Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šljiva
  • 11.05.2021. 12:00

U toku polaganje jaja prve generacije šljivinog smotavca

U regionima Kikinde, Knjaževca, Kragujevca, Leskovca, Mladenovca, Niša, Smedereva i Valjeva započelo je piljenje larvi prve generacije ove štetočine, dok se u ostalim regionima ovaj biološki događaj očekuje u narednim danima.

Foto: Depositphotos/tasevski (ilustracija)
  • 167
  • 8
  • 0

Proizvodni zasadi šljiva se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u različitim fazama razvoja ploda: od faze zeleni plodnik okružen sasušenom cvetnom ložom do faze drugo opadanje plodova, izveštava PIS.

Na području Srbije u toku je polaganje jaja prve generacije šljivinog smotavca (Grapholita funebrana). U regionima Kikinde, Knjaževca, Kragujevca, Leskovca, Mladenovca, Niša, Smedereva i Valjeva započelo je piljenje larvi prve generacije ove štetočine, dok se u ostalim regionima ovaj biološki događaj očekuje u narednim danima.

Šljivin smotavac pravi velike ekonomske štete na plodovima

S obzirom na štete koje prave, podeljeni su u savijače pupa i lista i kožice ploda. Savijači lista i pupa pojavljuju se vrlo rano u proleće, a već krajem marta i početkom aprila napadaju pupove, listove i cvetove. Štetu čine grizući i zapredajući napadnute delove, a često listovi i izdanci ostaju deformisani. Savijači pupa i lista napadaju gotovo sve voćke naših krajeva, a u njih se ubrajaju šljivin savijač pupova, ali i crveni, zeleni i sivi savijači.

U cilju sprečavanja ubušivanja larvi ove štetočine u plodove šljiva, proizvođačima se preporučuje primena insekticida na bazi aktivne materije acetamiprid u koncentraciji 0,02-0,025 odsto.

Pre padavina primenite fungicid

U pojedinim zasadima šljiva registruje se prisustvo šljivine vaši kovrdžalice (Brachycaudus helichrysi), šljivine brašnjave vaši (Hyalopterus pruni) i drugih lisnih vaši. Preporuka je da se pregledaju zasadi i ukoliko se registruje prisustvo ovih štetočina, primene hemijske mere zaštite. Navedeni insekticid za šljivinog smotavca delovaće i na vaši.

Breskve i nektarine podložne napadima štetočina

Za područje cele zemlje od srede se najavljuju padavine koje mogu stvoriti povoljne uslove za infekciju lisne mase gljivom prouzrokovačem šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila) i plamenjače šljive (Polystigma rubrum). U cilju zaštite lisne mase od navedenih patogena, pre najavljenih padavina, proizvođačima se preporučuje primena fungicida na bazi aktivne materije kaptan u koncentraciji 0,2 - 0,3 odsto.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Zasadi šljiva Šljivin smotavac Lisne vaši Kovrdžavost lista Kaptan Fungicid


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃