiri puta štetu od grada u voćnjacima. Sve voćke su bez obzira na fazu jednostavno uništene, plodovi nemaju nikakvu upotrebnu vrednost. Ovi lastari su skroz iscepani i to nešto malo može da se spase ali je ipak pitanje da li se posle četiri godine uopšte i baviti ovom proizvodnjom i šta raditi dalje”, rekao je Damjanović za RTV.

Grad uništio zasade u Topoli, strelci bez odobrenja za ispaljivanje raketa

Neophodno zaštititi biljke od bolesti

Prema mišljenju Damjanovića, Topola bi trebalo da ima voće koje će izvoziti u Evropu. “Najveći prihod donosi ekstenzivna poljoprivredna proizvodnja kakva je kod nas i mogu vam reći da je veliki broj ljudi pored nas, da smo svi zajedno živeli od tog voća do prethodnih 4, 5 godina a šta će sada biti ja stvarno ne znam", rekao je Ivan Damjanović.

Savetodavac za voćarstvo Danko Petrović istakao je da se biljke moraju zaštititi od bolesti i štetočina. Naglasio je da je to neophodno uraditi zbog otvorenih rana kako na samim plodovima, tako i na rodnim elementima, na grančicama i na stablu. Poručio je da poljoprivrednici moraju da u tretmanima koriste bakarne preparate zbog dezinfekcije, kao i amino kiseline.

Voćari sve više uzimaju osiguranje za parcele

Mnogi voćari u Topoli počeli su da uzimaju osiguranje za parcele upravo zbog nepogoda kao što je grad od koje nikada ne mogu u potpunosti da zaštite svoje proizvode.

"Sve smo dali što smo mogli, evo pomnožite 160 raketa puta 300 evra pa i sami možete da vidite kolika je to cena. Najgore za ove meštane je to što su to ista sela koja su pogođena 30. aprila i to je ozbiljan problem. Ono što je takođe važno to je da su pojedine parcele imale tada štetu od otprilike 50 % pa se to voće probralo i sada je bilo gotovo da se bere, naročito ova višnja šumadinka. Rod je ozbiljan, to su stvarno ogromne sume, to su milioni evra koji se u ovom trenutku nalaze u voćnjacima i vinogradima okolo Topole", rekao je predsednik Skupštine opštine Topola Dragan Jovanović.

Još jedna važna mera je automatizacija radarskog centra Bukulja. Da bi se uticalo na smanjenje štete u voćnjacima u Topoli, navodi se u pisanju ovog medija, potrebno je da se što pre osposobe za rad zaposleni koji mogu da rukuju automatskim lanserom.


Izvori

RTV


Tagovi

Voće Grad Ivan Damjanović Topola Danko Petrović Dragan Jovanović


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.